7.1.13

:: 50 Tips Terbaik Membina Keluarga Bahagia ::

Assalamualaikum..
Semua daripada kita mengingin kan keluarga bahagia.. Keluarga yang dapat kita sandarkan di masa susah senang, suka dan duka.. Keluarga juga merupakan tunggak dalam kehidupan kita.. Oleh sebab itu, di sini aku ingin kongsikan 50 Tip Terbaik dalam membina Keluarga BAHAGIA yang dipetik daripada pakar motivasi terkenal negara Dato Dr Fazdilah Kamsah. Moga dapat dijadikan panduan :)
Sumber :FB
1. Pasang niat dan berdoa untuk menjadi suami terbaik. Tanpa berniat dan berdoa anda tidak mungkin jadi suami yang cemerlang. Ramai suami terlupa.

2. Bersyukur kerana mempunyai pasangan hidup. Yakinlah bahawa isteri anda adalah pasangan terbaik yang Tuhan tentukan untuk anda. Ketentuan Tuhan adalah yang terbaik.

3. Suami mithali menjadi kebanggaan isteri. Pastikan anda membentuk sifat positif dan istimewa. Cuba tanya diri apakah sifat atau amalan yang boleh dibanggakan oleh isteri anda.

4. Setiap hari pulang dengan senyum dan bersemangat. Apabila suami tersenyum, isteri dan anak-anak akan bahagia dan rahmat Tuhan akan turun. Senyumlah apabila sampai ke rumah.

5. Pastikan anda ada masa untuk berbual dengan isteri setiap hari. Semua isteri bahagia apabila dapat berbual dengan suami. Berapa minit yang anda luangkan unutk berbual dengan isteri setiap hari ?

6. Telefon isteri ataupun hantar SMS sekadar untuk menyatakan yang anda sayang ataupun rindu pada isteri. Isteri anda akan berasa seronok dan bahagia apabila mendapat panggilan ataupun mesej tersebut.

7. Hiburkan hati isteri anda dengan bercerita, buat lawak atau gurauan yang mesra. Setiap gurauan mengubat hati isteri dan mengeratkan hubungan suami isteri.

8. Pastikan anda bergurau senda dengan isteri di dalam kenderaan semasa dalam perjalanan ke tempat kerja ataupun ke mana sahaja. Ramai suami membazir masa dengan membisu semasa di dalam kenderaan.

9. Amalkan makan bersama setiap hari. Berbual mesra dan nasihat menasihati semasa makan. Amalan ini akan menarik hidayat Tuhan dan mengeratkan hubungan. Elakan berbual perkara yang melalaikan semasa makan.

10. Ajak isteri mandi bersama sekali sekala. Bergurau senda semasa mandi bersama adalah sunah yang dapat mengeratkan hubungan suami isteri.

11. Bantu isteri melakukan kerja rumah. Ini adalah sunah yang dapat meringankan beban isteri, mengeratkan kasih sayang dan menbahagiakan pasangan anda.

12. Amalkan mesyuarat keluarga sekerap yang mungkin. Amalan bermesyuarat menarik hidayat Tuhan,mengeratkan hubungan dan menyelesaikan banyak masalah.

13. Pastikan penampilan anda anggun, kemas, bersih, wangi, sihat dan ceria. Ramai suami inginkan isteri yang mengancam, tetapi mengabaikan Penampilan diri sendiri. Mana adil ?

14. Didik isteri dengan memberi nasihat dan perigatan secara hikmah. Jadikan tindakan dan amalan anda sebagai contoh teladan yang cemerlang. Elakan cakap tak serupa bikin.

15. Berikan nafkah kepada isteri mengikut keperluan keluarga dan kemampuan suami. Ramai suami mengabaikan nafkah kerana isteri bekerja. Ramai suami yang kedekut dan berkira. Ini menyebabkan isteri derita dan rumah tangga terancam.

