12.9.19

Keretapi dari Jakarta ke Bandung

Assalamualaikum
Selepas melawat sekitar Tugu MONAS, kami bergegas ke Stesen Keretapi Gambir. Dalam 10 minit macam tu dari kawasan Tugu MONAS. Naik teksi pun murah. Tak silap dalam 18 ribu rupiah. Sampai stesen Gambir, lepak sekejap sambil tunggu waktu nak ke Bandung.
Ni kawasan tingkat 2, tempat menunggu keretapi Argo Parahyangan yang akan kami naiki ke Bandung. Kami ambil kelas executive, beli online (tiket.com) siap-siap dari Malaysia Tak silap dalam RM30++ (dapat resit) Sampai sana tukar ke tiket.
Bagi sesiapa yang nak melihat pemandangan, seeloknya ambil tiket siang. View cantik sepanjang perjalanan. Boleh check di tiket.com untuk semua jadual. 
 
Kerusi di kelas executive. Selesa lah untuk duduk dalam 3 jam.
Bersih, ada port untuk charging Hand phone
 
Ada staff ala-ala pramugari, yang akan jual makanan dalam troli, boleh ambil order lagi.
 
Suasana malambil sampai di stesen Keretapi Bandung
Dalam jam 9pm+ waktu Indonesia, kami sampai ke Bandung dengan selamatnya. Dah ada Pak Supir (driver @ tour guide) menunggu. Singgah makan di Restoran terdekat, lepas tu terus check in hotel. Berehat, esoknya sambung jalan-jalan sekitar Bandung.
Jumpa lagi di next story :)

14 comments:

  1. menariknya keretapinya, nampak baru dan mewah gitu... murah jugak bayaran tiketnya...

    ReplyDelete
  2. lama tak naik keretapi . syahdu je rasa

    ReplyDelete
  3. Teman pun lama dah tak naik keretapi...

    ReplyDelete
  4. Cantik keretapinya tapi lengangnya macam takde orang langsung

    ReplyDelete
  5. layan view cantik yg best tu..

    ReplyDelete
  6. bila nak sampai sini niii. seronoknya. nanti share lagi. boleh collect info. save untuk next trip.

    ReplyDelete
  7. WOW SERONOKNYA MELANCONG JAUH

    ReplyDelete
  8. Akan datang boleh lah buat macam nie, kena jadual perjalanan siang.

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum, moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik.
    Alhamdulillah, best trip. nampak memang selesa train tu. teringat misi kemanusiaan di india, naik keretapi 18 jam, kerusi kayu keras. naik kematu hahaha..

    ReplyDelete
  10. menarik la..

    rasa tidak sabar untuk mengetahui kisah selanjutnya

    ReplyDelete
  11. bersih di stesen keretapi sini kan. kelas exec pun nampak selesa je

    ReplyDelete
  12. Tak pernah naik lagi ni. kena try nih.

    ReplyDelete
  13. Wah siap ada 'pramugari' plak, hihi.
    Seronoknya dpt melancong, mcm2 dpt kan, dpt tgk tmpt org, dpt beli barang2, dpt pengalaman baru..

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..