Tuesday, 30 October 2012

:: CaRa Ku @ Pa'e ::

AssALamuALaikum...
Setiap daripada kita sebenarnya mempunyai cara masing2 dalam mendidik or mendisiplin anak... 
begitu juga aku... Bagi aku didikan awal bermula dari rumah dan itu adalah amat PENTING...
Lain orang, lain cara nya :)
Buat masa ini aku amat titik beratkan disiplin (baba plak bekas tentera lg lah kuat disiplin dia:) pada c tumpis Pa'e... buka apa, disiplin diri tu amat penting kan??...
Banyak perkara yang aku nak dia belajar perlahan-lahan.. tak paksa pun, slow-slow lah kan.. coz budak2 ni tak boleh di paksa sangat.. nanti dorang akan memberontak! 
Penyeri Hidup :)

Contoh-contoh:
1 - Aku tak suka Pa'e merayau kt rumah org.. (bkn apa, nti biasa)
(Coz aku pun bkn jenis suka sgt jalan kt umah org kecuali lah klu ada kenduri2 tu aku pegi lah jg tolong2 apa yg patut.. klu sekadar nak gi bersembang, gosip ke aku ni kurengg skit!.lg suka duk umah tgk tv:)
2 - Aku tak suka Pa'e main2 lagi kt luar rumah klu azan Maghrib dah berkumandang..pantang bagi aku!..
(Alhamdulillah Pa'e akan direct masuk rumah klu dengar azan Maghrib.. terkejut aku dgr Pa'e cakap "dah Maghrib ni, tak boleh main di luar" bila ada kawan2 dia ajak main pada masa tu..
(semalam baru dgr dia ckp kt kwn dia)....
3 - Aku selalu pantau dia masa dia buang air kecil.. coz aku nak dia duduk masa tu.. tak mau dia kencing berdiri.. hehe..(selalu curi2 intip masa dia kt toilet - Alhamdulillah mmg Pa'e akan duduk bila kencing:)
4 - Aku tak suka Pa'e makan berterabur.. 
So, bila aku tgk dia makan skrg ni, memang tak berterabur sgt.. :)
5 - Bila pegi rumah orang @ kawan2 aku tak suka dia kacau barang org or lari tak tentu hala...
Yg menarik nya bila pegi umah org, Pa'e akan duduk diam2 dekat aku.. tak meragam @ mengacau..
(sampaikan kwn2 aku ckp Pa'e pandai berlakon kt rmh org.. good boy! hahaha.. padahal kt umah sendiri pandai jg dia berlari kesana kemari..hihihi)
6 - Aku paling pantang klu Pa'e balik dari mana2 pastu tak basuh tangan terus ambil makanan.. keluar lah suara aku yg ala-ala merdu ni.. "basuh tangannnn duluuu" mau 1 taman dgr suara aku..haha..
Pastu time nak tidur WAJIB cuci kaki & tangan..(dulu mula2 pandai tak mau, skrg ni dia dh biasa :)..
Bah, takat itu je lah dulu aku kongsi perkara2 yang aku tak suka Pa'e buat masa ni.. :)
Walau apa pun aku buat semua tu untuk KEBAIKAN dia.. moga2 Pa'e akan membesar menjadi anak yg tau adab, tatatertib & berdisiplin.. Paling penting jadi anak yang SOLEH.. InsyaAllah!..

WasSaLam ^_^
                                                     (ala2 karangan UPSR :)

Monday, 29 October 2012

:: Say Bye-bye to Pampers ::

AssALamuaLaikum...

Nak cerita tentang c kecil Pa'e lagi.. (jangan jemu ya kwn2 :D)
Sebut tentang pampers..mesti tak lari dari kita semua yang ada anak ni.
Sebenar nya my Pa'e sejak umur 2 tahun 4 bulan lah mcm tu dah tak pakai pampers.. sebab seingat aku dah tiga empat bulan lah aku tak beli pampers... pampers last yg kami beli pun tak habis guna... erm ALHAMDULILLAH... save duit kt situ!
Kalau nak ikut Pa'e start tak pakai pampers masa mula duduk dengan nenek dia kt Tawau..
(dulu aku pernah tinggalkan dia kejap dgn mak aku coz takde pengasuh)...
Tau je lah orang tua ni kan... sabar je Mak aku melatih cucu dia yang sorang ni.. :)
Tak pernah jemu mengajar... TQ so much Mak...
Pic dolu2 masa Pa'e tinggal ama nenek
Akhir nya bila aku ambil Pa'e balik dari mak aku, Pa'e dah tak mau pakai pampers... bila nak pakai kan je dia akan cakap "Pa'e tak mau pakai pampers Ibu"... hehe..
Selama 2 tahun lebih Pa'e pakai pampers ada dua tiga kali juga lah aku tukar jenama...
Dari Drypers-----> ke Hey Baby----> last sekali ke jenama Pureen...


