Tuesday, 28 April 2015

Jauh Beribu Batu Demi Sesuap Nasi

AssaLamualaikum
Kisah PJJ (perkhawinan jarak jauh kami) bermula pada 22.02.2015. En Kuling dapat offer untuk bertugas di Sibu, Sarawak. Walau berat untuk berpisah digagahkan juga demi mencari rezeki. Memang banyak cabaran bila duduk berjauhan ni. Cabaran disana dan disini. Mental kena kuat!
Kenalah pandai uruskan anak sendiri. Kenalah pandai membawa diri masing-masing.
Throwback dihari keberangkatan encik Kuling. Lukisan tu abang Pa'e yang lukis bagi babanya:(

Si abang Pa'e tu nampak rileks jak, Ibu dia ni yang sedih sebenarnya. Dalam hati hanya Allah yang tahu. Semenjak 7 tahun usia perkhawinan kami tak pernah berpisah lama dan jauh. Selalu kesana kemari berdua. Memang sayu rasa hati. Menitis juga air mata masa baba dah fly. Huhu! Nak ke Sibu kena dua kali flight Lahad Datu - Kota Kinabalu - Sibu. Tambang pun selalunya dalam RM500+++ pulang balik. Memang letih dibuatnya. Buat masa ini memang bersabar sahaja. Mudah-mudahan encik Suami akan dapat pulang berkhidmat di sini suatu hari nanti. Doakan ya!
WasSaLam^_^

30 comments:

  1. Assalamualaikum,

    Salam jejak kaki. Semuga tetap tabah mengharungi dugaan. Apa pun semuga bersatu semula 1 family. Aamin

    ReplyDelete
  2. sebelah2 jernegeri tai perjalanan jauh..siannya..tabah yer atie..
    abang pa'e ada temankan ibu..
    rare lukisan tuh..mesti suka babahnya tengok hari2..

    ReplyDelete
  3. Akak juga turut sedih baca entri Atie ni ..
    Bertabah lah atie..
    Semoga satu hari nanti dapat berkumpul bersama semula.. Aamiin

    ReplyDelete
  4. Semoga segala urusan dipermudahkan...
    Semoga akan segera berkumpul kembali..aamiin
    Stay strong Atie

    ReplyDelete
  5. Sabar atiey ... mia suda melaluinya selama 2 tahun sehinggakan melahirkan anak pun seorang diri .. mmg perit tapi kena hadapi juga :)

    ReplyDelete
  6. BERSABAR ATIE..UJIAN ALLAH TU..KALA BERPISAH MENGGEBU RINDUNYA.

    ReplyDelete
  7. Kalau okje pun nangis Atie huhu.....
    Memanglah sedih, selalu berdua tp sekarang dah kena sendiri pulak. Sabar ye Atie....insyaallah ada hikmah disebaliknya tu

    ReplyDelete
  8. moga dpermudahkan segala urusan..aamiin

    ReplyDelete
  9. OOhhh... kakak baru tahu Atie
    Itu yg sejak-sejak ni Atie tak boleh nak aktif sangat berblog ye busy belum biasa urus sendiri
    Sekarang dah beransur ok susuh jadual oklah...
    Moga satu hari akan duduk sebumbung balik tak berjauhan. Rindu ye Atie... kesiannya..

    ReplyDelete
  10. Atie ..bertabahlah atie...
    doakan yang baik2 ya...aminn...
    Pa'e jaga ibu elok2 sementara babah kerja yer...

    ReplyDelete
  11. berat mata memandang kak atie,, insha Allah berdoa banyak2 semoga Allah memakbulkan doa kak atie supaya suami dapat peluang kerja yang lebih dekat dengan keluarga,, sabar ye kak,,

    ReplyDelete
  12. memang sedih la bila suami bekerja jauh..apapun atie mesti kuat..tabah..In Sha Allah..suatu hari nanti suami atie akan kembali bekerja dekat dengan atie..

    ReplyDelete
  13. Singgah pagi...
    PJJ nie memang sgt sedih..sgt penat...
    berpisah sementara dengan insan tersayang..
    hanya Allah saja yang tahu perasaan kita org perempuan...
    Tapi demi rezeki anak²,rezeki kita sekeluarga...kesabaran amat diperlukan..:)

    ReplyDelete
  14. singgah pagi
    memang sedih la kan bila suami kerja jauh

    ReplyDelete
  15. memang tak seronok bile terpaksa berjauhan. sy dulu setahun duduk asing sblm husband dpt pindah kl. tp bile berjauhan ni yg syoknye sbb rindu. bila jumpa tu peluk mcm tak nak lepas..hehe

    ReplyDelete
  16. assalam atie...kakak kagum dgn isteri2 seperti atie berjauhan dgn suami begini....menjadikan diri kuat dan tabah menguruskan hal2 rumahtangga sendiri....tapi bagi kakak memang tak mampu jadi sprti atie ,spanjang perkahwinn kakak xpernah berjauhan dgn suami.