16. Jadikan penawar hati kepada isteri. Ambil berat keperluan dan kemahuan dan peka kepada emosi dan situasi isteri. Isteri yang bahagia membentuk keluarga sejahtera

17. Sentiasa taat kepada semua perintah Tuhan dan memastikan keluarga juga patuh kepada Tuhan.

18. Suami mithali sentiasa menyimpan rahsia isteri. Ramai suami secara sengaja ataupun tidak sengaja menceritakan keburukan isteri kepada orang lain. Ini wajib dihentikan.

19. Muliakan keluarga isteri seperti keluarga sendiri. Ada suami yang menbeza-bezakan antara keluarganya dan keluarga isteri. Ada suami yang memusuhi keluarga isteri. Anda bagaimana ?

20. Bentuk sifat cemburu yang positif. Cemburu tanda beriman, sayang dan endah. Suami yang tidak cemburu adalah dayus. Isteri amat suka apabila suaminya ada sifat cemburu. Dia rasa dihargai.

21. Jadilah suami yang pemaaf. Syurga isteri di bawah tapak kaki suami. Maafkanlah isteri setiap malam sebelum tidur supaya rumah tangga bahagia dan isteri mudah masuk syurga.

22. Tegur kesilapan isteri dengan hikmah dan kasih sayang. Isteri merajuk bukan sebab ditegur, tetapi cara ditegur yang kasar. Apabila suami kasar, isteri jadi takut, bingung, hiba dan memberontak.

23. Gunakan Nabi Muhammad sebagai model. Hidupkan amalan sunah dalam rumah tangga. Sebut nama rasul apabila mendidik dan menasihati keluarga bagi mendapat hikmah.

24. Mendahulukan keperluan isteri daripada orang lain. Ini adalah tertib memberi khidmat. Ramai suami yang melebihkan orang lain daripada isterinya. Elakan kesilapan ini.

25. Suruh isteri dirikan sembahyang dan ibadah lain. Apabila berjauhan, telefon ataupun SMS bagi mengingatkan sembahyang.
Wasiatkan isteri untuk sembahyang fardu dan sunat. Buat pesanan ini sehingga suami meninggal dunia.

26. Cintai isteri sepenuh hati. Cintai tanpa syarat, bertambah mengikut usia, penuh kemaafan, memberi tenaga,tidak pernah sensara serta berteraskan iman dan takwa.

27. Sentiasa berubah secara positif. Sebelum cuba ubah isteri dan keluarga, ubah diri dulu. Apabila suami berubah, keluarga akan turut berubah. Apabila suami cemerlang, isteri akan gemilang.

28. Pamer keprihatian yang tinggi terhadap keluarga. Ramai suami tidak ambil kisah dengan keluarga mereka.Cuba tanya apa lagi khidmat tambahan yang patut berikan kepada keluarga.

29. Pamer kematangan yang tinggi. Orang yang matang tenang, sabar, waras, bijaksana, dapat membuat keputusan dan cekap menyelesaikan masalah.

30. Memuliakan semua perempuan bukan sekadar isterinya. Ramai lelaki cuba hormat wanita tertentu sahaja.Ramai isteri yang kecewa terhadap suami yang menghina atau tidak hormat sebarang wanita termasuk pembantu rumah.

31. Bentuk beberapa sifat wanita yang terpilih dalam diri suami. Nabi Muhammad amat pemalu, pemaaf, peka,endah dan mudah menangis. Sifat wanita yang ada pada lelaki menaikkan martabat lelaki dan lebih disayangi wanita.

32. Mahir dalam menguruskan keluarga. Peka dengan masalah dan karenah ahli keluarga, cekap mencari punca masalah, mencari alternatif penyelesaian dan memilih penyelesaian yang optimum.

33. Membaiki diri secara berterusan. Tingkatkan iman dan takwa, cuci hati dengan sembahyang taubat, istighfar,memaafkan dan minta maaf, berkawan dengan orang yang baik, pendapatan yang berkat dan baiki amalan dan tindakan.

34. Jadi contoh atau model terbaik untuk keluarga. Doa dan usaha supaya setiap perbuatan anda dapat dicontohi dan dibanggakan ahli keluarga. Apakah sifat dan amal anda yang dapat dicontohi oleh ahli keluarga ?