Syukur sebab kulit Pa'e bukan jenis yang sensitif.. semua boleh masuk... tak cerewet :)
Bila dah tak pakai pampers ni, setiap kali nak buang air kecil or air besar Pa'e akan bagitau aku ataupun Baba nya... selalu nya dia akan berlari2 bagitau nak buang air... Lucu juga kadang2 bila dengar dia cakap... " cepat Ibu, Pa'e mau tongtin (kencing) ni".. haha... sama juga bila nak b.o dia akan bagitau.. so, aku akan duduk kan dia di lubang tandas... dia juga tak mau aku temankan... Malu kata nya!. bila dah habis tu baru dia panggil untuk basuh dan jirus... pernah 1 malam tu Pa'e kena cirit-birit.. tengah2 malam buta tu dia kejut aku.. nak membuang.. minta hantar ke tandas... :)
Pa'e dah bujang @ c mata besar ku :
Kadang2 macam tak percaya yg Pa'e dah pandai buat semua tu... tapi itulah hakikat, kanak2 ni sebenar nya janji kita rajin ajar & latih.. mereka akan cepat faham... itu lah keistimewaan setiap daripada anak-anak kita..  well done son :)
Alhamdulillah!


WaSSaLam^_^

(bukannakmemuji2anaksendiritautapiitulahhakikatnya:)

Saturday, 27 October 2012

:: Raya Qurban di Perantauan ::

AssALamualaikum...
Oleh kerana kami hanya beraya di Lahad Datu, so sambutan pun amat sederhana sekali... Mak Cu Pa'e a.k.a adik bongsu ku datang beraya sekali dengan kami.. so, tak de lah sunyi sgt...ada juga kawan masak-memasak... mcm byk sgt nak masak..haha.
Pagi raya tak tau nak masak apa (memang tak reti sgt masak you all :D) hehe...
Fikir punya fikir akhir nya masak Laksa Asam je dan ayam masak lemak cili api (favourite  en hubby) tu je la yang i terer buat... terer ker?? hehe... 
Bila cakap kat Pa'e... "kita sambut raya ni nak"... Pa'e tanya balik... raya ke Ibu? kenapa Pa'e takde baju baru?? ... isk...isk... nak juga baju baru.... baju raya puasa lepas kan elok lagi... pakai yang itu je lah ya...:)
Mak kirm lapa2..makan dengan ayam masak lemak cili api
Jiran sebelah rumah kita ada buat Qurban.. sembelih kambing seekor.. so, dapat lah tengok secara live mcm mana orang sembelih haiwan utk Qurban... Pa'e pun suka sgt dapat tgk orang sembelih kambing... tambahan pula ramai org.. suka lah dia.... :)
Kambing yang dikorban kan-jiran sebelah rmh
En hubby (seksi tak pakai baju) tolong lapa daging daging..hehe
Masa ustaz tu nak sembelih kambing tu, tetiba je rasa sedih :(
entah lah tak sampai hati kot.. sensitif sgt.. huhu..
Dalam hati terfikir... mcm mana lah dulu masa Nabi Ibrahim nak sembelih anak dia Nabi Ismail?...
Demi menurut perintah Allah S.W.T Nabi Ibrahim sanggup.. dan Nabi Ismail pun rela disembelih..
Di atas ketaqwaan nya akhir nya Allah S.W.T menggantikan nya dengan seekor haiwan....
SUBHANALLAH!
Abg Pa'e yg blur dan Mak Cu nya (trep ayu)..


SaLam Zulhijjah... Salam pengorbanan... moga kita akan menjadi insan yg lebih menghargai diantara sesama kita... amin!

WasSaLaM ^_^...

Thursday, 25 October 2012

:: SaLam Aidil Adha ::

AssALamuaLaikuM...

SemPena menyambut kedatangan Aidil Adha pada esok hari kami sekeluarga ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA pada semua teman2 blogger... Harap maaf andai ada entry2 yang menyinggung perasaan siapa2 ya... (adakah juga??) hehe...
Banyak lah lembu2  @ kambing2 yang akan dikorban kan sepanjang perayaan ini..
Bagi yang balik kampung malam ini...hati-hati di jalan raya... please...please drive safety ya!... ingat lah orang2 tersayang.... Biar lambat asal selamat :)
SeLamat hari Raya dari
abg Pa'e & keluarga
Abg Pa'e, Ibu & baba raya di Lahad Datu jer... sebab syarikat tempat Baba kerja ada buat ibadah Qurban.. kena lah tolong masak2 esok kalau tak pun tolong tengok2 jer... hehe :)

**Hayati lah erti pengorbanan yang sebenar**

WaSsALam ^_^   

(masihktopis)

Wednesday, 24 October 2012

:: Sayang Dua-Dua ::

AssALamuaLaikum...
Setiap hari Vocabulary my little Pa'e semakin variasi..
Ada sahaja perkataan baru yang dia pelajari... kadang2 tak tau dia dengar daripada mana perkataan tu..
Budak2 memang cepat tangkap dan faham apa yang orang dewasa buat & bual kan...

