27 Oct 2012

:: Raya Qurban di Perantauan ::

AssALamualaikum...
Oleh kerana kami hanya beraya di Lahad Datu, so sambutan pun amat sederhana sekali... Mak Cu Pa'e a.k.a adik bongsu ku datang beraya sekali dengan kami.. so, tak de lah sunyi sgt...ada juga kawan masak-memasak... mcm byk sgt nak masak..haha.
Pagi raya tak tau nak masak apa (memang tak reti sgt masak you all :D) hehe...
Fikir punya fikir akhir nya masak Laksa Asam je dan ayam masak lemak cili api (favourite  en hubby) tu je la yang i terer buat... terer ker?? hehe... 
Bila cakap kat Pa'e... "kita sambut raya ni nak"... Pa'e tanya balik... raya ke Ibu? kenapa Pa'e takde baju baru?? ... isk...isk... nak juga baju baru.... baju raya puasa lepas kan elok lagi... pakai yang itu je lah ya...:)
Mak kirm lapa2..makan dengan ayam masak lemak cili api
Jiran sebelah rumah kita ada buat Qurban.. sembelih kambing seekor.. so, dapat lah tengok secara live mcm mana orang sembelih haiwan utk Qurban... Pa'e pun suka sgt dapat tgk orang sembelih kambing... tambahan pula ramai org.. suka lah dia.... :)
Kambing yang dikorban kan-jiran sebelah rmh
En hubby (seksi tak pakai baju) tolong lapa daging daging..hehe
Masa ustaz tu nak sembelih kambing tu, tetiba je rasa sedih :(
entah lah tak sampai hati kot.. sensitif sgt.. huhu..
Dalam hati terfikir... mcm mana lah dulu masa Nabi Ibrahim nak sembelih anak dia Nabi Ismail?...
Demi menurut perintah Allah S.W.T Nabi Ibrahim sanggup.. dan Nabi Ismail pun rela disembelih..
Di atas ketaqwaan nya akhir nya Allah S.W.T menggantikan nya dengan seekor haiwan....
SUBHANALLAH!
Abg Pa'e yg blur dan Mak Cu nya (trep ayu)..


SaLam Zulhijjah... Salam pengorbanan... moga kita akan menjadi insan yg lebih menghargai diantara sesama kita... amin!

WasSaLaM ^_^...

10 comments:

  1. samelah kita... tak blik kg.. salm aidiladha

    ReplyDelete
  2. Salam Aidiladha buat Atiey sekeluarga...

    Sedap tu masak lemak cili api..teringat masa mengandngkan Qis..suka giler makan masak lemak cili api ni...

    ktorg pun raya di perantauan..masak rendang jak & beli lemang yg dah siap dibakar...

    kalau aku memang tak berani nak tgk binatang di sembelih..sedih..

    ReplyDelete
  3. Ayu: Tawau dgn Lahad Datu tak jauh, tp kesian plak nak tinggalkan Baba Pa'e raya sorang2 coz dia kerja..so, raya lah di perantauan..hehe..

    Lily : Wan.. masak lemak cili api resepi mertua ku..original Melaka..pedas gila2..hehe :)

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum...
    tadi pun gi tengok org korbankan lembu 2 ekor.. tapi tak dapat tengok live.. menyorok2 je tengok.. sbb tak brani.. lagi satu sedey bila takbir raya berkumandang masa org korbankan lembu tu..

    ReplyDelete
  5. Yaallah sedapppnye!
    Bermakna nyeee raya atie :)
    Naaaaaaaa xbermakna langsung :c

    ReplyDelete
  6. JassaNi : mmg tak sanggup nak tgk kambing/lembu nak disembelih.. sedih :( hehe

    Jna: beraya di perantauan juga..ala kadar je..janji ada juadah raya utk anak & suami :)

    ReplyDelete
  7. pernah dgr org cakap, kalau dh rs kesian pd binatang yg nak disembelih, jgn makan binatang tu.. tak boleh. tak tau la apa reason.
    sebab tu kalau rs x sanggup, better jgn tengok.. itu kan rezeki.

    ReplyDelete
  8. Sy xpnh tgk la kambg ke lembu kne sembelih, takut & kesian... Selamat hr raya...

    ReplyDelete
  9. eh..bestnya !!! dpt pglmn baru..heee..jemput singgah ke blog :) http://ytazzizzaty.blogspot.com/2012/10/jus-manggis-xango-untuk-kesihatan.html

    ReplyDelete
  10. lapa2 tu dibuat dari ape?nnt story sikit pasal makanan tu.tak penah makan n tak penah dengar la

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..