18 Oct 2012

..: 1st tiMe-AnugeRah TerindAh..:

AssAlamualaiKum....

First time bergelar IBU...memang rasa amat Teruja, Terharu & paling BAHAGIA..
First time Pa'e BF pun, YA ALLAH perasaan itu amat berlainan... tak tau mcm mana nak gambarkan...
Rasa nak menangis pun ada... Ya ALLAH! terima kaSih kerana memberi aku peluang utk bergelar IBU.. setelah hampir 2 tahun menanti.....
IBU.... geLaran yg amat diimpikan oleh setiap WANITA..
ALHAMDULILLAH... TQ ALLAH.... :)
Muhammad Irshad Rifae @ Pa'e amat senang dijaga semasa bayi... tak cerewet, tak kuat meragam.. malam pun kurang berjaga... tido je.... so, aku pun berehat sama..:)
Umur 1 tahun lebih baru dia byk ragam sikit...hehe......
First time jaga anak sendiri memamg mencabar.. Maklum semua kena belajar & buat sendiri.. Paling lucu mula2 pakai kan Pa'e Pamper's terbalik... haha... luCu! patut lah aku tgk semacam je rupa pampers dia... rupanya terbalik... huhu...
Bab2 mandikan Pa'e lagi aku failed... Takut you!... Nasib baik ada Mak tolong ajar & mandikan Pa'e tiap pagi & petang... (2 bulan jg mak beri tunjuk ajar...TQ so much Mak-LOVE you forever).....
Picture di awal2 kelahiran Pa'e
Habis Maternity leave 2 bulan... aku kembali bekerja... duss! :(
First time tinggalkan dia di rumah dgn Mak, punya lah risau.. Allah jer yang tau... ermm rasa tak mau kerja dah.. nak jaga dia di rumah jer... huhu... mula2 memang rasa RISAU yg melampau tiap kali nak pergi kerja tinggal kan Pa'e... tapi lama-lama aku jadi biasa.. aku boleh terima keadaan itu...  :)
Tiap hari bila sampai opis... tak sabar dah nak tunggu waktu balik coz nak jumpa anak... 

ALHAMDULILLAH.....
Pa'e @ Irshad membesar dengan sihat, bijak & aktif... :)
:: Word pertama yang Pa'e ucap adalah panggilan "Ba" (Baba) bukan Ibu.. jeles i... haha
::  Umur 9-10 bulan (klu tak silap) Pa'e dah pandai kira 1-10... rajin sgt dia mengira bila naik tangga... 
     Aku & baba nya rajin praktik kan bila dukung dia time naik tangga...
:: Umur 1 tahun Pa'e dah pandai jalan (kira lambat juga kan).. 1 tahun 2 bulan dah lancar...
    Dalam 1 thn 1/2 dah berlari... seronok nya.... dah tak mau dipegang bila berjalan...
umur Pa'e 9 bulan
:: AlHamdulillah... nak masuk 2 tahun, Pa'e dah mula bercakap... (walau pun msh pelat)
:: Pa'e juga sudah start belajar Alif, Ba, Ta... dan drawing... :)
:: Pa'e juga dah boleh mengikuti zikir2  mudah dan pandai ikut baca doa makan.. kita start je baca dia
    yang habiskan baca...
:: Umur Pa'e 2 tahun 4 bulan, dia dah tak reti diam... asyik bercakap jer.. Tumpis nya..hehe..
    Macam2 juga soalan nya... kadang2 hairan juga.. hehe.. semua benda yang di jumpa mesti nak tanya..   
    hehe... "apa itu ibu? apa tu bu??".... 
    tengok anjing tepi jalan, Pa'e siap tanya " kenapa anjing tak pakai selipar ibu" ?... hahaha..
:: Until today Pa'e masih rajin bertanya... dan aku pun tetap setia & sabar menjawap setiap pertanyaan  
    nya... syukur pada Allah coz Pa'e menunjukkan perkembangan IQ yg sgt memberansangkan....



Panjang plak entry aku kali ini... hehe.. nti lah sambung part lain plak.. :)
Tapi klu ikut kan nak bercerita pasal anak ni memang tak cukup satu muka surat kan?? hehe..
ada2 sahaja karenah mereka yg menghibur hati... Penawar suKa dan Duka... 
Pa'e... IBu & Baba LOVE you so much dear!... hingga Nafas terakhir.... love...love....

      WaSSALAM ^_^ 

today Pa'e dah 2 tahun 8 bulan 
                                                              ilhamhatiseorgibu...@mamapa'e :)


13 comments:

  1. perasaan x terungkap dek kata2 atas pemberian ALLAH yg satu ini kan..semoga Pa'e terus membesar dgn sihat,ceria dan bijak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ieja.. TQ. Alhamdulillah krn Allah memberi peluang utk bergelar ibu kan... :)

      Delete
  2. menjadi seorang ibu pada anak2 adalah anugerah terindah dalam kehidupan.. mengandung,melahirkan dan membesarkan anak2 merupakan suatu keajaiban& keistimewaan dari Allah swt buat kaum hawa,hanya yg terpilih merasai kehebatan menjadi ibu...
    ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sally... anak anugerah Allah yg tak terhingga...
      sgt bangga & bahagia bila bergelar Ibu kan...:)
      Alhamdulillah...

      Delete
  3. memang teruja sekali mwaktu pertama kali menatap wajah baby kita..
    `hepi bezday buat pa`e`..semuga jadi ank yg soleh..amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama aini..TQ atas kunjungan..:)
      memang tak terungkap dgn kata2 1st time memandang anak sndiri...besar nya keagungan Tuhan kan...:)

      Delete
  4. I x da anak.. tapi son fruit ramai. Kira anak juga la kan? hehe. Dengar sora dorang ngis jak, sebaknya dada.Klau bleh, setiap perkmbgan dorang msti mau first tngok. Permata hati, penceria keadaan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. MisHagu,
      Nti you ada anak baru dapat rasa perasaan sebenar seorg insan bergelar IBU...:)

      Delete
  5. PAE SEBAYA ANAK BUAH SY KOT... ANAK BUAH SY DIS BECOMING 29TG OCT GENAP 3 THN =) sy belum rasa nikmat melahirkan lg.. teruja utk melalui detik tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama Lynn; sabar & berdoa byk2.. InsyaAllah saat itu akan tiba jua..akan ada insan yg akan memanggil mama Lynn dgn panggilan Ibu jg..:)

      Delete
  6. Alhamdulillah dah selamat jadi ibu.. Tahniah yer Atie..

    ReplyDelete
  7. salam atie...
    salam kenalan...
    balas kunjungan..
    done follow..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Ena..
      TQ atas kunjungan.. salam kenal :)

      Delete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..