Dialog terbaru Pa'e:
Selalunya kalau aku atau baba dia tanya " Pa'e sayang siapa??"
Pa'e akan jawap "Pa'e sayang Ibu atau sayang baba" sahaja...
Tapi sekarang bila kita tanya macam tu, Pa'e akan jawap "Pa'e sayang dua-dua".... hehe...
Siap nyanyi2 lagi;
**satu-satu Pa'e sayang Ibu..................
** Dua-dua Pa'e sayang Baba......................
Hairan juga, dari mana dia belajar semua tu... Dah pandai anak ibu....tabung duit pun dah pandai (eh! tetiba..lari topik jap :)
tabung lagi besar dari dia..hehe...
Dah besar tapi bantal busyuk tak boleh tinggal..
nak basuh pun nangis..:)
One more thing, sekarang ni Pa'e suka sangat bahasa kan dirinya dengan panggilan "abg Pa'e"..
tak mau panggil Pa'e je.... siap tunjuk kt dada dan cakap "ini abg Pa'e bah ibu" (teringin sgt nak adik kot)...hehe... sabar lah nak!.... :)


WassALaM ^_^                                     Pa'edahtidonyenyak:)

:: Rindu Haruman Bayi ::

AssALamuaLaikum...
Tengok tajuk entry pun dah tau.. :)
Teringin sebenor nya...Rindu pada haruman & tangisan seorang bayi... 
best kan kalau cium baby.. lembut jer rasa kulit dorang tu kan... al-maklum masih banyak Collagen...hehe...:)
Baru-baru ni our lovely BOS (IT)- Puan Raihayu telah selamat melahirkan seorang bayi lelaki seberat 3.2kg dan diberi nama Zahin... Cutee sangat.. (bila lah turn aku ni?? )hehe...
Pagi nak bersalin tu sempat lagi kerja.. Kuat sangat Puan kami ni :)
Dah rasa sakit tu baru lah aku tolong hantar ke Labour Room.. (dulu masa aku nak bersalin Pa'e pun, aku turun sendiri ke Labour Room- masa tu Baba Pa'e takde pergi Kota Kinabalu) haha..
hebat kan kami??.... Alhamdulillah semuanya selamat juga....:)
Nyenyak jer Zahin tido
Tido jer..bangun2 menjeling..hehe
En Yin & Puan Iffah enteprem :)
My only one- Abg Pa'e pun nak baby, Ibu...hehe

Balik rumah petang tu tunjuk lah gambar baby Zahin kat Pa'e.. aku bagitau lah yang baby ni adik Azim (abg kpd baby Zahin)..Pa'e siap tanya aku balik 
"kenapa Pa'e takde baby".. Pa'e pun mau baby, Ibu".. 
siap bahasakan dirinya "abg Pa'e" lg..budak2 kan... ingat baby tu boleh dapat express ker?? hehe..
Suka nya tengok baby... teringin nak ada anak perempuan buat teman my Pa'e... Doa2kan lah ya!
Moga Allah mengabul kan doaku... amin !

**TAHNIAH Puan AYU & En Ubai atas kelahiran Zahin **

 WaSsALAM

(sekalilgtuanpunyablogtakdegambar :)

Sunday, 21 October 2012

:: BBQ Time ::


