Saturday, 24 November 2012

:: Jangan Suka BerBohong ::


 AssaLamuaLaikum
Happy weekend semuaJ
Kalau ikut kan malas nak update entry hari ni….
entahlah “Hari Malas Sedunia”..haha..
Tapi terjumpa ini di FB… so, aku share kan untuk kita semua…
Kredit to: FB Maafkan sy kalau terkasar bahasa
::Akibat suka berbohong::.
- Cepat tua - wajah kelihatan lebih tua dari usia sebenar.
- Hilang keberkatan usia dan rezeki.
- Hilang seri muka.

- Kurang daya tahan mental.
- Lemah fizikal dan mudah dapat penyakit.

::Tanda orang berbohong::
- Tidak mahu melihat atau bertentang mata dengan kita.
- Lambat menjawab soalan kita.
- Berfikir sebelum menjawab.
- Tergagap-gagap memberi alasan.
- Teragak-agak menjawab fakta.
- Berbuat lain dari apa yang dikatakan    

BOHONG SUNAT?? kalau bohong untuk kebaikan macam mana ya??
Wallahualam...                                   

Jangan suka BERBOHONG tau…
Pa’e cakap nanti Tuhan MarahJJJ.
WasSaLam^_^                

19 comments:

  1. bohong sunat ambik hati takper kot. hehhe pepandai sendiri.

    ReplyDelete
  2. Kak zan rasa bohong yg mulia ialah berbohong untuk menutp aib orang lain.

    ReplyDelete
  3. bohong sunat kekadang penah buat jugak..hihi..semata2 nak jaga hati org....:)

    ReplyDelete
  4. haaa..betul tuh..berbohong tuh kan ciri2 munafik..sbg orng islam kita kena jujur..bagus peringatan tuh..

    ReplyDelete
  5. peringatan utk diri sendiri jugak ni,hehehe

    ReplyDelete
  6. Bohong untuk selamatkan diri...agak selfish tp ok kut..hehe

    ReplyDelete
  7. kekadang kita terpaksa bohong utk jaga hati orang lain..hehe

    ReplyDelete
  8. memang berbohong ni banyak keburukannya :)

    ReplyDelete
  9. betul dear..
    kalo kita nak muka kt awet muda jgn amalkn bbohong ..hehe..
    jadi org yg jujur walaupun kekadang berkata jujur tu pahit buat kita..:) nice sharing...

    ReplyDelete
  10. pepatah melayu pun ada berkata..cakap bohong lama2 mencuri he hee
    ada org blh bohong dgn selamba je tanpa ada riak wajah, ada org serta merta muka tukar warna he he tu akak lee
    memang tak blh bohong rasa bersalah sgt2 ..

    ReplyDelete
  11. kebenaran selalunya menyakitkan. tu yg ramai suka berbohong kot. :)

    ReplyDelete
  12. org yg suka bohong ni dia akan cpt rasa syak wasangka kt org lain..dia tkt org bohong dia sbb dia dh sll bohong kt org..

    ReplyDelete
  13. dulu masa kecik2 kalau dah buat bohong kat mak.. dia tanya try nak pandang mata mak.. mcam jadi tapi mak terbau gak kebohongan dibuat...

    ReplyDelete
  14. siakap senohong gelama ikn duri..bckp bohong lame2 mencuri..
    ngeh3!!!

    ReplyDelete
  15. masa kecik2 dulu selalu bohong dgn ibu hehe..
    pegi mandi sungai dgn kawan2..takut kena marah pandang lantai

    ReplyDelete
  16. emo je klu kena tipu..... huhu sedih

    ReplyDelete
  17. Yelah kan bila berbohong tu memang tak boleh nak sorok....

    ReplyDelete
  18. bohong sunat klau ditanye myb dye jwb laju kot kak hihihi *Na bergurau je ;p

    ReplyDelete
  19. Nauzubillahiminzalik..x nak jadi pembohong

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..