35. Jadikan diri anda pendorong dan motivator berkesan unutk keluarga. Sentiasa beri galakan dan belaian. Elak marah, kritik ataupun hina keluarga. Fikir positif dan bersangka baik terhadap keluarga.

36 Tingkatkan ilmu berkenaan agama. Lazimnya, suami yang mendidik keluarga berkenaan agama. Belajarlahilmu agama dengan niat mendidik diri dan keluarga.

37. Sentiasa menegakkan kebenaran. Tegas menyatakan apa yang buruk dan apa yang baik. Elak mengenepikan kebenaran semata-mata bagi menjaga hati ahli keluarga. Tegakkan kebenaran dengan hikmah.

38. Bertindak tegas dan lemah lembut mengikut situasi. Tegas dalam menyeru ke arah kebaikan. Lemah lembut dalam menegur dan memberi nasihat. Tegas sangat orang memberontak, lembut sangat orang pijak.

39. Latih diri memuji dan menghargai isteri. Ramai suami yang pandai kritik tetapi tidak tahu memuji. Belaian merawat emosi dan fizikal isteri dan membuat dia terasa disayangi. Cari peluang untuk sentiasa memuji.

40. Cari peluang untuk bertindak romantis terhadap isteri. Ini termasuk senyum, lemah lembut, sebut sayang tiga kali sehari, buat sebelum disuruh, sentuhan sayang, pujian dan memberi hadiah.

41. Fahami yang isteri ingin selalu di sisi suami. Suami pula berjauhan dengan isteri sekali sekala. Apabila berjauhan, telefon, SMS ataupun e-mel unutk bertanya khabar, berikan maklumat dan mengubat rindu.

42. Bentuk kerjasama yang mantap dengan isteri. Pamer kesatuan hati dan pendapat kepada anak-anak dan orang lain. Wujudkan kerjasama melalui mesyuarat, berbual, tolak ansur, bermaaf-maafan dan banyak berdoa.

43. Nilai diri daripada kaca mata isteri. Buang sifat dan amalan yang isteri benci. Berusaha keras melakukan perkara yang isteri suka. Apabila isteri bahagia, suami akan bertambah bahagia.

44. Apabila suami melayan isteri seperti mana dia melayan kawan, pasti isteri bahagia. Bayangkan cara anda melayan isteri sebelum kahwin. Ulangi layanan itu sekarang. Pasti hebat kesannya.

45. Suami wajar belajar jadi mengikut setia. Patuhi cadangan, Pandangan dan pandapat isteri yang betul. Jangan bangkang perkara yang baik. Kawal macho dengan saksama.

46. Buat undang-undang dalam rumah tangga. Apabila suami marah, isteri mesti senyap. Apabila isteri marah,suami mesti senyap. Ini mengelakkan daripada bergaduh. Orang tidak boleh bergaduh sendirian.

47. Latih gerak batin anda supaya serasi dengan gerak batin isteri. Serasikan gerak batin dengan berdoa, patuh perintah Tuhan, maafkan isteri, bersangka baik dan lakukan perkara baik untuk isteri mengikut sebarang lintasan dalam hati.

48. Pimpin isteri dengan nasihat dan kasih sayang. Pesan selalu dan nasihat sekali-sekala. Waktu terbaik nasihat adalah semasa rehat, minum petang, waktu bersiar-siar dan semasa hendak tidur.

49. Seimbangkan hidup dengan sempurna. Rajin di tempat kerja, Rajin juga di rumah. Peramah dengan kawan, peramah juga dengan isteri. Disiplin di pejabat, disiplin juga di rumah. Sabar dengan orang, sabar juga dengan isteri. Di luar dan di dalam rumah serupa.

50. Urus stress dengan sempurna supaya keluarga tidak terjejas, lakukan riaadah, berdiet, hentikan merokok,bercampur dengan orang positif, bermain dengan bayi, tengok ikan di akuarium, menyanyi, sembahyang taubat dan maafkan semua orang.

Semoga kita dapat mendirikan keluarga BAHAGIA seperti yang kita ingin kan.. keluarga bahagia dunia &  akhirat.. amin! :)
*Sorry ya kawan-kawan kurang blog walking di tempat korang.. 
tengah cuti-cuti lagi di Tawau, Sabah dengan Pa'e...*
WasSaLam^_^

27 comments:

 1. sangat bagus info tentang 50 tips tu..moga menjadi panduan untuk uncle serta reader lain ... mmg terbaek !!

