Wednesday, 23 December 2015

Friday, 18 December 2015

Memori abang Pae 3 tahun dahulu..

AssaLamualaikum.
Penyakit 'M' sudah bermula lagi. Tenggelam timbul dalam blog sendiri. Inilah kalau blogger suam-suam kuku (akulah tu. Haha). Ni hah! nak tunjuk wajah my Abang Pae 3 tahun dahulu. Masa ni umur 2 tahun lebih. Tengah tunggu order makanan.
Tengok muka jelir lidah tu. Haha! masa ni tengah lasak, semua nak buat sendiri. Rindu telatah nakalnya, Sekarang lagi banyak akal. Sel-sel otak berhubung. Nenek Pae cakap, "Pae ni, time tido ja, baru tangan dia berhenti gerak. Semua benda nak buat sendiri". Sibuk dia buat kapal kertas, origami, pistol, topeng. Semua ada. Haha! sabar lah. Nikmati masa kecil yang indah. Jumpa lagi.

Friday, 11 December 2015

Isi Masa Lapang dengan Tupperware Brands

Salam Jumaat semua
Sibuk akhir-akhir ini sebenarnya dok busy dengan barangan Tupperware Brands. Hehe! Dah terjatuh cinta gamaknya. Sekaligus boleh dapat side income. Member Geng Karas yang ajak join. Suka-suka, daripada tak buat apa. Bosan jugak kadang kat rumah. Minggu lepas kami buat ala-ala road show, buka booth untuk pendaftaran ahli. Alhamdulillah ramai juga yang mendaftar.
Booth kami minggu lepas berhadapan Econ Save, Lahad Datu
antara barangan untuk kempen bulan ini
Menarik untuk dimiliki. Eco bottle paling mendapat sambutan
Paling lucu si abang Pae dok tanya, "Ibu sudah berhenti kerja kah?" 'Ibu, kerja jual Tupperware kah?".. hahaha. Siap kempen kat anak-anak jiran "Ibu abang Pae jual Tupperware tau!". Adoi lah anak. Haha. Kadang bawa juga dia ke booth, cuma tu lah risau sebab dia asyik berlari kesana kemari. Takut terleka. Last-last tinggal kat rumah. Doakan moga usaha dan hobi baru ini dapat berjalan dengan lancar. Jumpa lagi kawan-kawan.

*Weekend ini besok & lusa booth kami akan buka pula di tingkat bawah Darvel Bay, Lahad Datu. Jemput datang! :P

Wednesday, 9 December 2015

Perang Dalam Islam

AssaLamualaikum
Info. Cara peperangan pada zaman nabi. Bukan macam sekarang. Sana sini berbunuhan tanpa ihsan. Nyawa manusia bagai tiada nilai. Wanita dan kanak-kanak selalu menjadi mangsa :( 
Dunia makin kejam! Agaknya semua masalah nak diselesaikan dengan peperangan. Toleransi tiada lagi. Lihat lah Syria, Palestin yang makin tertindas. Rakyat menderita. Rusia dan Turki pula berjaga-jaga. Ya Allah! Moga DIA yang berkuasa melindungi kita semua dari segala anasir-anasir jahat. 
Jumpa lagi..

Friday, 4 December 2015

Power Of Sedekah..

AssaLamualaikum
KENAPA SI MATI LEBIH MEMILIH UNTUK BERSEDEKAH SEANDAINYA DIA DIKEMBALIKAN KE DUNIA?

Sebagaimana firman Allah, "...wahai Tuhanku, alangkah baiknya Engkau lambatkan kedatangan ajalku ke suatu masa yg sedikit saja lagi, supaya aku dpt bersedekah....." -(surah al mu'minun:10)

Sedangkan dia tidak pun berkata "supaya aku dapat mengerjakan umrah" atau "supaya aku dapat solat" atau "supaya aku dapat berpuasa"?

Seorang ulama berkata, "Tidaklah seseorang yang telah mati itu menyebut utk bersedekah melainkan kerana kehebatan pahala yg telah dilihatnya selepas kematiannya.."

Maka hendaklah kamu perbanyakkan sedekah kerana sesungguhnya seorang mu'min akan berada di bawah teduhan pahala sedekahnya pada hari kiamat nanti.
Bersedekahlah utk saudaramu yang telah pun meninggal dunia kerana sesungguhnya mereka amat berharap untuk kembali ke dunia untuk bersedekah dan melakukan amalan soleh. Oleh itu realisasikanlah harapan mereka. Dan latihlah anak-anakmu supaya membiasakan diri dengan bersedekah.
Bersedekahlah.. Sesungguhnya Allah memberi ganjaran kepada orang yang bersedekah.

"Kalaulah org yg bersedekah itu mengetahui dgn sbnrnya dan dpt menggambarkan bhw sedekah itu diletakkan dalam 'tangan Allah' sebelum ia ke tangan orang faqir, nescaya kelazatan orang yang memberi lebih terasa besar drp kelazatan si penerima.- Ibnu Qayyim.

Adakah anda pernah membaca tntang faedah bersedekah?
1) Amalan sedekah itu adalah salah satu pintu daripada pintu-pintu syurga
2) Sedekah adalah sebaik-baik amalan soleh dan sebaik-baik sedekah ialah memberi makan
3) Pahala sedekah akan menaungi pemiliknya pada hari kiamat dan melepaskannya dari azab neraka
4) Sedekah dapat memadam kemurkaan Allah dan kepanasan kubur
5) Sedekah adalah sebaik-baik hadiah buat si mati, yang paling bermanfaat untuknya di kubur dan yang ditambah oleh Allah akan rezeki (kerana bersedekah)
6) Sedekah adalah satu penyucian harta dan jiwa dpt menggandakan kebaikan.
7) sedekah adalah punca kegembiraan si pemberi dan punca wajahnya bercahaya di hari kiamat
8) Sedekah menjadi pengaman dari ketakutan pada hari huru-hara besar dan hari yang tiada kesedihan kerana hilangnya sesuatu daripadanya (hari kiamat)
9) Sedekah menjadi punca keampunan terhadap dosa dan penghapusan daripada kejahatan
10) Sebagai pembawa berita gembira tentang pengakhiran yangg baik dan punca doa malaikat buatnya
11) Orang yangg bersedekah adalah orang yg terbaik di kalangan manusia. Pahala sedekah pula adalah utk semua yang berkongsi tentang sedekah itu (bukan hanya utk si pemberi)
12) Pemberi sedekah dijanjikan kebaikan yang banyak dan pahala yang besar
13) Orang yang suka menginfaq adalah salah satu sifat orang yg bertaqwa. Dan sedekah menjadi punca lahirnya kasih sayang hamba Allah kepada si pemberi.
14) Sedekah tanda dermawan dan salah satu tanda kemuliaan dan kemurahan hati
15) Bersedekah memustajabkan doa dan merungkaikan segala kesulitan.
16) Bersedekah menolak bala dan menutup  70 kejahatan di dunia.
17) Sedekah memanjangkan umur, menambah rezeki, menjadi punca rezeki dan kemenangan
18) Sedekah menjadi ubat, penawar dan penyembuh
19) Sedekah menghalang kebakaran, tenggelam akibat banjir dan kecurian
20) Pahala sedekah adalah tetap (tidak berbeza-beza) walaupun diberikan kepada haiwan ternakan atau burung-burung.

