18 Nov 2012

:: Jalan2 Sandakan Part II ::


AssaLamuaLaikumJ
Happy weekend semua..
Nak sambung story-mory tentang  jalan-jalan ke Sandakan hari tu…
 Jangan jemu ya!.. 
part II dan yang terakhir…hehe…
Second day aku dan Pa’e di Sandakan tu, tak dapat nak jalan-jalan sebab family kawan aku tu (Cikgu Risa) ada datang ke rumah dia dari Lahad Datu coz ada family dorang yang buat kenduri khawin hari tu.. So, kawan aku tu sibuk sikit dan tak dapat bawa kami jalan2…tak apa coz lain kali pun boleh datang lagi kan.. petang tu sempat pegi Butik Busana Alyah.. tempat tu dekat je dengan rumah member tu (Batu 4 Bandar Kim Fung).. menyelinap sekejap keluar rumah.. Dapat lah beli 2 helai tudung dengan harga diskaun coz member tu kenal dengan owner butik..untung kan??..
(takde picture tudung baru coz dah guna J)…..
Hari ke-3 di Sandakan baru dapat jalan-jalan cari pasal…eh! Cari makan..hehe.. 
itupun sebenarnya plan asal nak pegi Taman Buaya & Rumah Agnes.. tapi dah tak sempat sebab kesuntukan masa lah plak.. so, kami decide pegi Bandar Sandakan sahaja.. 
Harbour Mall Galleria, Ground Floor, Lot 54-55,
Sandakan Harbour Square, 

90000 Sabah, Malaysia. 
Ni hah..nak panggil apa?? hehe..
Pa'e suka sgt tgk ni :)
Enterprem:)
tengok Pa'e tu..meragam!
Ikut ibu shopping kain+tudung+ kasut :)
susah nya mo snap picture budak tumpis ni :)

Ice cream_Restoran Tom Yam
Gambar Tom Yang yg kami order tak sempat snap dah masuk mulut :)
Destinasi kami ke Harbour Mall… shopping complex ni sebenar nya baru  juga siap.. tak silap dlm tahun ni juga buka.. Tingkat atas Hotel Sheraton & tingkat bawah kompleks membeli- belah… Cuma lot-lot kedai masih ada yang kosong.. so, kurang pilihan nak membeli … selamat duit aku! …hahaJ. Apa yang menarik nya dihadapan Harbour Mall ni ada air.. alah nak panggil air apa ya?? Kering idea nak ingat nama..ahaha…korang tengok gambar lah ya…Pa’e suka sangat tengok air tu sampai merengek2 tak mau balik.. siap suruh beli lagi air  mcm tu dengan dialog dia yg selamba..
”  nanti Ibu beli kan air macam tu ya”..mana ada jual tu nak oii.. haha:)
Habis ronda-ronda Harbour Mall, kami lunch di Restoran Tomyam.. bersebelahan bangunan shj.. menurut kawan aku restoran ni pun baru buka.. menyediakan makanan ala Semenanjung .. terutama menu Tomyam… mcm2 jenis Tom Yam yg ada… tinggal pilih sahajaJ. Harga?? Boleh tahan lah…
Hari ke-4, subuh-subuh lagi kami dah bertolak balik ke Lahad Datu:)
APa pun sesekali jalan-jalan ni best juga.. menghilangkan stress kerja sekaligus membuka minda bila melihat tempat orang…. Bak kata pepatah 
“ Jauh berjalan Luas pandangan”…  betul kah pepatah aku ni?? HeheJ.
 WasSaLam  ^_^

17 comments:

  1. Teringinnya nak berjalan ke sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mai lah jalan2 sini..kot2 boleh jd pemandu pelancong free..hehe..

      Delete
  2. salam..seronok jugak sandakan nie yer..

    ReplyDelete
  3. teringat kereneh anak2 kak zu..bila suka sangat makan ais krim diaorang selalu tya."kenapa ayah tak kerja jual ais krim saja" heheh..

    apa2 pun seronok nyer jalan2 kat sabah,kak zu sekali pun belum merasa ke sana lagi...

    ReplyDelete
  4. bila la agaknya dapat sampai kat sandakan ni yer..huhu

    ReplyDelete
  5. Ummuaidan: ni lah tempat yg dekat dgn tmpat sy klu nak berjln..:)

    Kak Zu: mai Lah coti2 Malaysia..boleh jumpa bah :)

    Mama Alya: InsyaAllah ada rezeki datang jln2 Sabah k :)

    ReplyDelete
  6. air tu namanya waterfall. hahaha tipu... tipu. water fountain if tak silap.
    Cantik la sandakan, I mesti teringat salak kalau mention sandakan hehe.

    ReplyDelete
  7. WAHHH .. BESHNYE JALAN2 KAN KAN .. HEHE

    ReplyDelete
  8. wahh..seronok la tgk mcm2 tempat..misi utama ni g gunung kinabalu..wah!

    ReplyDelete
  9. assalam atie..acik belum pernah samapi kesana

    ReplyDelete
  10. bila la dapat g sana...teringin sangat..

    ReplyDelete
  11. best pegi tengok ornag utan sana..taman buaya juga best..boleh tengok ikan besar

    ReplyDelete
  12. jue xpernah sampai sandakan lagi...hihikk kasihan nya jue..nama je orang sabah

    ReplyDelete
  13. sya nda pena smpi sandakan lagi..hoho..nama jak di sabah

    ReplyDelete
  14. kakak..ndak pernah aku p sana bah kak..tp kn,nnti kami mau pegi semporna sebab kan,adikku bertugas sna dia kak.hehe..gilak betul bah aku nie,nama saja org sabah,tapi belum lagi pegi sna.sandi banar.hahahhaha

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..