AssALamualaikuM...
Sesekali buat BBQ memang seronok kan… J
Semalam aku dan jiran2 ada buat BBQ sekaligus sambutan Harijadi untuk anak-anak mereka.. bapa2 pun ada yang birthday... hehe..
Kalau nak tau, kami dikawasan kejiranan ni memang rajin buat majlis makan2 ni.. 
semuanya sporting untuk datang… selalu nya kami buat port luck… masing2 akan bawa makanan untuk dihidangkan sesama kami ataupun pakat2 kumpul duit then beli sayap ayam, paha, fish ball, hot dog & ikan. So, bila dikumpul-kumpul banyak lah hidangan yang disajikan…
Memang happening!…  J
Birthday kek
Happy Birthday :)
riuh..kecoh..:)
Makan sampai kenyang
Happy birthday adik2 & abg2.. :)
Biasalah bila berkumpul ramai2 ni ada saja yang di celoteh kan…ditambah dengan keriuhan anak-anak yang berkumpul… c kecil Pa’e pun suka… dia kalau bab berkumpul ramai2 ni memang dia suka.. ramai lah abg2 dia yang suka sakat, dukung dan sebagai nya..( merujuk pd anak jiran2)... hehe.
BBQ start dalam pukul 7:00pm dan berakhir dalam pukul 11:00pm lah juga…
Balik dari BBQ..  tido dah zZZZ
Walaupun tak seberapa tapi majlis2 macam ni dapat juga mengerat kan silaturrahim antara sesama dan memupuk semangat kejiranan
Ada situasi dikawasan bandar yang mana dengan jiran sebelah rumah pun tak kenal.. apatah lagi ber ramah mesra (tak semua lah, tapi memang ada)... ermm tak mau lah macam tu kan?? :)

WassALam ^_^

**picture tuanpunyablog & anak tiada (sibuk! :)

Friday, 19 October 2012

MemBaCa_mana hilangnya Minat itu??..

AssALamuaLaikum....

Sebenarnya dah mengantuk, tapi mata tak boleh pejam... erm ada2 je lah kan mata ni... :)
Nak story pasal minat MEMBACA ni...
Dulu2 aku suka sangat MEMBACA... tak kira lah jenis bahan bacaan apa pun..
kalau ada masa pasti aku selak helaian demi helaian... Buku Ilmiah? Novel? Surat khabar? Majalah Kekeluargaan, Masakan, Kartun?? semua aku suka baCa..
Dan aku ada koleksi2 semua itu ( tak dpt ambil picture coz ada yg dah berhabuk dlm almari-Malasnya aku!)... huhu..
semua tu mcm dah tersimpan dlm arkib jer...hehe...
beli dlm thn ni- Tak habis baCa lg :(
antara Isi kandungan Biografi  Rasullullah- amat menarik
TAPI, sekarang situasi tu mcm dah berubah...
Aku sdh jarang membaCa... walau pun hakikat nya aku masih minat utk membaCa... :(
Mungkin kekangan maSa kot atau penyakit M???...
Bacaan dikala senggang :)
Bulan-bulan sebenar nya aku ada langgan Majalah2 di atas dengan seorang Uncle ni..
Habis gaji baru bayar... hehe..
Tapi tu lah... Kadang2 memang tak sempat nak BaCA dan habiskan... 
Akhir nya masuk Rak almari... hehe (bila ada masa terluang aku cari balik tau)...

BaCa utk Pa'e
khatam lah jgk... praktik?? tak semuanya..hehe

Aku layan juga Novel2 ni... jiwang pun ada!.. dalam Hati ada Taman... hehe..
(tiada pic- novel dah tak tau kemana :)
Dulu zaman2 study memang KAKI NOVEL :).. suka sgt!
Kalau boleh sekarang ni aku memang nak pupuk minat membaCa ni pada my luv Pa'e.. harap2 berjaya lah... So, aku memang suka belikan dia buku2 yg bersesuaian dgn usia nya skrg... tgk gaya minat juga dia.. tapi budak2 kan memang suka buku.. tambah2 lagi yang ada ilustrasi menarik (pasal buku2 pa'e next time baru cerita ya:)
MEMBACA itu kan amalan yang baik utk menambah ilmu pengetahuan....
Kalau tengok anak2 sekarang lebih terdedah pada "game2 computer" daripada buku2....
Bukan menolak TEKNOLOGI tapi kadang2 ia melalaikan anak2 mahupun kita yg dewasa ni...... :)

MARI pupuk MINAT MEMBACA pada anak-anak kita!
MOGA mereka menjadi generasi berilMU....................

WaSsALAM ^_^        mamapaewithlove

Thursday, 18 October 2012

..: 1st tiMe-AnugeRah TerindAh..:

AssAlamualaiKum....