Moga memberi manfaat pada kita semua. Jom rebut pahala dengan bersedekah! 

Thursday, 3 December 2015

Terima Kasih Yan...

AssaLamualaikum
Lama tak bersiaran. Hampir seminggu. Entahlah macam banyak plak urusan dua tiga hari kebelakangan ni. Tapi itulah, entah apa yang disibukkan tu. Haha! Singgah kejap diblog sendiri hanya nak ucapkan berbanyak terima kasih pada blogger Yan- Belajar untuk Sabar yang sudi beri gift comel ni. Sangat menghargai nya. InsyaAllah akan aku jaga sebaik mungkin.
Moga persahabatan alam maya kita berkekalan selamanya. Terima kasih sebab sudi hadir dalam blog atie. Doaku moga Yan sentiasa dalam lindungan Allah dan dipermudahkan semua urusan. Amin!  Love from Sabah. Jumpa lagi..

Friday, 27 November 2015

Si abang Pae-Bedak Sejuk

AssaLamualaikum
Tengok ni hah! Si abang Pae pakai sendiri bedak sejuk. Suka dia. Ambil bedak, letak air sikit lepas tu tengok cermin pakai. Hahaha! Siap ajak Ibu, "jom Ibu pakai bedak sejuk". Bedak sejuk pun buat sendiri, nenek dia yang buat untuk MakCu Pae. Yang si abang ni pun suka ikut pakai. Hihi!
Banyak kebaikan bedak sejuk ni kan. Kalau dulu, memang ini sahaja lah yang kita pakai. Selamat dan dijamin halal. Zaman ini telah digantikan dengan pelbagai krim-krim kecantikan yang kadang berbahaya pada kulit. Mengandungi bahan kimia berbahaya. Yang akan memberi kesan jangka panjang. Berbalik lah kita pada bedak sejuk! Haha. Jumpa lagi!..

Thursday, 26 November 2015

Keselamatan Internet DiKalangan Kanak-Kanak 2014

AssaLamualaikum

Sedarkah kita bahawa terkadang semua maklumat tentang diri & keluarga sebenarnya ‘didedahkan’ oleh kita sendiri menerusi laman sosial seperti Facebook dan Instagram tanpa menyedari kita sedang menjerumuskan diri dan keluarga dalam ancaman jenayah siber. 
Hasil Kajian Kebangsaan Keselamatan Internet Dalam Kalangan Kanak-Kanak Sekolah di Malaysia tahun 2014 mendapati:
- 40 % tidak tahu cara melindungi diri mereka dalam talian.
- 83 % terdedah kepada risiko dalam talian disebabkan langkah perlindungan yang minimum.
- 70 % tidak mengambil berat mengenai pencerobohan privasi atau ketanpanamaan orang yang mereka berinteraksi.
- Lebih 40 % mengatakan keselamatan dalam talian adalah penting tetapi hanya mengambil langkah perlindungan yang rendah.
Kesedaran tidak semestinya dituruti dengan tindakan positif:
- Lebih 70 % melakukan pelbagai bentuk gangguan dalam talian seperti memanggil seseorang dengan nama yang tidak disukai dan menghantar mesej atau gambar yang tidak sopan.
- 64 % merasakan menghantar SMS atau gambar yang tidak sopan dengan menggunakan nama samaran bukanlah buli siber.
- 26 % pernah mengalami buli siber, kebanyakan mereka berumur 13 hingga 15 tahun.
- Lebih 50 % melayari talian tanpa pemantauan dan 40 peratus mendakwa mereka tidak terikat dengan sebarang undang-undang keselamatan siber.
- 61% kanak-kanak mengadu kepada ahli keluarga apabila menghadapi pengalaman negatif dalam talian.
- 6 % memilih untuk berdiam diri apabila dibuli walaupun mempunyai pilihan melaporkannya kepada ahli keluarga, pendidik atau pihak berkuasa.
*Semoga anak-anak kita sentiasa dilindungi daripada anasir-anasir yang tidak baik. Zaman serba maju dan berteknologi tapi nilai kemanusiaan semakin nipis. Itulah hakikat*. Jumpa lagi!

Sumber daripada Harian Metro 

Wednesday, 25 November 2015

Roti Canai Solai

Petang semua
Edisi makan petang semalam, pekena roti canai solai. Haha. Ayat En Kuling, "anne, roti canai solaii". Sesekali, tak boleh selalu. Dok risau roti canai yg tinggi kandungan kolestrol nya. Huhu. Kalau si abang Pae memang peminat setia roti telur. Memang habis dia makan sehelai sorang. Pastinya minum dengan segelas teh tarik. Jumpa lagi.

Tuesday, 24 November 2015

Hari Graduasi TADIKA My Irshad..

