Friday, 19 June 2015

Tahun Pertama Puasa tanpa En Kuling

AssaLamualaikum
Dah masuk dua Ramadhan. Alhamdulillah berjalan dengan baik. Semuanya dipermudahkan Allah. Perbezaan aku berpuasa tahun ini adalah kerana En Kuling tiada. So, aku berpuasa dengan Mak & MakCu tumpis sahaja. Nasib baik lah depa datang ke Lahad Datu ni. Kalau tidak puasa dengan air matalah aku. Haha. Fuh! dugaan sungguh. Tunggu bulan depan baru En Kuling balik lagi. Bersabarlah wahai hati. Tengah pening-pening lalat juga dengan abang Pa'e ku ni. Dia tak mahu puasa lah you all. Aku rasa mesti pengaruh kawan-kawan dia ni, sebab sebelum puasa beriya-iya dia nak join sahur dan puasa. Sekali sekarang ajak puasa tak mahu plak. Siap cakap " nanti kalau puasa, abang Pa'e lapar & haus Ibu". Amboi! Weekend ni nak pujuk lagi, dapat setengah hari puasa pun ok. Kan? kena slow-slow. Harap berjaya.
WasSaLam^_^

26 comments:

  1. ish, xmo sedih2.. hehe..
    abg pa'e ngelat ea.. xpe2.. ibu tlg train slow2 ye :)

    ReplyDelete
  2. samalah dgn kasyah.. die kata nnti die lapar.. hehe. takpelah baru 5thn so tgk tahun depan pulak. hehe

    ReplyDelete
  3. Salam.Selamat berpuasa utk atie sekluarga.Semoga bersabar menempuh ramadhan tanpa insan trsyg di sisi.Tp blh tepon hari2...lpskn rindu.. :)

    ReplyDelete
  4. Selamat berpuasa Atie..
    Pengalaman ye atie.. berpuasa tanpa kuling tu :)
    Belajar puasa pelan2 pae tu..
    Kesian pulak kalau lapar nanti..
    Akak ajar nabil pun selang seli.. kalau tak larat.
    Tu Nabil dah 8 tahun..

    ReplyDelete
  5. Sedih mestilah tak boleh nak elak atie. Tapi kena sabarlah demi keluarga juga kan..
    Pa'e tu masih belum faham, Atie kena buat pelan-pelan. Kalau tak larat sehari mulakan dgn jumlah jam. Lima jam, enam jam tambah sikit. Tapi lepas buka tenghari contohnya suruh sambung balik puasa. Lama-lama boleh Atie. Sahur pastikan last makan kurma dgn jumlah yg ganjil dgn susu. Insya-Allah boleh - tapi jgn paksa.

    ReplyDelete
  6. Baru lagi takpa.,slowly lama lama okey la posa paee tu

    ReplyDelete
  7. cuba setengah hari dulu...kalau waktu cuti sekolah bagi sesuatu yang boleh dia leka bab makan...insyallah...

    perlahan lahan yer pae sayang :-))

    ReplyDelete
  8. mungkinada kwnnya yg bukan islam kata mcm tu ... pujuk je la ... sabar ya.

    ReplyDelete
  9. bersabarlah atie ujian ramadan tu..

    ReplyDelete
  10. Slow slow atie..hero2 acik duly 6 tahun baru mula..tu pun yang sulong tak penuh..yg kedua dan bongsu ok penuh puasa dia

    ReplyDelete
  11. kena byk sabar atie bila berjauhan dengan orang tersayang ni..abg pae pun kena pelan2 ajar..budak kecik Bukan Boleh paksa..nti cerita kebaikan puasa..kenapa kita kena puasa..bg dia faham atie

    ReplyDelete
  12. Baru nak melatih anak saya yang 5 tahun tu berpuasa...

    banyak-banyak bersabar Atie..

    ReplyDelete
  13. Sabar ya atie.. mmg terasa kn bpuasa tnpa insan yg biasa dsisi kita..
    Sama ikhwan atie.. nak tak nak pose, tp utk 2 hri ni belom tggal lagi alhmdulillah ptama kali pose pngalaman dia..sedang pose pun kdg tu nangis sorang2 nk air..haus..hihiii

    ReplyDelete
  14. bertabah la ye akak.. stay strong.. huhu.. nnti akak pujuk2 lg tau, msti dia dgr ckp akak.. smoga berjaya.. :)

    ReplyDelete
  15. Selamat berpuasa buat atie dan family.. insyaAllah lebih berkat kali ni ya.. kuatkan diiri menghadapi dugaan yang ada..

    ReplyDelete
  16. Biasalah tuw kak.. meluntur buluh biar dari rebungnya.. heheh.. lma2 da dia tuw kak.. hoho

    ReplyDelete
  17. Hihihi..memang cabaran nak train anak berpuasa ni. Mcm diana train dari umur 5 tahun....skrg arissa dah umur 8 tahun. Ragam berpuasa separuh hari tu amatlah byk....tapi sbb mama garang mcm harimau, jarang2 dpt berpuasa separuh hari. Hi...hi...hi...

    ReplyDelete
  18. takpe...slow2 atie..ahmad pun puasa separuh hari aje..tabahla atie..mmng mujurla mak ngn adik ada..ada peneman kan..

    ReplyDelete
  19. yes separuh hari pun ok :)
    usaha tangga kejayaan...

    ReplyDelete
  20. tabahkan hati menghadapi ujian di bulan ramadhan ni ye atie, moga ramadhan kali ini lebih baik, inshaAllah nanti abg pa'e akan berpuasa la tu,slow2 ajarkan

    ReplyDelete
  21. sabar dan bertabah ye kak. kira dah lalui tahun lepas. sahur sensorg buka sensorang. memang senang je air mata meleleh huuuu

    ReplyDelete
  22. ooo.en kuling ke mana tu ?
    alahai. puasa la abg pae..

    ReplyDelete
  23. Dugaan tu, Atie terpaksa berpuasa sendirian tanpa suami. Takpalah, katanya bulan depan suami balik, kan... Nasib baik juga ada mak dan makcu Pa'e jadi peneman.Takdalah rasa sunyi sangatkan.

    ReplyDelete
  24. Alahai siannya En Kuling tak de, tak dapatlah nak berdukung masa bersahur haha....Rajin jugak mak ngan adik Atie datang yer....baguslah sekurang kurangnya berteman jugak anak dia

    ReplyDelete
  25. First time bace ingatkan cik kucing... Ahaha

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..