First time bergelar IBU...memang rasa amat Teruja, Terharu & paling BAHAGIA..
First time Pa'e BF pun, YA ALLAH perasaan itu amat berlainan... tak tau mcm mana nak gambarkan...
Rasa nak menangis pun ada... Ya ALLAH! terima kaSih kerana memberi aku peluang utk bergelar IBU.. setelah hampir 2 tahun menanti.....
IBU.... geLaran yg amat diimpikan oleh setiap WANITA..
ALHAMDULILLAH... TQ ALLAH.... :)
Muhammad Irshad Rifae @ Pa'e amat senang dijaga semasa bayi... tak cerewet, tak kuat meragam.. malam pun kurang berjaga... tido je.... so, aku pun berehat sama..:)
Umur 1 tahun lebih baru dia byk ragam sikit...hehe......
First time jaga anak sendiri memamg mencabar.. Maklum semua kena belajar & buat sendiri.. Paling lucu mula2 pakai kan Pa'e Pamper's terbalik... haha... luCu! patut lah aku tgk semacam je rupa pampers dia... rupanya terbalik... huhu...
Bab2 mandikan Pa'e lagi aku failed... Takut you!... Nasib baik ada Mak tolong ajar & mandikan Pa'e tiap pagi & petang... (2 bulan jg mak beri tunjuk ajar...TQ so much Mak-LOVE you forever).....
Picture di awal2 kelahiran Pa'e
Habis Maternity leave 2 bulan... aku kembali bekerja... duss! :(
First time tinggalkan dia di rumah dgn Mak, punya lah risau.. Allah jer yang tau... ermm rasa tak mau kerja dah.. nak jaga dia di rumah jer... huhu... mula2 memang rasa RISAU yg melampau tiap kali nak pergi kerja tinggal kan Pa'e... tapi lama-lama aku jadi biasa.. aku boleh terima keadaan itu...  :)
Tiap hari bila sampai opis... tak sabar dah nak tunggu waktu balik coz nak jumpa anak... 

ALHAMDULILLAH.....
Pa'e @ Irshad membesar dengan sihat, bijak & aktif... :)
:: Word pertama yang Pa'e ucap adalah panggilan "Ba" (Baba) bukan Ibu.. jeles i... haha
::  Umur 9-10 bulan (klu tak silap) Pa'e dah pandai kira 1-10... rajin sgt dia mengira bila naik tangga... 
     Aku & baba nya rajin praktik kan bila dukung dia time naik tangga...
:: Umur 1 tahun Pa'e dah pandai jalan (kira lambat juga kan).. 1 tahun 2 bulan dah lancar...
    Dalam 1 thn 1/2 dah berlari... seronok nya.... dah tak mau dipegang bila berjalan...
umur Pa'e 9 bulan
:: AlHamdulillah... nak masuk 2 tahun, Pa'e dah mula bercakap... (walau pun msh pelat)
:: Pa'e juga sudah start belajar Alif, Ba, Ta... dan drawing... :)
:: Pa'e juga dah boleh mengikuti zikir2  mudah dan pandai ikut baca doa makan.. kita start je baca dia
    yang habiskan baca...
:: Umur Pa'e 2 tahun 4 bulan, dia dah tak reti diam... asyik bercakap jer.. Tumpis nya..hehe..
    Macam2 juga soalan nya... kadang2 hairan juga.. hehe.. semua benda yang di jumpa mesti nak tanya..   
    hehe... "apa itu ibu? apa tu bu??".... 
    tengok anjing tepi jalan, Pa'e siap tanya " kenapa anjing tak pakai selipar ibu" ?... hahaha..
:: Until today Pa'e masih rajin bertanya... dan aku pun tetap setia & sabar menjawap setiap pertanyaan  
    nya... syukur pada Allah coz Pa'e menunjukkan perkembangan IQ yg sgt memberansangkan....



Panjang plak entry aku kali ini... hehe.. nti lah sambung part lain plak.. :)
Tapi klu ikut kan nak bercerita pasal anak ni memang tak cukup satu muka surat kan?? hehe..
ada2 sahaja karenah mereka yg menghibur hati... Penawar suKa dan Duka... 
Pa'e... IBu & Baba LOVE you so much dear!... hingga Nafas terakhir.... love...love....

      WaSSALAM ^_^ 

today Pa'e dah 2 tahun 8 bulan 
                                                              ilhamhatiseorgibu...@mamapa'e :)


Monday, 15 October 2012

..: KemPen Minum Sky JuiCe..:

AssaLamualaiKum ...

Sebenar nya sejak kebelakangan ni aku bersama rakan2 opis yang lain dok sibuk kempen antara satu sama lain agar banyak kan minum sky juice (nama glamer skit), air putih @ air kosong @ air mati.:)
Bukan apa, dah umur2 macam ni kena banyak kan minum air kosong sebenarnya dalam menu harian kita.. klu tak silap kena minum sekurang2nya 8 gelas air sehari.. betul tak??....
So, aku dan rakan2 opis ku mula lah pakat2 mencari botol air utk bekal air kosong...hehe
Dan jenaMa yg menjadi pilihan adalah Tupperware.. :)
Beli dengan Bos : dapat discount 20% hehehe... TQ BOS!