AssaLamualaikum
Hari Sabtu baru-baru ini 21/11/2015 telah berlangsung hari graduasi Abang Pae. Majlis bermula seawal jam 7.00am. Tamat sesi persekolahan untuk 5 tahun bagi tahun 2015. InsyaAllah tahun hadapan sambung untuk 6 tahun pula. Majlis graduasi diadakan di ball room, Saujana Putra Lahad Datu. Meriah dengan persembahan anak-anak dan sesi penyampaian hadiah serta sijil.
Alhamdulillah Abang Pae dapat tempat ke-2 untuk kategori 5 tahun
Hadiah abang Pae. 
Jimat, tahun depan tak perlu beli segala stationary:)
Persembahan- tema: cita-cita bila besar nanti. Si abang Pae kata nak jadi Askar. Haha!
Inilah askar Ibu. Hihi
Candid bersama teacher yang mengajar. Happy :)

Majlis berakhir dalam pukul 12.00pm. Alhamdulillah, berakhirnya sesi persekolahan abang Pae untuk tahun ini. Penuh cabaran dengan babah yang jauh. Kena bertabah sentiasa untuk memastikan anak sekolah dengan lancar. Terima kasih pada cikgu-cikgu tadika yang telah mencurah ilmu.
Jumpa lagi!..

Friday, 20 November 2015

Ironi Dan Realiti Di Zaman Kita

AssaLamualaikum
Salam Jumaat semua.
Untuk renungan. Perkongsian dari Facebook Ustaz Dr Mohd Izhar Ariff.
Banyak rumah besar --- keluarganya makin kecil
Gelaran makin tinggi --- akal sihat makin rendah
Perubatan makin canggih --- kesihatan makin buruk
Travelling keliling dunia --- tak kenal dengan tetangga
Penghasilan bertambah --- tak ada ketenteraman jiwa
Kualiti ilmu tinggi --- kualiti emosi rendah
Manusia makin banyak --- rasa kemanusiaan makin menipis
Pengetahuan makin bagus --- kearifan makin berkurang
Pengkhianatan makin marak --- kesetiaan hampir punah
Banyak teman di dunia maya --- tak punya sahabat sejati
Minuman keras makin banyak --- air bersih makin berkurang
Pakai jam tangan mahal --- selalu kekurangan waktu
Ilmu semakin tersebar --- adab dan akhlak makin lenyap
Al Qur’an banyak dihafal --- sedikit sekali yang mengamalkan
Belajar semakin mudah --- guru makin tak berharga
Teknologi informasi kian canggih --- fitnah dan aib makin banyak tersebar
Orang yang sedikit ilmu banyak bicara --- orang yang banyak ilmu terdiam
Akhir zaman… tampak jelas dihadapan kita ya ikhwan.
اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ عَذَابِ جَهَنَّمَ وَمِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ وَمِنْ فِتْنَةِ الْمَحْيَا وَالْمَمَاتِ وَمِنْ شَرِّ فِتْنَةِ الْمَسِيحِ الدَّجَّالِ . .
“Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari siksa Jahannam, dari siksa kubur, dari fitnah hidup dan mati dan dari keburukan fitnah Al Masih Ad Dajjal” (HR. Muslim no. 588)

Moga bermanfaat pada kita semua. Jumpa lagi..

Thursday, 19 November 2015

Bertanyalah khabar mereka....

Salam Petang Khamis
Anak-anak yang jauh di rantau pasti mengundang rasa rindu pada ibu bapa. Kita pun nak balik selalu kadang ada kekangan. Zaman serba canggih ini semua hanya di hujung jari. Tanyalah khabar mereka. Jangan biar mereka mencari dan rindukan kita. Ibu bapa pun sekarang dah ada yang advance. Siap boleh sms, call atau What Apps. Tak kurang juga yang dah ada Facebook. So, tiada alasan untuk tidak berhubung kan? Selagi mereka ada, hargai lah orang tua kita. Peringatan buat aku juga. Jumpa lagi ya!..
*Orang yang taat kepada ibu bapa mendapat rahmat setiap saat. Jom audit diri!-Prof Dr Muhaya*.
 


Ahad baru-baru ini

AssaLamualaikum
Ahad baru ini jalan-jalan cari makan. Awalnya nak ke pasar tani pagi sahaja. Meleret hingga ke waktu lunch. Anak dan bapa nak sangat makan pizza. Kita layankan sahaja. Sesekali. Sampai kat Pizza Hut orang tak ramai sangat, tapi menunggu pizza siap pun hampir setengah jam. Sempat habis makan side order yang lain. Huhu.
Kami order yang set Smoked BBQ Chicken Pizza (regular sahaja). Babah dan anak lah yang habiskan. Yang Ibu ni tak berapa sangat. Al-maklum tekak kampung. Balik rumah cari nasi juga. Haha! Petang Ahad tu En Kuling flight ke Sibu. InsyaAllah bulan depan jumpa lagi. Bye..

Wednesday, 18 November 2015

Biskut apa ntah??

Petang semua
Dok minum petang ni, secawan Mineral Coffe dan biskut bunga. Inti jem nenas. Tak tahu nama biskut. Dah lupa! Hehe! Cuma yang ingat biskut ni dah lama. Dari zaman kecil-kecil lagi dah ada. Beli di pasaraya 130gram RM3.24. Makan sorang je. Si abang Irshad memang tak pandang. Siap tanya "apa tu Ibu"? Dia sibuk celup Oreo dengan susu. Anak-anak sekarang makanan dulu mana kenal dah.
Kalau tanya burger, sosej, nudget, bun, pizza semua kenal.  Haha. 
Jumpa lagi..

Tuesday, 17 November 2015

Masa yang terbaik untuk Makan..

AssaLamualaikum
Sharing is caring. Plan nak kurus masih berjalan walaupun progress sangat perlahan. Haha! Masa terbaik untuk kita ambil setiap makanan. Mana tahu boleh kita praktikkan kan? :
Aku kadang suka skip sarapan pagi. Pastu lunch kelaparan. Makan sedap. Malam kadang makan, kadang skip tengok keadaan. Haha! Bila En Kuling balik sini, asyik makan sahaja. Asyik mengunyah! Hahaha! Nak kena atur semula masa makan ni. Moga tahun depan dapat kurus seperti yang diharapkan. Asyik berazam, berjayanya tidak lagi. Hahaha. Jumpa lagi...

Teringin sambung belajar..