  ReplyDelete
 2. banyak sangat ni atie...boleh ikut separuh pun ok dah bagi kak zu...

  ReplyDelete
 3. aku akan simpan tips ini bila nanti q udah membina rumah tangga.

  saat ini baru calonnya yang dicari. tips menemukan calon belum aku dapat kak! ada gak?

  ReplyDelete
 4. Saya masih di nombor 1, hehehhee.

  ReplyDelete
 5. Wow... saye suka sgt tips keindahan rumah tangga ni! hehe ;)

  ReplyDelete
 6. Agaknya kalau suami ikut tip dato'Fadzilah.....mmg bahagia kan Atie

  ReplyDelete
 7. Thanx for sharing Atiey..Nice tips..
  nak suruh hubby baca sama² ni... :)
  Cuti² kat Tawau ka Atiey..bestnye..salam dengan orang Tawau ya..^^

  ReplyDelete
 8. Tips yang sangat bagus......tapi banyaklah pulak.....hehe

  ReplyDelete
 9. Salam atie... sorry lambat berkunjung..ade guests jat umah bermalam..penatlah n busylah bermasak2.... wah tie byknyer tips...ade masa kena study tul2 n cuba praktik nie..:)

  ReplyDelete
 10. Perkongsian yang baik...relevan sepanjang masa...tq

  ReplyDelete
 11. wahh..banyaknya tips..bagus2 tipsnya..

  teringin lama mau p bercuti di tawau..mau p cari amplang sana..

  ReplyDelete
 12. alhamdullilah semoga keluarga kita bahgia selalu :)

  ReplyDelete
 13. wow!byk gile tips..hehe..selamat bercuti kak atie! =)

  ReplyDelete
 14. terima kasih share tips ni ..insyaallah, nanti kite gune pakai ye :D

  ReplyDelete
 15. info yang menarik nie.....ramai yang belum cuba...tq kongsi...

  ReplyDelete
 16. Boleh dijadikan rujukan di masa akan datang ni..thanks Atie..

  ReplyDelete
 17. azam tahun baru akak inilah membina keluarga bahagia..
  tak nak emo - emo lagi.. senyum dan ikhlas..kalau tak dapat nak ikut
  sampai 50 dapat 25pun dah ok kot...

  ReplyDelete
 18. Assalamualaikum Atie. saya tertarik dgn no 15. Sgt ramai sebenarnya suami yg abaikan nafkah kepada isteri dgn alasan isteri bekerja. hakikatnya duit/gaji isteri adalah hak milik mutlak si isteri kecuali jika isteri bersetuju utk berkongsi bersama suami. Manakala dlm duit/gaji suami pula terdapat sebahagian hak isteri iaitu nafkahnya.

  ReplyDelete
 19. in shaa Allah cuba buat skit2...:)

  ReplyDelete
 20. Belum tentu nak istiqamah 50 tu... kena buat pelahan-pelahan dulu :D

  Tq for sharing :D

  ReplyDelete
 21. huhuhu..byknyer..lom mampu lg nk capai..huhuhu..

  ReplyDelete
 22. AsSalam Kak Atie..
  wahh panjangye akak..
  terkebil2 mata nisah membacanya..

  walaupun begitu, nisah tetap suke. padat!!
  thanks sharing here kak (^_^)

  ReplyDelete
 23. apa nama pasar kt belakang masjid di bandar tawau tu ..

  klu beli ikan bilis kt sana best ..
  murah2

  ReplyDelete
 24. terima kasih untuk tips2 ni..

  ReplyDelete
 25. i like this one.....rasa macam nak sabar nak jadi isteri =)

  ReplyDelete
 26. panjangnyeee... kne dok sorg2, baru leh stdy bnde ni :)

  *akak, xmo blk smenanjung ke.. tket murah arini.. rm6 je..

  ReplyDelete
 27. wah banyaknye kak...thanks share tips yg bagus nih

  ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..