Tarraaa... kami share2 beli set botol air ni..
aku dapat set Donald Duck
Sebenarnya beli utk anak.. last2 mak budak yg pakai...hehe

Minum air putih juga sangat bagus untuk kesihatan:
  • Kandungan air dalam tubuh yang mencapai 90% berfungsi dalam proses pencernaan, penyerapan, makanan, kitaran, menghasilkan air liur, pemicu nutrisi tubuh, serta menjaga suhu badan.
  • Apabila otot berasa sakit dan penat, ia menandakan cecair dalam tubuh kita tidak seimbang. Oleh sebab itu, disarankan untuk minum lebih banyak air sebelum dan ketika bersukan bagi menggantikan cecair yang hilang melalui perpeluhan.Air juga berfungsi dan mampu mengawal kalori, ia dapat mengurangkan pengumpulan lemak berlebihan di dalam badan. Sayur-sayuran, sup, gandum dan kekacang antara makanan yang mengandungi banyak air serta mengalami penyerapan yang perlahan. Ini menyebabkan kita mudah berasa kenyang dan ia mengurangkan pertambahan kalori.
  • "Sampah" utama dalam tubuh adalah 'nitrogen urea' yang larut dalam air, kemudian disaring oleh ginjal dan dibuang melalui air kencing. Ginjal akan bekerja dengan air sekiranya air dalam tubuh seimbang. Tubuh yang cukup air menghasilkan air kencing yang berwarna terang, tidak berbau dan mengalir lancar.
  • Air juga berfungsi menjaga proses pencernaan. Sekiranya air di dalam tubuh kurang, usus besar akan menyerap kembali cecair dari kotoran. Keadaan ini akan menyebabkan berlakunya sembelit atau sukar buang air besar kerana terlalu kering.
Itulah khasiat dan kebaikan air putih .....


Tapi jangan lupa pula, jika minum air terlalu banyak juga boleh menyebabkan keracunan air dengan cepat. Keracunan air terjadi apabila air mengurangkan tahap 'sodium' di dalam saluran darah dan menyebabkan ketidakseimbangan air dalam otak (erm baru plak aku tau, minum terlalu banyak air pun ada kesan sampingan nya)......

Sumber : www.gempak.org/forum (sharing is caring :)

Apa yg best nya.. setiap dari kmi di opis dah ada botol air kosong kat atas meja masing2!
Semangat minum air 0 dan kurangkan minum air manis :)
Moga2 berterusan lah ya... jgn mula2 jer semangat!... mari sama2 jaga kesihatan! 
Bekas air Umi Aisyah & Mama Pa'e
Mama Izz punya tak sempat snap... pink2 colour :)




WASSALAM ^_^             mamapaewithlove 8:30pm           

Sunday, 14 October 2012

.:BilA Pa'e di RumAh NeneK.:

AssAlamuaLikum...

Weekend ni aku & Pa'e balik Tawau... Bumi PeLadang...tempat aku dilahirkan & dibesaRkan...:)
Dah lama sebenar nya tak baLik..since AidilFitri lepaS...
Dah tak boleh nak balik selalu coz time cuTi tak sama dengan en hubby.. Baba kerja on Saturday..
Nak drive sendiri pun tak reti you...haha... bila lah nak boleh drive ni.... :(
Bertolak dari Lahad Datu Jumaat ptg
Itu pun tumpang kawan baik ku. CikGU HariSa...
sorry ciKgu coz terPaksa menunggu lama... hihi..


Pic dolu2... Cikgu Risa Pink colour..:)
dah lama tak jumpa Cikgu Asmah  :(
sAmpai Tawau.. Jumpa bonda a.k.a nenek P'a'e....
Pa'e mmg suka balik rumah Mak coz ada adik2 yang suka sakat dia.. tapi juga belikan benda2 yg dia mau...huhu... biasA... cucu sulung! so, manja nya lebih pada nenek & adik2... Tidur malam pun nak tido dgn nenek... terpaksa lah ibu tido sendiri... hehe...
Ermm... biasAlah  klu di rumah Mak, ada sahaja yang nak diMakan... jadi nya asyik makan jer.....
Jumaat malam tu... samPai rumah mak, tak mau makan nasi sebab rasa masih kenYang;
Tapi mencari juga Kudapan... hehe....
akHirnya makan;
1) Pisang Goreng dgn sambaL (itu pun beli di rumah jiran)...:)
2) Teh O panas...