AssaLamualaikum
Tengok kawan-kawan post di FB ada beberapa sahabat baik masa study dulu telah habiskan Master dengan jayanya. Ada beberapa orang juga yang sudah bergelar doktor falsafah. Alhamdulillah, tahniah sahabat-sahabatku sekalian. Aku tumpang berbangga dengan kejayaan kalian. Melihat dari jauh kejayaan korang, ada terdetik betapa kerdil nya aku. Teringin sambung belajar ni dah lama juga sebenarnya, dah pernah suarakan pada En Kuling. En Kuling amat menyokong sebenarnya, dia amat menggalakkan. Cuma aku sahaja yang kadang masih berbelah bahagi. Hihi!
Kenangan zaman study memang antara paling indah dalam hidup aku. Merantau jauh, menyeberang Laut China Selatan. Berkenalan dengan sahabat-sahabat dari pelbagai negeri. Memahami budaya mereka. Alangkah indah! (melalut pulak. Haha). Doakan moga masih ada ruang untuk terus menuntut ilmu demi memperbaiki diri. Rasa-rasanya kalau sambung belajar, otak masih berfungsi dengan baik tak?? Sel-sel otak masih berhubung tak? haha.
Jumpa Lagi..
*Tahniah juga buat sahabat blogger Dr Nurbijen yang telah berjaya menghabiskan pengajian dengan jayanya. Tumpang berbangga.

Monday, 16 November 2015

Fesyen Rambut Vs Capang..

AssaLamualaikum
No idea untuk tajuk. So, letak lah sesuka hati. Haha! saja nak letak sini si abang Pae potong rambut last week. Dek sebab fesyen rambut macam tu, maka telinga yang capang makin terserlah. Badan keding juga makin kelihatan. Makin tinggi! Sabar jak lah. Mood makan kadang bila datang semua makanan mau. Bila mood tak mau makan sudah mari, kita ajak buat tak tahu sahaja. Huhu!
Dua tiga hari ini agak sedikit stress. Celaru. Serabut. Selirat. Semua perkara nak kena fikir (lari tajuk dari entry asal) Haha! Nanti dah ok sikit, aku BW rumah kawan-kawan ya. Jumpa lagi...

Sunday, 15 November 2015

10 Negara-Pelancongan Halal

Assalamualaikum. Buat apa tu?? Ramai yang 'ukur jalan' kot. Hehe. CutI sekolah dekat pasti ramai yang plan cuti-cuti. Tak kiralah sama ada dalam ataupun luar negara. Bagi yang ada rancangan ke luar negara mungkin negara-negara di bawah ini boleh dipertimbangkan untuk dilawati suatu hari nanti. Senang untuk mendapatkan makanan halal salah satu yang perlu difikirkan bila melancong. Betul tak? Jumpa lagi..

Friday, 13 November 2015

Kupasan Kitab Ziarah ke Alam Barzakh (Al Imam Jalaluddin As-Suyuti)

AssaLamualaikum
Entry panjang berjela. Renungan dipagi Jumaat yang mulia ini. Menarik untuk dikongsikan.
Intipati catatan kuliah Dhuha Oleh Ustaz Ahmad Dusuki:

1. Kehidupan manusia bermula dari
- Alam rahim
- Alam fana
- Alam barzakh
- Alam mahsyar
- Alam syurga @ neraka
2. Ketika air mani dipancarkan ke dalam rahim, 40 juta sperma berenang masuk & hanya satu sahaja yang diizinkan Allah bercantum dengan ovum untuk membentuk nuftah & hidup di alam rahim sehingga 9 bulan.
3.Ketika di dalam kandungan(4 bln) akan ditiupkan roh dan ditetapkan 4 perkara iaitu:
- Rezeki
- Ajal (bila, di mana, bagaimana)    
- Amalan & kehidupan ( kahwin dengan siapa, berapa orang anak, adik beradik)
- Ahli syurga@ neraka.
4. Walaupun telah ditentukan 4 perkara tersebut qada dan qadar manusia boleh berubah.
5. Qada dan qadar ada 2 iaitu :
- Qada Mubram  iaitu qada yang boleh berubah melalui doa
- Qada Muallaq  iaitu qada yang tidak boleh berubah. Contoh : 40 hari sebelum kematian
6. Kita hidup di alam ini adalah dalam keterpaksaan, dipaksa  & terpaksa.
7. Kita dipaksa keluar dari alam rahim ke alam fana (dunia), alam kanak-kanak alam remaja (12 - 21 tahun), alam dewasa (22- 40 tahun), alam tua (lebih 40 tahun). Lebih 70 tahun disebut tua bangka.
8. Masa remaja adalah salah satu juzuk dari kegilaan. Lihatlah dunia remaja percakapan, cara berpakaian kadang-kadang celaru dan gila. Saat remaja adalah saat kebingungan. Satu alam yang terpaksa dilalui dari remaja dipaksa menjadi dewasa.
9. Hadis nabi ada menyebut  setiap manusia Allah berikan ujian sebanyak 99 ujian kematian bermula  dari bayi hinggalah sebelum mati. Sehinggalah ujian yang ke 100 maka kamu akan mati.

10. Siapa-siapa yang berusia pada umur 40 tahun tetapi dia tidak berubah sikap ke arah yang baik maknanya mereka tidak akan berubah lagi sehingga menunggu talkin dibacakan.
11. Setiap yang hidup akan merasai mati. Roh orang beriman adalah seperti minyak yang berkumpul di dalam air. Roh akan berkumpul di kaki untuk ditarik keluar. Dari kaki ke pinggang, ke perut bilamana sampai ke perut akan berdengar beberapa urat putus dan bagi lelaki terasa zakar naik ke atas lalu bagi orang beriman akan mengatakan laailahailallah tapi bagi orang yang tidak beriman akan mengatakan ia cuma kebetulan sahaja tidak ada apa-apa yang berlaku.
12. Semua makhluk Allah termasuk haiwan tahu yang roh si mati itu akan masuk syurga @ neraka kecuali jin dan manusia.
13. Tanda-tanda jenazah itu ahli neraka:
-Mulut berbuih
-Wajah masam
-Najis keluar terlalu byk ketika sakarul maut.
14. Tanda-tanda jenazah itu ahli syurga:
-Dahinya berpeluh
-Hidung kembang kempis dan air matanya mengalir
- Wajahnya lebih cerah ketika sakaratul maut
-Najis keluar sedikit sahaja
15. Sakitnya perempuan yang bersalin itu adalah 1 juzuk daripada 99 juzuk kesakitan kematian.
16. Kalau boleh yg memandikan jenazah kita adalah anak-anak kita yang mengkafankan kita adalah anak-anak kita. Anak kita jadi imam solat jenazah kita maka beruntungnya kita.
17. Ustaz berkongsi doa yg dibacakan oleh anak2 kpd ayahnya yg telah meninggal dunia.( sewaktu menziarahi jenazah seorg lelaki)
"Ya Allah ..waktu mana kami kecil-kecil, ayah kami mandikan kami dengan penuh kasih sayang dengan penuh kelembutan. jadi kami mandikan jenazah ayah kami ini. Maka Kau ampunkan dosanya ya Allah! waktu mana kami kecil ya Allah..kami dipakaikan baju oleh ayah kami ya Allah..tapi kami lempar ke mukanya ya Allah!..jadi hari ini kami kafankan ayah kami dengan penuh kelembutan..KAU ampunkan dosanya..di waktu mana ayah kami menjadi imam solat kami dulu..kami lari tak nak  solat..jadi hari ini kami imamkan solat jenazah ayah kami"..
18. Al-Quran yang dibaca sebelum subuh akan menjadi peguambela sewaktu kita di alam barzakh nanti.
19. Nabi kata "aku tidak pernah tengok keadaan yang sangat huru hara seperti padang mahsyar ini. siapa yg selamat di alam barzakh maka selamatlah dia di padang mahsyar nanti".

