4 Nov 2012

:: SPM - 16 Tahun Yang Lalu ::


AssALamuaLaikum J

Plan nak jalan2 terpaksa di cancel sebab hujan turun dengan lebat nya L
Bagi memenuhi masa lapang, buat2 lah buka laptop… tengok2 apa yang boleh dikongsi.. tetiba tertengok kt FB..rupa2 nya esok SPM ya kawan2… hihi…Maklum bila dah lama meninggalkan alam sekolah ni dah tak alert sgt tentang exam2 penting niJ
Masa Mak Cu Pa’e nak SPM ada gak lah ingat2 tarikh exam dia.. lah ni dok tunggu2 tarikh STPM dia lah plak.. coz skrg Mak Cu Pa’e baru tingkatan 6 rendah a.ka. Pra-U (panggilan skrg)…
Tetiba juga teringat kenangan dulu-dulu masa nak SPM Tahun 1996. SMK Kinabutan,  Tawau tetap dihati J… kawan2 blogger lain pun mesti ada kenangan tersendiri kan..? Kalau diingatkan dulu2 masa aku SPM ambil 10 paper.. BM, Maths, English, Kesusasteraan Melayu, Sejarah, Geografi, Ekonomi Asas, Pendidikan Islam, ERT & apa lg ya?? Tetiba lupa 1 subjek.. puas pikir..hihi..(dah tua kot tu yg pelupa) haha..
Kenangan Tingakat 5 sblm SPM :)
Mengikuti rombongan XPDC jelajah Sabah :)
Masa dekat2 nak SPM tu adalah juga ikut 2 tiga seminar & kem-kem motivasi yang dibuat oleh pihak sekolah, terutamanya teknik2 menjawap soalan SPM.. tapi yang paling berkesan rasanya masa ikut Seminar Dr Shukri Ahmad pakar motivasi pembelajaran tu…(dulu2 yuran nak ikut seminar2 ni mahal tau).. so, dok pujuk mak minta duit nak bayar yuran seminar..hehe.. akhirnya dapat jg ikut.. Seminar tu buat di 
Dewan Masyarakat Tawau…
Dr Shukri Ahmad- Pakar Motivasi Pembelajaran 
Waktu dekat2 SPM juga sibuk ingatkan rakan2 jangan lupa bawa KP, Slip peperiksaan & paling penting Pensel 2B hehe.. saling ingat mengingati antara kami.. rindu nya zaman persekolahan kan??... Tamat tingkatan 5, masing-masing bawa haluan.. ada yang sambung tingkatan 6 (aku ler tu), ada yang terus masuk Maktab, UITM & ada juga yang terus terjun ke dunia pekerjaan.. Majoriti nya dah tak jumpa tapi dengar2 dah berjaya  & bahagia dengan kehidupan masing2.. ALHAMDULILLAH.. yang terjumpa pun di Muka Buku @ Facebook... Jejak Kasih di Alam Maya J.

** Kawan2 ada kenangan indah tak masa SPM dulu2??
** Korang ingat lagi tak angka giliran?? Hihi..
** Nak kongsi tak, korang dapat pangkat berapa masa SPM?? :)

WassaLam ^_^
:: Good Luck pada adik2 yg mau SPM::

14 comments:

  1. seronoknyaa masih ade2 pix lamaaa cam tu kann ;/ na mana ntah smua nye hilangg ';c

    ReplyDelete
  2. salam..akk x ingat pun angka giliran tuh dan syukur akk berjaya dpt pangkat 1 dulu..pas tu amek stpm sebelum jd guru sandaran selama 3 thn..rasanya pengalaman paling best kot..x lp jg cintan cintun masa form 4-5 dulu..hehe..mmg kenangan plg manis ialah zaman persekolahan kan..syg akk x byk gambar zaman sekolah dulu..:((

    ReplyDelete
  3. Atiey..rindunye dengan zaman sekolah kita ni..aku masih ada lagi gambar kenangan tingkatan 5 kita tu... Alhamdulillah ada facebook untuk kita berjejak kasih walaupun tak bersua..aku tak ingat berapa subjek yg aku amik...

    ReplyDelete
  4. haha boleh lupa subject. nombor giliran saya something2-007, sampai skang ingat pasai nombor Jebon tu buat saya famous time exam hehe. Pangkat pulak, saya dapat pangkat Dato' kot :p

    ReplyDelete
  5. sory atie..terdelete komen ats..hehe
    betul2 kata atie tu.. bila adik2 dah nk exam esok teringat zaman2 kita SPM dulu kan... dah 12 tahun blalu namun masih segar ya.. foto2 mesti ada..kenangan tuu.. huhu..rasanya ingin kembali zaman2 sekolah dulu.. sob3..

    ReplyDelete
  6. alah kak, zaman saya dah tak guna pangkat la...hehehehe...no giliran , sape yang ingat tu memang dasyat la...saya memang tak ingat la...

    ReplyDelete
  7. wah samalah kita punya tahun ambil spm...tahun 1996....masa ujian penilaian spm tu dapat pangkat 3 jak.....tapi sekali ambil result spm terhorey konon sebab dapat pangkat 1....syukur betull.... :D

    ReplyDelete
  8. laju je bah zaman spm itu kita tinggalkan..kan kak kannn

    ReplyDelete
  9. 1996, OKje baru dapat baby sulung Atie....

    Masa Okje SPM tahun 1989.... Paper BM bocor! kena jawab sekali lagi! he...he..

    ReplyDelete
  10. hi kak..follow sini..wah best jumpa blogger sabahan...

    ReplyDelete
  11. lya ambik spm tahun 2002..
    peristiwa y xleh lupa time exam... ade bdk dlm dewan peperiksaan terkentut.. & kentut tu bersambung-sambung dgn pelajar lain.. smpaikan pgawas peperiksaan pon tersenyum skali..

    ReplyDelete
  12. kak zu masa nak ambik spm tahun 1989 dapat duduk hostel...masa tu lah cuba cuba nak bercinta monyet..skrg bdk tu cari kak zu kat fb,tapi tak berani nak app dia..hehe..indah kan kenangan waktu sekolah...

    ReplyDelete
  13. KAK BUI AMBIK SPM TAHUN 1994..DH LAMA SGT SAMPAI X INGAT MCM MANA KEJADIAN MS AMBIK TEST TU..HEHE

    ReplyDelete
  14. akak orang sabah la? best2 ada kawan2 ni

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..