Friday, 19 October 2012

MemBaCa_mana hilangnya Minat itu??..

AssALamuaLaikum....

Sebenarnya dah mengantuk, tapi mata tak boleh pejam... erm ada2 je lah kan mata ni... :)
Nak story pasal minat MEMBACA ni...
Dulu2 aku suka sangat MEMBACA... tak kira lah jenis bahan bacaan apa pun..
kalau ada masa pasti aku selak helaian demi helaian... Buku Ilmiah? Novel? Surat khabar? Majalah Kekeluargaan, Masakan, Kartun?? semua aku suka baCa..
Dan aku ada koleksi2 semua itu ( tak dpt ambil picture coz ada yg dah berhabuk dlm almari-Malasnya aku!)... huhu..
semua tu mcm dah tersimpan dlm arkib jer...hehe...
beli dlm thn ni- Tak habis baCa lg :(
antara Isi kandungan Biografi  Rasullullah- amat menarik
TAPI, sekarang situasi tu mcm dah berubah...
Aku sdh jarang membaCa... walau pun hakikat nya aku masih minat utk membaCa... :(
Mungkin kekangan maSa kot atau penyakit M???...
Bacaan dikala senggang :)
Bulan-bulan sebenar nya aku ada langgan Majalah2 di atas dengan seorang Uncle ni..
Habis gaji baru bayar... hehe..
Tapi tu lah... Kadang2 memang tak sempat nak BaCA dan habiskan... 
Akhir nya masuk Rak almari... hehe (bila ada masa terluang aku cari balik tau)...

BaCa utk Pa'e
khatam lah jgk... praktik?? tak semuanya..hehe

Aku layan juga Novel2 ni... jiwang pun ada!.. dalam Hati ada Taman... hehe..
(tiada pic- novel dah tak tau kemana :)
Dulu zaman2 study memang KAKI NOVEL :).. suka sgt!
Kalau boleh sekarang ni aku memang nak pupuk minat membaCa ni pada my luv Pa'e.. harap2 berjaya lah... So, aku memang suka belikan dia buku2 yg bersesuaian dgn usia nya skrg... tgk gaya minat juga dia.. tapi budak2 kan memang suka buku.. tambah2 lagi yang ada ilustrasi menarik (pasal buku2 pa'e next time baru cerita ya:)
MEMBACA itu kan amalan yang baik utk menambah ilmu pengetahuan....
Kalau tengok anak2 sekarang lebih terdedah pada "game2 computer" daripada buku2....
Bukan menolak TEKNOLOGI tapi kadang2 ia melalaikan anak2 mahupun kita yg dewasa ni...... :)

MARI pupuk MINAT MEMBACA pada anak-anak kita!
MOGA mereka menjadi generasi berilMU....................

WaSsALAM ^_^        mamapaewithlove

4 comments:

  1. setuju bab 'anak2 skrg lebih tdedah pada game computer dari buku..' memang melalaikn,malah kita sklipun boleh tlalai tau...kalu bab game2 ni jadi ketagih.. ehee......
    membaca itu jambatan ilmu..!!

    ReplyDelete
  2. buku vs computer game? agak2 yang mana menang? hihii

    ReplyDelete
  3. Sally: tu lah kan.. anak2 setahun dua dah pndai main game.. erm.. klu sy tak kan dedah kan sgt kot Pa'e menda2 ni..:)

    Mama Adam: computer game kot...hehe... tapi tu lah kan msg2 ada cara tersendiri dlm mendidik anak..:)

    ReplyDelete
  4. masa dorang kecik dah penat kita terapkan budaya membaca..bila dah besar dan pandai pilih bacaan sendiri..tv dan game jgk jd pilihan..ank2 akk lah..seb baik bab seklh dorang ok lg..

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..