Moga kita tergolong dikalangan hambaNYA yang diredhai.
WasSaLam

Thursday, 12 November 2015

Pelita Nostalgia..

AssaLamualaikum
Korang tahu tak tentang lampu @ pelita ini? 
Lampu yang membawa seribu nostalgia. Membawa seribu kenangan masa kecil dahulu. Sempat kah you all menggunakan lampu begini. Teringat arwah bapa yang selalu isi minyak tanah dan hidupkan lampu bila sahaja masuk Maghrib. Keesokan pagi nya pasti kaca lampu akan hitam dek asap.
Setelah beberapa ketika, lampu ini tidak digunakan lagi selepas cahaya elektrik mengambil alih. Namun ianya tetap menjadi sebahagian dari nostalgia masa kecilku. Hidup susah tapi penuh kegembiraan. Dunia kanak-kanak yang tiada masalah. Apapun tetap bersyukur dengan apa yang ada hari ini. Jumpa lagi..

Anak Tawau...

AssaLamualaikum
Nak kenal serba sedikit tentang orang Tawau, Sabah. Ini lah aku :
Buat pengetahuan Kak Paridah Ishak yang pernah bertanya, yup kak! saya anak jati Tawau. Sebab ramai yang ingatkan aku asal Semenanjung. En Kuling a.k.a babah abang Pae orang Melaka (Jasin). Automatik si abang Pae tu darah keturunan Hang Tuah. Eh! yakah?? Haha! saya dilahir & dibesarkan di Tawau yang juga dikenali sebagai Bumi Peladang. Tawau yang kaya dengan hasil pertanian nya, kaya dengan hasil lautnya. Puas hati kalau dapat makan seafood bila berada disini. So, kalau ada kengkawan blogger yang nak datang ke Tawau jangan lupa roger-roger, boleh aku belanja sayap ayam panggang dan keropok Amplang. Haha! Jumpa lagi..

Wednesday, 11 November 2015

Kupu-Kupu hinggap Malam..

Assalamualaikum
Kupu-kupu, mungkin tersesat masuk rumah. Aku cuba bukakan pintu, tapi tetap tak mahu keluar. Yang si abang Pae plak ketakutan. Hahaha. Adoi dia ni Kupu-Kupu pun takut. Nama je anak bekas askar. Sabar jak lah! Aku cakap kat Pae "mungkin ada orang nak datang pinang Pae". Hahaha. Dia cakap, ye ker, Ibu?? Amboi.. entah tau ker idak makna perkataan "pinang" tu. Hihi. Jumpa lagi..

Tuesday, 10 November 2015

Abg Pae-Muka tak puas hati..

Assalamualaikum
Cuti-cuti Deepavali hari ini. Semalam pun cuti untuk selesaikan beberapa urusan. Bersambung hari Ini. Spend time dengan si abang Pae ni hah! Dia kan suka tunjuk muka tak puas hati kalau tak dapat apa yang dia nak. Tak menyabar nak minta beli play doh yang dia panggil 'tanah liat'. Tengok ni hah! Sabar jak lah! Macam-macam.  Haha. Jumpa lagi..

Friday, 6 November 2015

Wajah baru... TQ Sis Najiah

AssaLamualaikum
Saja nak abadikan di sini juga. Walaupun mungkin ramai yang dah perasan. Haha! Apa yang korang lihat sekarang, inilah wajah baru blog picisan ku. Tempat meluah segala rasa, tempat berkongsi suka duka. Menulis sekadar suka-suka dan hobi. Terima kasih pada semua sahabat-sahabat blogger yang selalu singgah. You all sudah jadi sebahagian dari hidup aku. Sayang semuanya! 
Saja abadikan disini, wajah blog sebelum ini. 
Akan jadi kenangan suatu hari nanti.

Terima kasih banyak pada sis Najiah yang sudi membuatkan blog ini seperti sekarang. Suka sangat design yang beliau buat. Simple, kemas dan menarik. Angkat bakul sendiri. Haha. Mana tahu ada kengkawan yang  berminat nak cantikkan blog, bolehlah hubungi beliau. Pasti puas hati dengan harga yang amat berpatutan. Jumpa lagi!

Pentingnya BERSAHABAT...