Sabtu siang plak... mak masak pucuk ubi masak lemak + ikan goreng...simple tp memang favourite lah... apa lagi, makan dgn sungguh2...hehe... seSekali dapat makan masaKan mak, tu yg  selera lebih...
Org Kata, air tangan Mak/ibu2 di Dunia ni memang tiada tandingan kan?? Walau pun masakan yang simple tapi sentiasa dirindu...:)
Ibu yg amat diKasihi..a.k.a nenek Pa'e :)

Ahad siang td.. kena naik bas express ke Lahad Datu (Bas Ali Topan-nama unik sikit :) coz Cikgu Risa  dah balik dulu.....
Pa'e siap tanya "kenapa tak naik keta makcik Risa, Ibu"??...  kenapa naik bas?? hehe..
Pa'e...Pa'e..... senTiasa penuh dengan tanda tanya... soalan2 mu jg membuatkan ibu sentiasa belajar bersabar utk menjawab setiap pertanyaan... (anak tgh nak membesar kan.. mmg mcm tu)....
dlm bas, nasib baik tak meragam...:)

Sampai LD dah pukul 4:30pm.... Baba dh tunggu kt bus stand :)

WaSsALam... ^_^         (baba&Pa'e dh tido-aku msh menulis @ 10:00pm)


Friday, 12 October 2012

Kami & ViTamin :)


Assalamualaikum...

Hi semua.......
Klu lihat tajuk diatas mesti dah boleh agak apa yg tengah terlintas di minda ku pada masa ini..hehe
ermm....Vitamin??? entah dari mana keinginan utk makan vitamin ni begitu berkobar2 baru2 ini...hahaha... Kesedaran tu timbul bila mengenangkan umur yg dah tua kot...haha...tua kah?? isk..isk...baru 32 thn pun...:p..
tak lah tua sgt kan....haha..perasan!
Puas juga lah mencari dan terus mencari gerangan Vitamin apakah yg bakal ditelan (ayat tu bah!)...haha...
Lastly TQ Google coz bagi banyak input tentang vitamin & supplement ni..... Dan akhir nya setelah difikir masak2, ditolak, campur bahagi dapat lah result yg diinginkan...:)
Tgk khasiat, kebaikan dan kemampuan...akhirnya "terbeli" lah 2 jenis Vitamin ini;
My new supplement :)
Hah! ni pula utk dalaman..hehe :p
membuat anda cergas sentiasa :)
Beli vitamin ni bukan nya apa.. kerana berasa diri ini kurang makan sayur...hahaha...(memang jarang pun makan sayur!) makan buah pun seseKali ja... itu yg ganti dengan supplement ni... harap2 dapat lah membekal kan keperluan Vitamin C & Vitamin D dalam badan... Menurut testimoni2 yg telah kubaca , Vitamin drpd jenama SHAKLEE ni terutana Vita-E & Vita-C ni memang bagus untuk kulit... so, diharap dapat lah memperbaiki kulit muka yg memang kusam ini...haha....kesian bah, kulit muka mmg bermasalah...huhu..:(
Makan Maajun Anggun Bistari @ MAB plak utk memlihara dalaman....hehe...utk wanita2 di luar sana mesti fahamkan?? hehhehe....kena jaga, terutama bila dah ada cahaya mata ni....:)
ALhamdulillah bila makan jak MAB ni memang tak rasa penat a.k.a lesu...selalu nya bila balik dr opis mmg dah tak bermaya...huhu...selalu sgt penat! skrg tidak lagi...hehe....

Sebenar nya my  son Pa'e pun ada makan vitamin tau...hah! ni dia kegemaran Pa'e ;
Pa'e punya kegemaran...:)
Selalunya Pa'e akan minta disuapkan bila nampak jak botol ni.... "Ibu, Pa'e mau makan mimin" hehe...dia pun dah faham sekali sehari je boleh makan ya...utk umur Pa'e dos nya 1 sudu besar / 15ml sehari.... klu dulu mesti dia mintak berulang-kali dlm sehari..tapi skrg Pa'e dah paham bila diterangkan dia hanya boleh makan ikut sukatan budak-budak mcm dia....good boy! (dah paham bahasa ) :)
Bila makan  Scott's Emulsion ni selera makan dia pun bertambah...syukur lah coz kadang2 datang juga pe'el dia tak mau makan...jenuh nak pujuk  suruh makan....kdg2 sampai menangis bila sebut jak 'nasi'...adakah patut?? huhu....
InsyaAllah dalam masa terdekat mau cari Vitamin utk Baba plak.. Maklum perokok..adus!
Dah tak tau nak nasihat apa lagi kt dia supaya jgn merokok! ermm....
So, kawan2 klu nak tau lebih lanjut tentang kebaikan Vit-E & Vita-C ni boleh lah search kt GooGLE ya.. Banyak sgt info...click sahaja.....:p
Owner nya mesra dgn panggilan Yong..) TQ.

