Thursday, 1 November 2012

:: Jiwa Mudah TerseNtuh ::

AssaLaMuAlaikum...
Entry kali nak cerita tentang tuan punya blog plak :)
Dulu2 sebenar nya aku ni “hati keras” juga lah..hehe.. Mungkin disebabkan kesusahan hidup, so automatic hati tu kental… TABAH & KUAT  dengan semua dugaan.. betul apa?? hehe..
Aku rasa aku juga seorang yang amat berdikari masa dulu2.. boleh pergi belajar jauh2 (rentas Laut Cina Selatan tu) tinggalkan parents di kg.. walaupun sedih, tapi kaki tetap melangkah..membawa segunung harapan Mak & bapa… Very independent sebab di tempat orang semua keputusan kena buat sendiri.. tiada adik beradik @ Mak bapa yang boleh fikirkan utk aku.. seingat aku, aku pernah menangis sendiri masa tengah jalan kaki balik dari kuliah.. masa tu rasa nya berat sgt masalah.. air mata memang tak boleh dibendung.. dlm hati dah cuba pujuk “ jangan lah jatuh wahai air mata”..tapi terlerai jg…huhu..

Rindu zaman2 kampus..
Kenangan .. Pengalaman :)
TAPI itu lah reality kehidupan kan??? Semua itu mematang kan aku dan membuatkan aku seorang yang amat berdikari…tak suka mengharapkan orang lain selagi mampu buat semdiri :)
Cuma yang hairan, sekarang ni pula jiwa aku tersangat2 lah sensitive.. tambahan sejak bergelar IBU ni… memang senang sgt air mata nak mengalir… wahai jiwa, kuat lah engkau!
Kalau sekarang ni, tengok @ baca sesuatu yang memgusik jiwa (ceh! Ayat) pasti air mata tak segan2 tumpah.. tak kira lah depan org ke.. memang automatic!.. Lagilah kerja di Hospital..hari2 tengok orang sakit... dengan macam2 situasi... kritikal, nazak semua ada.. sedih you! :(
Belum lagi kalau Wad kanak-kanak, lagi aku tak sanggup tengok.. mau nangis!.. tak sanggup nak tengok kanak2 yang kena jarum sana-sini..  sakit macam2 dan kadang2 pelik.. Rasa tersentap jiwa!.. tak sanggup…tak sanggup tengok…
Bila tengok bayi yang dibuang lagilah menitis air mata..Tengok penderitaan Kanak-Kanak Palestin lagi lah aku tak sanggup :(

Tuan punya blog a.k.a Ibu Pa'e
Mungkin disebab kan dah bergelar IBU kot, tu yg rasa sensitive lg kuat kan?? Bila dah bergelar Ibu jg aku makin SAYANG pada wanita yang ku panggil “MAK”.. betul kata orang, selagi takde anak sendiri, kita tak akan faham erti pengorbanan seorang Ibu pada anaknya... Betapa besar jasa mereka… PENGORBANAN yg tiada nilai… 

**MAK, I Love YOU so Much**

WasSaLam ^_^                                                    

15 comments:

  1. betul tue kak... same lah ngan ayu.. mase anak dare dulu ngan sekarang memg beza... smpai ade satu tahap kwan ayu ckp.. ko nie sekarang asyik sentap je kan... jiwa sensetip ! dulu tak cm nie pun..

    ReplyDelete
  2. Betul tu Atiey..Hati seorang ibu memang mudah tersentuh..sensitif..

    ReplyDelete
  3. naluri seorang wanita dan seorang ibu tu... memang begitu lah, kita ni kan manusia, bila dah tiba masanya tu akan jadi begitulah...

    ReplyDelete
  4. banar la bah tu kakak,aku yg bujang nie pun sama jua bah kak.he

    ReplyDelete
  5. memang tak boleh berjauhan dengan mak akak ni. kalau tak balik kg pun. sure selang sehari mesti telefon. kalau akak lupa nak tel. Mak akak pulak yg calling calling...

    ReplyDelete
  6. betul...bila jadi ibu ni lagi sensitip

    ReplyDelete
  7. tul tu bila dah jadi ibu nie mudah sangat terasa

    ReplyDelete
  8. Atiey... Air mata yang mengalir itu indah.. Keindahan deru rasa dalam jiwa..

    Nikmati ia dalam erti kata di sebaliknya.. :)

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah bila umur da makin meningkat ni sy jadi lebih kuat.. even kadang2 dlm hdup ni ade je dugaan sy ttp mahu bfikiran positif... da biasa bjauhan ngan family masa blajar. ni da kahwin jauh ngan suami lak

    ReplyDelete
  10. pengalaman mengajar kita erti kehidupan :)
    sensitif sbb akak dh bgelar ibu + naluri seorang wanita..
    ce try bc novel siti rosmizah - ANDAI ITU TAKDIRNYA.. kompem, mate bengkak.. heheh

    ReplyDelete
  11. syurga kan di bawah telapak kaki ibu. dulu saya selalu lukakan hati ibu. tapi sekarang saya dah menyesal. Dan saya bersyukur sebab di saat saya menyesal , saya masih sempat untuk memohon keampunan dari dia. Kalau tidak , sampai hujung nyawa saya pun saya takkan dapat cium tangan ibu saya untuk minta ampun. :')

    ReplyDelete
  12. Ehh tmpt keja sy da dlm pic akak la..sy keja kt lib uum skg wat pjj d uum jugak la..huhuu..

    ReplyDelete
  13. Bukan Atie aje yg sensitif.... OKje pun sama.....ada jugak pompun yg hati keringkan....he..he... kita ni hati basahlah Atie!

    ReplyDelete
  14. suka baca n3 atie... tentang khidupan..
    betul tu,bila kita dh berjiwa ibu ,semua kita akn rasa pahit manisnya..berjiwa keibuan dan sensitif pada sekeliling.. dulu masa kita muda remaja kita belum rasa apa2,cuma alam kseronokan sama kwn2..tp bila dh bnyk tagungjawab kita galas kita akan jadi jiwa sprti ibu kita sndiri.. lembut,sensitif tapi dlm masa sama wanita yg kuat..^__^

    ReplyDelete
  15. samaa laa dgn naa perempuan mmg cam tu kot hihihi

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..