Salam Jumaat
Perkongsian dari Group What Apps. Betapa penting nya untuk bersahabat.
Diriwayatkan bahawa : 
Apabila penghuni Syurga telah masuk kedalam Syurga, lalu mereka tidak menemukan sahabat-sahabat mereka yang selalu bersama mereka dahulu sewaktu di Dunia.
Mereka pun bertanya tentang sahabat mereka kepada Allah:
"Yaa Rabb.. 
Kami tidak melihat sahabat-sahabat kami yang sewaktu di Dunia solat bersama kami, puasa bersama kami dan berjuang bersama kami."
Maka Allah berfirman: 
"Pergilah kamu ke Neraka, lalu keluarkanlah sahabat-sahabatmu yang di hatinya ada iman walaupun hanya sebesar zarrah" 
(HR : Ibnul Mubarak dalam kitab "Az-Zuhd").
Al-Hasan Al-Basri berkata: 
"Perbanyaklah sahabat2 mukminmu, kerana mereka memiliki Syafa'at pada hari Kiamat nanti".
Ibnul Jauzi pernah berpesan kepada sahabat-sahabatnya sambil menangis: 

"Jika kalian tidak menemukanku nanti di Syurga bersama kalian, maka tolonglah bertanya kepada Allah tentang aku:
"Wahai Rabb Kami.. 
Hamba-Mu si fulan, sewaktu di dunia selalu mengingatkan kami tentang ENGKAU.. 
Maka masukkanlah dia bersama kami di Syurga-Mu"
SAHABAT Ku.. 
Mudah-mudahan dengan ini, aku telah mengingatkanmu Tentang Allah ..
Agar aku dapat besertamu kelak di Syurga & Redha-Nya..
آمِيّنْ. يَا رَبَّ العَالَمِينْ 
Ya Allah..
Aku Memohon kepada-Mu.. Kurniakanlah kepadaku sahabat-sahabat yang selalu mengajakku untuk tunduk patuh & taat Kepada Syariat-Mu..
Kekalkanlah persahabatan kami hingga kami bertemu di akhirat kelak...
Oleh itu...
Carilah seberapa ramai sahabat baik yang menunjukkan jalan-jalan ke Syurga & jalan-jalan kebaikan.
WAHAI SAHABATKU,
JANGAN LUPA BERTANYA TENTANGKU... JIKA AKU TIADA DI SYURGA NANTI :(

Thursday, 5 November 2015

Si abang Pae dan Pawagam

AssaLamualaikum
Masih cerita weekend kami baru-baru ini. Maklum bila ada En Kuling barulah ada peluang untuk ukur jalan. Kalau aku dan si abang Pae sahaja memang jarang keluar. Al-kisah hero aku tu dok sibuk sebut pawagam. Nak pergi pawagam katanya. Tengok iklan kat TV tak sabar-sabar dia. So, bila balik ke Tawau bawalah dia sebab di Lahad Datu tiada pawagam. Huhu! Ini 1st time tau si abang Pae tengok filem di pawagam. Haha! kesian kan! aku pun sebenarnya dah berkurun tak masuk. Last mungkin 7 tahun dulu. Hahaha.
Tengok tu muka excited! Hihi. 
Siap pesan jangan lupa beli Pop Corn dan minuman 
(iklan kat TV kan tengok wayang kena ada semua tu. Haha! pengaruh sungguh!)
Masa nak pergi pun dok bebel juga, En Kuling memang tak minat langsung nak masuk. Kalau masuk confirm tidur katanya. Nasib lah haha! so, aku dan adik-adik lah yang meneman si abang Pae. Demi anak! teman jak lah. Sesekali layan permintaan anak. Biar dia gembira.
Jumpa lagi..

Wednesday, 4 November 2015

Sabar...

AssaLamualaikum
Sekadar renungan buat kita semua.
Hasi perkongsian dari Group What apps.
"SABAR"
Dalam sabar ada dengki
Dalam sabar ada putus asa
Dalam sabar ada maaf
dalam sabar ada redha
dalam sabar ada syukur
dalam sabar ada takwa
Dalam sabar ada hikmah
sabar sabarlah
kerana ujian Allah
Allah sayang pada orang yang sabar ...

Dinner di Astana Cafe, Tawau

AssaLamualaikum
Cerita masa balik ke Tawau weekend baru-baru ini. Oleh kerana kami balik petang Jumaat selepas kerja, so bila sampai dah malam. Perut pun lapar. Terus cari port untuk makan malam. MakCu si abang Pa'e suggest makan kat Astana Cafe. Kami ikut sahaja.
Nasi Lalap Tawindo. Ini pilihan aku, mak dan MakCu Pae. 
Memang sedap, ayamnya diperap dengan madu dan dibakar, 
terasa kemanisannya. 
Harga RM8
Suasana dalam Cafe, tenang. Penuh dengan barangan Chelsea. 
Mungkin pemiliknya peminat setia:)
Tengoklah tu Mak, En Kuling dan MakCu Pae. Muka lapar menunggu order sampai. Si abang Pae pula mood tak mahu makan datang lagi. Just order kan dia kentang goreng.
Senarai harga menu. Berpatutan dan puas hati makan. Service pun cepat!

Kami kalau pulang kampung, suka mencuba makan di tempat-tempat baru. Maklum kedai makan tumbuh bak cendawan tumbuh lepas hujan (ceh! berperibahasa lah pula). Haha! Lokasi Astana Cafe ni pun senang dicari. Bersebelahan Hotel Astana, Tawau sebaris Wisma Pelabuhan. Memang takkan sesat punya sebab terletak di kawasan bandar. Nak parking pun senang.
Alamat:
TB 4713 Lot 3 Grnd Floor Jln Dunlop (Tawau)
Tawao, Sabah, Malaysia
089-774 777

Tuesday, 3 November 2015

Sesekali Biarkan Anak-anak buat sendiri...

AssaLamualaikum
Terjumpa perkongsian dari Facebook Ibu Bapa cemerlang. Suka kumpul ilmu keibu bapaan seperti ini. Moga-moga dapat menambah pengetahuan buat kita. Al-maklum pengalaman menjadi ibu bapa baru setahun jagung berbanding sahabat-sahabat blogger yang lain.
Macam si abang Pae tu takde maknanya aku nak buatkan kerja sekolah nya. Yang ada aku pantau dan beri tunjuk ajar. Kadang bertukar juga jadi singa bila mengajar. Memang tiada bakat nak jadi cikgu. Haha! Tapi lepas itu aku insaf, tak boleh ajar anak dengan marah-marah. Aku bertukar jadi Ibu yang lemah lembut bila mengajar. Kome jangan tak percaya plak. Hahaha. Apapun kena biarkan anak-anak buktikan kebolehan mereka, kan? ..
Jumpa Lagi! 