WassALam...... ^_^ mamapaewithlove                   

(mata msh lg segar @ 12:54am.. :(

Monday, 8 October 2012

Lagu Baru KeSukaaN end Of 2012

AssaLamualaikum.... :)

SeJak akhir2 (akhir2 tahun 2012 ni lah) ni ada 2 tiga buah lagu yg menjadi kegemaran kami......
Kami tu maksudnYa Ibu & Pa'e..hehe... Baba plak kurengg tau ttg lagu2 baru ni... hehe.
jgn tak tau Pa'e pun ada favourite Song tau...:p
1) Jimmy Palikat (aNak Kampung)
2) Najwa Latif & Kump Sleeq (Untuk dia)
3) Siti Nurhaliza & Hafiz (Muara Hati)... ini lagu peberet i buat masa ni...:p

Pandai juga dia mengikut seni kata lagu2 tersebut.... tergelak pun ada bila dengar dia menyanyi dgn bahasa pelat nya.... " tiada karita ku bawa ko jalan2"...haha...
Layan lagu peberet ke-2 Pa'e ; 
Last skaLi layan lagu peberet Ibu Pa'e plak..hihi ;
Dalam 1 hari smpai 2@3 kali pasang lagu ni...smpai naik menyampah kawan2 seOpis ku mendeNgar.. hahaha....ada ku Kesahhhhh.....:p
Sorry ye kawan2.. pasang je lah telinga... hihi....
WasSalam ^_^

Sunday, 7 October 2012

BOSAN.... AKU BOSAN.... :(

AssalamualaikUm.....

Tetiba rasa Bosan.....tak Tau kenApa...erm.... Rasa ini pandai singgah di Minda...
Situasi di OPis..;
Bosan mau kerJa... Bosan dengan semua.... best nya klu tak payah kerja...tapi tiap2 bulan ada income...haha... boleh kah?? bestnya klu jadi bos sendiri... kerja sendiri...haha...angan2! :)
Ye lah kan...seTiap manusia pasti ada satU taHap....akan tiba2  BOSAN......betul kan???
Tipu lah kalau korang tak pernah Rasa Bosan........:)
BOSAN... boring sama jak tu...hehe...:p

beginilah klu tahap terlalu bosan..hehe..

ni plak situasi bosan dulu2 zaman study...:)

Situasi di Rumah..;
Bosan bila c hero Malaya tidur (Pa'e)...apalagi klu sdh bergabung dgn Baba nya...zZZzz..............time ni melilau lah sorang2...ndak tau mau buat apa..hehe...
Coz klu Pa'e ada boleh lah menyembang 24jam...tanpa henti pun boleh...hahaha..
sebab Pa'e akan diam time dia tidur jak...ada shj yg di bualkan... klu tak pun P'e akan menyanyi2...1 rumah riuh dgn suaranya jak..lagu kegemarannya buat masa ini ialah..."utk dia..eh!...untuk diaaaaa"....hehe...........1 lg lagu "anak kampung" by Jimmy Palikat tu... riuh lah suaranya dgn jeritan.."atu (aku) anak kg tiada apa2"......haha.....
putera tumpis Ku bah... syg anak Ibu.....
nahh..tidur sdh c Tumpis....start sdh boring..huhu


hehe..baby yg bosan...

Eh! tetiba ada plak pic kucing2 comel ni....hilang terus rasa bosan...:p


TQ Mr google for the lovely picture.....:)


WasSalam ^_^         12:22am (mata sdh ngantuk dahh)

Wednesday, 3 October 2012

SeseKali :)

Ass-saLam...

Mo update ceriTa aktiViti di huJung Minggu...:)
Al-kisahnya... Ahad 30 Oct 2012- hari bermalas-malasan sedunia...hehe...
Petang hari tu adalah kami bawa c Tumpis jalan2...cari makan...hehe... dah lama rasanya tak makan di luAr.... ermm... drive punya drive....(baba yg drive, i mana reti) tak tau lg arah tuJuan.....haha............... last2 lalu depan SecRet RecePi Lahad Datu....... :)
Cheese cake & yogurt shake

Pa'e tak mau di snap..

kecoh.. nak jg makan sendiri..

Baba menunggu Mee sup ala Vietnam style :)

Nahh...last2 ni hasil setelah berjalan...Pa'e jgk yg untung :)
Malas sdh mau mencaRi tempat Makan... Singgah lah......... adaLah snap2 mcm selalu...hehe.... :)
AKtivi terakhir selepas makan... Jalan2 cari cewek (Pa'e ckp).........hehe...... Singgah lah di Servay LD plak.... barang2 dapur di rumah sdh byk yg habis :)........................................
chau chi chau.....

WassaLam ^_^