    ReplyDelete
  17. Part yang terasa bila anak2 mencari babah dia kat mana.. huhuhu..
    Moga rutin harian Atiey dan keluarga dipermudahkanNYA.

    ReplyDelete
  18. Oh, Atie duduk berjauhan dengan suami rupanya ya! Saya pernah merasa. Masa tu Bubbly Abang baru 4 bulan, HD kena balik ke negaranya. Sampailah umur si Abang 1 tahun 1 bulan. Bila Daddy balik, anak tak kenal bapanya. Mahu tak tumpah air mata suami. Nasib baiklah semalam aje kisahnya, kalau makan lama nak biar anak mesra dengan bapanya memang sedih tahap tak tahu nak katalah...

    Air mata pun tak payah katalah. Bila tahu HD kena tinggal lama di negaranya, rasa macam nak meraung tak mahu berhenti. Tengok rumah sedih, tengok kereta sedih, tengok anak lagilah sedih! Tapi kita tak tahu kekuatan kita di mana kalau kita tak melalui dugaan tersebut. Masa tu saya pun dok ingat saya ni tak kuat dan tak boleh hidup tanpa suami. Alhamdulillah berjaya juga menempuhinya tapi kalau ditanya, memang tak naklah duduk berjauhan ni kalau ada pilihankan!

    Moga suami Atie dapat kembali bertugas di Lahad Datu semula!

    ReplyDelete
  19. moga suami akak dapat kembali berkhidmat dekat dengan akak. kautkan diri ye kak. kadang kita rasa kita ni lemah tak kuat nak hadap dugaan tu tapi percayalah Allah takkan membebani umatNya lebih dari kesanggupannya.

    kira mula lagi sedih dlu bila tiap kali tido malam uwais mengingau panggil nama abi ;((((

    ReplyDelete
  20. Hidup ini memang tidak sunyi dari dugaan.

    ReplyDelete
  21. salam atie..

    sekapallah kita..paham sangat perasaan tuh...inshaallah kita mampu sbb ade 'independent woman' dlm diri kita..susah tuh mmg susah..cam sy nie ngan 2 anak kecik..terpaksa sacrifice tak balik kampung, tak makan kat luar, tk jalan2 sbb susah nak handle ngan anak2 kecik...huhuh
    kita doakan agar dapat bersatu kembali amin..

    ReplyDelete
  22. moga terus tabah dan kuat semangat..

    ReplyDelete
  23. 2 kali kena tukar flight....huhuhuh
    Bersabar ya..
    Saya doakan moga PJJ ni, tak lah lama tempohnya

    Jadinya en kuling balik berapa kali sebulan?
    setiap dua minggu?

    ReplyDelete
  24. Assalam atie,
    sabor naaaaaaaaaaaa
    p/s : iols pun memang kalo bab pjj memang surrender
    sob3

    ReplyDelete
  25. alahai... kalu akak pun sedih... kalu tkt berpisah tp blh balik 2minggu sekali ok lg... ni jauh nun seberang laut... moga tabah yek

    ReplyDelete
  26. Bykkan bersabar.PJJ mmg agak pahit utk dilalui.Pengalaman SB dulu cam tu jugak..sobsob.Takpa, Sibu tu kwasan dia tak sebesar mana..

    ReplyDelete
  27. Maaf atie..bru baca enty ni..lambat tol saly ni..hihi.
    Banyak2 sabar ye atie.. bgitulah demi rezeki ntuk keluarga rela sorang ayah lalui sume tu.. kasih ayah berkorban nyawa... sayang isteri tinggal tinggalkn.. ehh2.. betul dh rsenya ..pepatah tu.kalu salah sory ye atie.. saly doakn smoga suatu hari nnti semuany dipermudahkn dan atie family bersatu kembali.. aamiin

    ReplyDelete
  28. kenapa tak ikut sama atiey...kalau yan tak sanggup pjj....say no to pjj :-))

    ReplyDelete
  29. ujian tu ada hikmahnya atie ... klu sis mmg tak sanggup pjj ... mahal tu tambangnya ... sabarlah .

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..