APC - Tahniah My Geng Karas

AssaLamualaikum
Entry penghargaan buat my beloved friend. Salah seorang Geng Karas ku Puan Harisa pada Sabtu baru-baru ini dapat Anugerah Pekerja Cemerlang dan juga Anugerah Khas PPD, Lahad Datu. Tahniah BFF. Aku tahu segala penat lelah mu selama ini mendidik anak bangsa (Pendidikan Khas) penuh dedikasi dan amanah dalam menjalankan tanggung jawab. Menjadi kawan dan teman pada anak-anak murid mu. Mendengar rintihan dan keluhan Ibubapa yang ada anak-anak istimewa ini. Kadang aku rasa tanggung jawab mu lebih dari seorang guru. Alhamdulillah, mungkin hanya Allah yang mampu membalasnya. Tahniah kawan ku, teruskan usahamu. Chaiyok!
Yang tudung Maroon itulah dia:)
Terima kasih juga kerana sudi jadi sahabat susah senangku. It's all about friendship. 
Jumpa Lagi!

Monday, 2 November 2015

Mood lemau a.k.a ngantuk..

Assalamualaikum
Pagi yang agak muram. Cuaca seakan menyuruh tido. Haha! Lemau lah. Seawal jam 4.20pagi dah bangun siap-siap. Nak balik ke LD, kerja. Si abang Pae pun nak sekolah masuk pukul 7.30 pagi. Risau juga kalau terlewat. Abang Pae siap pesan 'Ibu, teacher pesan sebelum pukul 8 pagi kena ada kat sekolah dah'.  Ye lah sayang! Takut sangat dia kalau lambat. Haha.
Ini pic di perjalanan pagi tadi. Damai suasana. Masa begini belum banyak kenderaan. So, En Kuling drive pun rileks sahaja. Dalam 2 jam setengah sampai lah ke Lahad Datu. Memulakan rutin kerja. En suami plak balik rumah sambung tidur lah tu. Tadi dia tanya anak kesayangan tu nak makan apa? mungkin nak masak lah tu. Dalam hati bagus juga ada orang masakkan. Haha! balik nanti tinggal makan. Sementara cuti ni dapatlah tolong apa-apa yang patut. Petang pula baru jumpa. 
Sekian. 

Saturday, 31 October 2015

Balik Kampug Makan Masakan Mak

Salam Sabtu dan berhujung minggu semua.
Yuhuuuu! Aku, si tumpis dan En Kuling ada di rumah nenek Pa'e @ Tawau ni. 
Balik saja-saja nak makan masakan mak . Hehe! Rindu nak rasa air tangannya. 
Sesekali dapat merasa memang makan bertambah-tambah.
Plan hari ini nak berjalan-jalan di bumi kelahiranku. Santai-santai bersama keluarga tersayang. Di samping menyelesaikan beberapa urusan yang terbengkalai. Korang ada yang balik kampung tak? 
Jumpa Lagi ya! take care you all! bye..

Friday, 30 October 2015

Syaitan Menyerang Melalui 10 Pintu

AssaLamualaikum
Renungan Jumaat! Menarik untuk dikongsikan. Moga bermanfaat pada kita semua.

Syaitan memasuki ke dalam jiwa anak Adam melalui 10 pintu iaitu :

1. Tamak dan Buruk Sangka .
Perlu menghadapinya dengan sifat menaruh kepercayaan dan berpada dengan apa yang ada setelah berusaha dan berikhtiar.

2. Cintakan Dunia dan Panjang Angan-angan.
Perlulah ditanamkan dalam hati dan jiwa dengan rasa takut kedatangan maut yang datang dengan tiba-tiba.

3. Cintakan Nikmat dan Kerehatan.
Yakinilah bahawa segala nikmat akan hilang dan ianya tidak kekal, kerehatan sebenar adalah di Syurga bukannya didunia.

4. Ujub, yakni Kagum Pada Diri Sendiri.
Sentiasa bersyukur atas nikmat pemberian Allah dan takutkan balasan seksa Allah (kerana terhapus amal kebaikan bila ada sedikit sahaja sifat ini).

5. Pandang Rendah Terhadap Orang Lain dan Tidak Menghormati Mereka.
Perlu mengetahui hak-hak dan kehormatan mereka.

6. Hasad.
Perlu menghadapinya dengan sifat qanaah iaitu berpuas hati dengan apa yang ada setelah berusaha dan berikhtiar serta redha diatas pemberian Allah terhadap makhluk-Nya.

7. Riak dan Suka Pada Pujian Orang.
Perlu menghadapinya dengan sifat ikhlas dan tawaduk.

8. Bakhil.
Perlu meyakini bahawa apa yang ada di tangan makhluk itu akan binasa, manakala apa yang ada disisi Allah itu akan kekal.

9. Takabur.
Perlu menghadapinya dengan sifat tawaduk atau merendahkan diri.

10. Tamak.
Perlu menghadapinya dengan yakin terhadap balasan Allah dan tidak megharapkan sesuatu dari manusia.

Oleh itu perlulah kita sentiasa berhati-hati untuk menghadapi bisikan, godaan dan serangan syaitan laknatullah. Dia datang secara halus memasuki saluran darah halus dalam tubuh kita dan cuba menguasai nafsu supaya tunduk atas kehendaknya. Mohonlah perlindungan Allah setiap masa dan ketika supaya kita terpelihara dari gangguan tersebut.

Kredit kepada:
PUSAT RAWATAN ISLAM
SINAR ASSYIFA' ULLINNAS, Tawau Sabah.

Thursday, 29 October 2015

My Tumpis 5 tahun yang lalu..

AssaLamualaikum
Gambar dari facebook sendiri. Mengimbas memori 5 tahun yang lalu pada tarikh hari ini. My beloved Muhammad Irshad masa ini 9 bulan. Dok kacau babanya sibuk nak drive. Bila tengok balik gambar ni senyum-senyum sendiri. Muka tu siap berkedut ok. Kena paksa tengok kamera. Hahaha!
Di sebalik gambar, sebenarnya pada waktu itu kami PJJ jugak. En Kuling kerja di Felda Sahabat sebagai Warden disebuah Kolej disana. Tiap hujung minggu baru dia balik ke rumah. So, bila Babah balik, sibuk lah si abang Pa'e mengendeng kesana sini. Anak babah katakan. Haha! masa umur ni dia memang rapat dengan En Kuling, sekarang mungkin sebab PJJ jugak membuatkan dia lebih rapat dengan aku. Alhamdulillah, membesar dengan sihat, manja dan menyenangkan hati kami. AllahuAkhbar, inilah anugerah terbaik yang Allah beri pada kami. Sob sob terrr touching plak! haha.
Jumpa Lagi!

