Monday, 29 October 2012

:: Say Bye-bye to Pampers ::

AssALamuaLaikum...

Nak cerita tentang c kecil Pa'e lagi.. (jangan jemu ya kwn2 :D)
Sebut tentang pampers..mesti tak lari dari kita semua yang ada anak ni.
Sebenar nya my Pa'e sejak umur 2 tahun 4 bulan lah mcm tu dah tak pakai pampers.. sebab seingat aku dah tiga empat bulan lah aku tak beli pampers... pampers last yg kami beli pun tak habis guna... erm ALHAMDULILLAH... save duit kt situ!
Kalau nak ikut Pa'e start tak pakai pampers masa mula duduk dengan nenek dia kt Tawau..
(dulu aku pernah tinggalkan dia kejap dgn mak aku coz takde pengasuh)...
Tau je lah orang tua ni kan... sabar je Mak aku melatih cucu dia yang sorang ni.. :)
Tak pernah jemu mengajar... TQ so much Mak...
Pic dolu2 masa Pa'e tinggal ama nenek
Akhir nya bila aku ambil Pa'e balik dari mak aku, Pa'e dah tak mau pakai pampers... bila nak pakai kan je dia akan cakap "Pa'e tak mau pakai pampers Ibu"... hehe..
Selama 2 tahun lebih Pa'e pakai pampers ada dua tiga kali juga lah aku tukar jenama...
Dari Drypers-----> ke Hey Baby----> last sekali ke jenama Pureen...


Syukur sebab kulit Pa'e bukan jenis yang sensitif.. semua boleh masuk... tak cerewet :)
Bila dah tak pakai pampers ni, setiap kali nak buang air kecil or air besar Pa'e akan bagitau aku ataupun Baba nya... selalu nya dia akan berlari2 bagitau nak buang air... Lucu juga kadang2 bila dengar dia cakap... " cepat Ibu, Pa'e mau tongtin (kencing) ni".. haha... sama juga bila nak b.o dia akan bagitau.. so, aku akan duduk kan dia di lubang tandas... dia juga tak mau aku temankan... Malu kata nya!. bila dah habis tu baru dia panggil untuk basuh dan jirus... pernah 1 malam tu Pa'e kena cirit-birit.. tengah2 malam buta tu dia kejut aku.. nak membuang.. minta hantar ke tandas... :)
Pa'e dah bujang @ c mata besar ku :
Kadang2 macam tak percaya yg Pa'e dah pandai buat semua tu... tapi itulah hakikat, kanak2 ni sebenar nya janji kita rajin ajar & latih.. mereka akan cepat faham... itu lah keistimewaan setiap daripada anak-anak kita..  well done son :)
Alhamdulillah!


WaSSaLam^_^

(bukannakmemuji2anaksendiritautapiitulahhakikatnya:)

15 comments:

  1. Betul tu.... agaknya diaorang ni pun rimas pakai diapers kan...

    ReplyDelete
  2. Good Boy Pa'e..Betul tu..janji kita rajin ajar & latih diorang..Insyallah diorg akan cepat paham..& kita sbg ibu pun kena banyak bersabar dalam melyan kerenah anak²..
    Qis pun dah free diapers..memang jimatlah di situ.. :)

    ReplyDelete
  3. bagus la,anak akak nih puas dah ajar tp belum nak cakap lg..
    hihi..salam kenal ye

    ReplyDelete
  4. salam kenal .akak dah follow awak juga.nnt akak baca blog awak ok.ni nak gi dapur letak nasai jap.akak pun br update blog sat td.

    ReplyDelete
  5. salam kenal, saya dah follow blog awak juga...sama la anak saya pun dah tak pakai pampers...dah nak masuk setahun tak guna pampers..jimat duit...heheheehe...

    ReplyDelete
  6. best ah.. ayu nie pun tgh nk ajar raisha.. leh jimat duit pmpers.. tp raisha lmbt ckp.. smpi skng 2 3 patah je. tp dia pham org ckp..

    ReplyDelete
  7. yeahhh pae da pandai utk bgtahu bila nak ke tandas.... jimat duit ibu dia, hehe untung kan klu budak cepat belajar =)

    ReplyDelete
  8. cerita pakjoe datang terjah di blog nie... 4 c joe bg dekat blog nie cute,cun,comel,cantik niceeeeeee entry ..terjah sini sama k ada mcm2 tip tuto pakjoe nk kongsi dgn tuan blog..lg 1 klo tuan blog komen dekat blog pakjoe sekali pakjoe kn bls blk komen dekat blog nie,http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2011/12/korang-semua-jomlah-join-this-group.html

    ReplyDelete
  9. wah.. pa'e dah besar.. dah jadi good boy la... hihi

    ReplyDelete
  10. senangnya. akak kalau nak jimat pampers akak guna Diapers Cloth. memang jimat

    ReplyDelete
  11. akak org tawau ke.. lameee dh org x g sane.. blh la kirim tikar evamatic kat akak nnt. bile nk blk kampung?? hehehe.. dh lari dr topik lak..
    anyway, gud boy pa'e.. x yah pakai pampers lame2..

    ReplyDelete
  12. alhamdulillah..jimat duit pampers^__^
    ank2 akk tiga2 umo 2 thn mmg dah x pakai pampers..
    agaknya klu dorang leh gtau kita pakai pampers tu panas dan rimas lama dah dorang x nak pakai kot...

    ReplyDelete
  13. Bagusnya pa'e... Jimat la duit blanja diapers untuk dia kan...

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..