Tuesday, 30 October 2012

:: CaRa Ku @ Pa'e ::

AssALamuALaikum...
Setiap daripada kita sebenarnya mempunyai cara masing2 dalam mendidik or mendisiplin anak... 
begitu juga aku... Bagi aku didikan awal bermula dari rumah dan itu adalah amat PENTING...
Lain orang, lain cara nya :)
Buat masa ini aku amat titik beratkan disiplin (baba plak bekas tentera lg lah kuat disiplin dia:) pada c tumpis Pa'e... buka apa, disiplin diri tu amat penting kan??...
Banyak perkara yang aku nak dia belajar perlahan-lahan.. tak paksa pun, slow-slow lah kan.. coz budak2 ni tak boleh di paksa sangat.. nanti dorang akan memberontak! 
Penyeri Hidup :)

Contoh-contoh:
1 - Aku tak suka Pa'e merayau kt rumah org.. (bkn apa, nti biasa)
(Coz aku pun bkn jenis suka sgt jalan kt umah org kecuali lah klu ada kenduri2 tu aku pegi lah jg tolong2 apa yg patut.. klu sekadar nak gi bersembang, gosip ke aku ni kurengg skit!.lg suka duk umah tgk tv:)
2 - Aku tak suka Pa'e main2 lagi kt luar rumah klu azan Maghrib dah berkumandang..pantang bagi aku!..
(Alhamdulillah Pa'e akan direct masuk rumah klu dengar azan Maghrib.. terkejut aku dgr Pa'e cakap "dah Maghrib ni, tak boleh main di luar" bila ada kawan2 dia ajak main pada masa tu..
(semalam baru dgr dia ckp kt kwn dia)....
3 - Aku selalu pantau dia masa dia buang air kecil.. coz aku nak dia duduk masa tu.. tak mau dia kencing berdiri.. hehe..(selalu curi2 intip masa dia kt toilet - Alhamdulillah mmg Pa'e akan duduk bila kencing:)
4 - Aku tak suka Pa'e makan berterabur.. 
So, bila aku tgk dia makan skrg ni, memang tak berterabur sgt.. :)
5 - Bila pegi rumah orang @ kawan2 aku tak suka dia kacau barang org or lari tak tentu hala...
Yg menarik nya bila pegi umah org, Pa'e akan duduk diam2 dekat aku.. tak meragam @ mengacau..
(sampaikan kwn2 aku ckp Pa'e pandai berlakon kt rmh org.. good boy! hahaha.. padahal kt umah sendiri pandai jg dia berlari kesana kemari..hihihi)
6 - Aku paling pantang klu Pa'e balik dari mana2 pastu tak basuh tangan terus ambil makanan.. keluar lah suara aku yg ala-ala merdu ni.. "basuh tangannnn duluuu" mau 1 taman dgr suara aku..haha..
Pastu time nak tidur WAJIB cuci kaki & tangan..(dulu mula2 pandai tak mau, skrg ni dia dh biasa :)..
Bah, takat itu je lah dulu aku kongsi perkara2 yang aku tak suka Pa'e buat masa ni.. :)
Walau apa pun aku buat semua tu untuk KEBAIKAN dia.. moga2 Pa'e akan membesar menjadi anak yg tau adab, tatatertib & berdisiplin.. Paling penting jadi anak yang SOLEH.. InsyaAllah!..

WasSaLam ^_^
                                                     (ala2 karangan UPSR :)

17 comments:

  1. tahniah blog nie pakjoe akan msuk kan didalm bloglist selama sebulan

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQVM Pak Joe..akak budak br belajar..hehe

      Delete
  2. Assalamualaikum Atiey

    Org kata "melentur buluh biar Dari rehung" ... Setiap keluarga bahagia Dan sempurna itu bermula Dari rumah. Moga Pa'ie menjadi anak yang soleh Dan mahu mendengar nasihat Dan tunjuk ajar Ibu bapa.. Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  3. Bagus... cabaran menjadi ibu.

    ReplyDelete
  4. .didikan awal bermula di rumah.Pae budak baik.

    ReplyDelete
  5. betul tu Atiey...didikan awal bermula dari rumah...
    Cara kita dua lebih kurang sama...tapi yang susah sikit ni Qis suka na kencing berdiri...haishh dah ajar dia kencing duduk...klu dia kencing aku kena pantau..kalau tak memang kencing berdirilah dia..kalau boy tadi kisah jugaklah ni gurl..adoyaii...

    ReplyDelete
  6. mmg bagus pn pantau dr kck.. nak membentuk.. tp klaka la bile akak ckp pasal ngintai si pa'e tu. hehehe..
    ms kck2 dlu, mak mmg pesan awl2 b4 kua jln2.. jgn mintak mkn umh org, jgn maen lari2, mcm2 jgn la.. kalo la ada award 'anak paling baek', mmg kami 4 bradik bolot la tiap2 tahun.. heheheh

    ReplyDelete
  7. betul tu...didikan dari rumah sangat penting
    try my best juga tuk didik ank dara nan sorang tu ;)

    ReplyDelete
  8. PA'E JGN DEGIL..LAGIPUN PA'E MMG BUDAK BAIK LAA HIHIHI..
    KAK KIRIM SALAM KAT PA'E EH ;)

    ReplyDelete
  9. kakak,aku follow kakak balik..bah!!nie kali la..berjumpaan sudh kita orang sabah.hehe

    ReplyDelete
  10. pa'e !! ehee ~ chomell jek .. insyaALLAH bakal anak yang soleh dan berguna pada masyarakat ..amin :D

    ReplyDelete
  11. kak tie..nnt uploadla gmbr cti2 kt sandkan yaa..rndunyaa sandakan..

    ReplyDelete
  12. Wah tak sangka cara kita sama la....

    ReplyDelete
  13. Betul tu..... nak melentur buluh biar dari rebungnya... so adalah masa yg sesuai untuk Pa'e

    ReplyDelete
  14. part yg '1 taman dengar' tu yg best...muahahaha...

    ReplyDelete
  15. orang cakap nak ajar anak dari kecik, tapi tu la kadang2 tak sampai hati nak strict sangat. yang penting, anak u dengar cakap. Alhamdulillah.

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..