Wednesday, 28 October 2015

Kawal Rasa Cemburu Pada Orang Lain

AssaLamualaikum
Hasil Perkongsian dari Facebook Dr Zaharuddin Abd Rahman:
Adakalanya kita merasa cemburu dengan pencapaian, kejayaan, harta & perolehan orang lain. Tanpa DIKAWAL, cemburu itu boleh memakan diri, menghasil dengki, muram, murung & stress berlebihan.

Kawal ia dengan positifkan diri untuk menuruti kejayaannya secara halal ( jika relevan), itu namanya 'ghibtah'

Kawal ia dengan yakini itu rezekinya dan ujian baginya. Tiada siapa boleh halang jika ia juga BAKAL menjadi rezeki kita..justeru, tiada perlu muram, sedih & stress melampau.

Kawal ia dengan rasa kejayaan itu adalah hasil kerja dan jalan berliku lagi berat dia sebelum ini, maka layaklah baginya dan tiadalah kita hadapi cabaran & keletihan sebegitu justeru tiadalah hasil sepertinya.

Kawal ia dengan lihat umurnya, mungkin beza tahun pengalaman dan umur punca seseorang perolehi lebih banyak dari kita yang mungkin masih muda.

Kawal ia dengan melihat rezeki yang telah kita perolehi serta bersyukur, reda serta terus berusaha dan JANGAN fokus kepada apa yang kita tiada..

KAWAL ia dengan yakini kebahagian bukan semestinya sama dari satu orang kepada yang lain, berjaya, kaya dan terkenal sepertinya BELUM tentu bahagia, MAKA BAHAGIAKAN diri kita dengan apa yang ada, itu rezeki paling mahal.

Amat bermanfaat. Moga kita semua tergolong dikalangan orang-orang yang sentiasa bersyukur dan redha. Allah menjanjikan kita dengan rezeki dalam pelbagai cara. Alhamdulillah!
WasSaLam^_^

Wordless Wednesday #60 - Kasut Wanita..

AssaLamualaikum
Terjumpa gambar ini di Facebook. Memang ada logik nya. 
Haha! cuba korang fikir. Betul kan?? :
Ikutkan aku, jarang beli kasut seperti diatas. Selalu beli yang flat. tertutup dan bentuk seperti yang biasa sahaja. Rasanya kasut tinggi untuk khawin ada beli begini, tapi last-last tak pakai. Terperap dalam kotak hingga hari ini. Memang tak reti pakai. Hehe! 
Jumpa lagi.

Tuesday, 27 October 2015

Memori - Baju Nikah..

AssaLamualaikum
Mengimbas memori lama. Baju yang aku pakai masa akad nikah bersama suami 05042008 dulu. Sudah 7 tahun berlalu. Masih tersimpan rapi dalam almari. Sayang sangat dengan baju ini. Baju yang dipakai masa berat badan 40 kg. Sekarang ni telan air liur jak lah kalau nak pakai balik. Haha! jauh bebenor kenaikan berat badan. Kihkih.
Kain baju ini sebenarnya dihadiahkan oleh sepupu, dibeli dari Jakarta. Masa itu tak silap harga dalam RM200. Jahit kat butik upah dalam RM150++ sekali baju En Kuling sama warna baju Melayu putih juga (lupa nak tangkap gambar baju En Kuling). Agak-agak kalau nak bagi bakal menantu pakai semula baju ini nak ker?? Hahaha! angan-angan tak sudah. 20 tahun lagi kot baru dapat menantu. Itu pun kalau panjang umur. Insya-Allah! 
Bye, jumpa lagi.

Monday, 26 October 2015

Menghitung detik & waktu

Salam Petang Isnin. Tengok kalendar dibawah. Hehe! Dok menghitung jam & detik, menungu kepulangang en Kuling dari Sibu, Sarawak. InsyaAllah besok petang 3.40pm dia sampai. Moga perjalanannya balik kesini dipermudahkan. Dapat lah cuti sampai minggu depan.
Fuh! sebulan lebih tak jumpa. Mau tak rindu. Hahaha! jiwang! si abang Pae dok tanya, bila babah balik. Hari-hari kira jari berapa hari lagi nak balik. Kadang kesian. Rindu nak jalan-jalan dengan babah katanya. Yelah tu! rindu nak cukai babah beli mainan. Haha! Kan en Kuling suka layan dan ikut permintaan dia. Sebulan sekali balik pun kira bersyukur sangat, tiket mahal lah oi. Sabar jak lah! 
Jumpa lagi. #PJJ cepatlah berakhir. Haha!

Bila tak dengar cakap Nenek

AssaLamualaikum
Nak habaq tentang budak bertuah kesayangan hamba. Tengok lah apa kejadiannya. Balik-balik dari periksa gigi ku, tengok muka dah jadi macam ni. Seriau nengok. Mak cakap jangan marah dia, sebab dia dok takut ibu dia ni jadi singa. Kesian, nak marah pun ada. Haha. Nasib tak kena mata tau!
Nak dijadikan cerita, nenek cakap si abang Pa'e sibuk main air dalam tandas. Siap buat ala-ala kolam renang, masuk buih then berendam dalam besen besar. Feeling mandi kolam lah konon. Haha! Ish! bertuah sungguh budak ni. Nenek dah panggil udah-udahlah berendam tu, Dia buat tak tahu, asyik sangat berendam. Last-last nenek masuk dalam tandas tengok, sengih-sengih ntah macam mana pusing badan dalam tandas tu, tergelincir. Muka kena kat bucu toilet tu. Darah keluar banyak juga mak kata. Yang harunya, mak yang nangis si abang Pa'e buat tak tahu. Mak cakap dia diam sahaja, takut kena marah kot. Haish! Pa'e. Pa'e. Nasib tak teruk, tapi confirm akan meninggalkan parut. Sabar jak lah nak oi. Pagi tadi masa nak sekolah siap tanya "Ibu, luka hidung abang Pa'e ni nanti sembuh tak??". Tahu takut. Huhu! Anak oh anak.
Jumpa lagi!