Thursday, 10 April 2014

Pemberian Teman dari China

AssaLamualaikum
Tatkala berita kehilangan MH370 tersebar di media, kami teman sepejabat amat risaukan keadaan seorang teman kami yang berada di Suzhou, China. Beliau baru berhijrah dan bekerja disana dengan sebuah syarikat antarabangsa. Kami sibuk lah whats app, we chat tanya keadaannya. Tambahan plak dia nak balik Malaysia masa tu untuk sambung Visa. Yang tak bestnya masa dia transit di Shanghai untuk ke Kuala Lumpur memang layanan pihak Imigresen sana agak kasar. Mentang-mentang depa tengok passport dia orang Malaysia. Masa tu plak cerita keluarga penumpang dok ber arak dikedutaan Malaysia tengah panas. Tak pasal-pasal kawan aku tu kena tempiasnya. Sabor je lah! 
Alhamdulillah beliau selamat sampai di Malaysia. Dan gambar diatas adalah ole-ole darinya untuk aku. Suka sangat. Dapat sehelai shawl dan kasut yang sangat unik. Hihi. Belum pakai lagi. Murah-murahkan barangan Cina ni. Kawan aku cakap harga shawl tu kalau tukar duit sini dalam 50 sen jak. Apapun makasih banyak-banyak Amoi. Moga kerjayamu disana makin berkembang. Take care tau!
WasSaLam^_^

28 comments:

  1. Kemelut tak setel itu yg buat rakyat China ada sedikit rasa tak puas hati dgn M'sia sedangkan kita pun dilanda masalah berpanjangan yg tak ada kesudahannya.

    Bila nak pakai tu Atie? Cantik:)

    ReplyDelete
  2. mcm kasut alladin jak tu kak atie..ehehe..niesa ada gak plan nk bercuti ke china sbb nk shopping..hahaha..tp sejak kejadian MH370 tu rasanya sekarang bkn masanya..ditambah lg kes penculikkan dekat semporna tu..mesti dorg bertambah marah...

    ReplyDelete
  3. kat sana memang tengah protes atie..ramai rakyat malaysia yang kena..ntah la dorang nih..
    pepon shawl tu kalo 50sen murah giler2 lah..atie boleh la wat bisnes lepas ni..hihi..dah ada supplier tu..

    ReplyDelete
  4. berkenan tgk shawl tu, cantik...

    ReplyDelete
  5. cantik.. happy dapat ole2.. :)

    ReplyDelete
  6. kesian. tak pasal2 terkena tempias kan gara2 mh370.

    ReplyDelete
  7. tempias sampai kena warganegara yg x de kena mengena... cuma mmg d khabarkan, org sana emosi mereka lain macam sikit...

    ReplyDelete
  8. orang bukan islam yang takde iman macam tue la. yang takde kena mengena pun nak sabit sekali.

    tapi murahnya barang tue. baru 50sen je??????

    ReplyDelete
  9. Tempias yg tak pasal2 kena kan Atie.. kena fikir byk kali utk kesana utk waktu terdekat ni.. emosi dorang tak stabil lagi..
    Murah gila tu Atie.. pastu jual kat sini paling murah RM10 ..

    ReplyDelete
  10. Cantiknya shawl n kasut tu.!mmg unik kasut tu. Moga kawan selamat disana

    ReplyDelete
  11. sentimen tinggi kan cina kat tanah besar tuh..begitulah keadaan orng yg tak percaya pd qada' n qadar...
    cantinya kasut tuh atie..leh pakai g kenduri tuh..:)

    ReplyDelete
  12. Murah rezeki atie.

    Kesian kawan tu. Tak pasal² kena tempias gara2 MH370. Bukan kita minta jadi mcm tu pon.

    ReplyDelete
  13. cutenya kasut tu..dpt gak ole2 dari luar negara,kan Atie

    ReplyDelete
  14. ADA JUGA RAKAN YANG MENGENANG.. BEST LE :)

    ReplyDelete
  15. cantik dua2 n ya... moga murah rezeki kwn yg memberi tuh... senang2 je mereka nk salahkan kite, ptt nyer kite sama2 berdoa n berusaha bkn menyalah2kan org lain...

    ReplyDelete
  16. amboi seronoknyer.. cantik tu, murah rezeki yang memberi & menerima yer !

    ReplyDelete
  17. wah rezeki, kasut tu unik, kalau saya pakai dengan seluar kut :), shawl tu buat ikat satu yang lebih tu tutup kat depan dan belakang, berangan pulak saya ni hehe. kesian gak dia kena tempias, harap nak pergi balik ni, smooth je.

    ReplyDelete
  18. wahhh...cantikla..rezeki dapat ole2 dr china... tu la masalahnya kalau emosi tak terkawal..mmng nak protes aje sedangkan semua adalah ketentuanNya

    ReplyDelete
  19. Bestnya dapat ole2 dari China... Cantik & kasut tu memang unik... Kesian kat kawan Atie tu, x pasal2 kena tempias jgk... Harap dia selamat balik ke sana semula... ^__^

    ReplyDelete
  20. wahhhhhh...best nya dapat ole2 dari china lagi tu..

    ReplyDelete
  21. erk... shawl tu rega 50 sen jer. mak ai. akak beli 10 bar lima hengget... ish..dorang buat modal ngan ape yer.

    BTW cantik la..

    ReplyDelete
  22. murah la kan
    cntik pulak tu
    suka kasut tu
    mesti flat kan

    risau jugak kan
    smga beliau slamat sepanjang bertugas di sana

    ReplyDelete
  23. alhamdulillah, selamat kawan atie tu..
    dapat bawa balik souviner untuk kawan2..
    kak suka kasut tu..

    ReplyDelete
  24. bes la dapat hadiah dari china...nasib baik la kawan atie tu selamat...

    ReplyDelete
  25. Atie ....nampaknya bukan okje je yg murah rezeli Atie pun sama .....wow murahnya....seronokkan dapat souvenir..

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..