Thursday, 23 April 2015

Tak Mau Telinga Capang

AssaLamualaikum
Cerita si Tumpis a.k.a abang Pa'e ku. Sejak sekolah ni, Alhamdulillah banyak perubahan yang aku nampak. Dah makin baik dan mendengar kata. Hehe. Sebelum ini kan pandai juga dia buat tak tau bila aku tegur atau nasihat. Dah makin rajin. Rata-rata perubahan positif. Alhamdulillah syukur. Cuma tu lah kadang ada juga pengaruh kawan dia yang kurang baik. Macam kes minum susu. Dia siap cakap kenapa dia kena minum susu lagi sedangkan kawan-kawan dia tak minum. Kawan-kawannya siap cakap dia sudah besar dan tak perlu minum susu. Haha.
Capang tak telinga saya?? :P
Aku pun explain lah abang Pa'e kena minum susu lagi supaya tulang kuat. Sebab susu banyak kalsium. Kadang dia terima lah reason aku. Esok-esoknya tanya lagi siap cakap tak mau minum susu. Last-last aku cakap " Kalau abang Pa'e tak mau minum susu, nanti telinga awak makin capang". Hahaha! menjerit budak tu cakap "tak mau telinga capang Ibu, oklah abang minum susu". Hahaha! jahat tak aku?? yolah kang dibuatnya tak  mau minum, siapa nak habiskan susu dia yang berplastik-plastik kat rumah tu. Takpa lah, demi kebaikan dia. Kihkih.
WasSaLam^_^

27 comments:

  1. Alahai Pa'e tak tahu ke org tua-tua kata telinga macam Pa'e tu tanda budak pandai.

    ReplyDelete
  2. Assalam aTie... salam pagi cuci mata tengok Pa'e... bujang kacak! :)

    ReplyDelete
  3. Pa'e...telinga capang tu budak bijak...hahahaha

    ReplyDelete
  4. heh..heh...telinga capang pun xpa asal bijak kan pa'ie...rajin minum susu tentu tmbh bsr n lbh bijak.

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum
    singgah pagi khamis
    org kata budak bijak

    ReplyDelete
  6. As'salam atie..salam khamis..tersalah reply komen lak ats tu..sory atie..hihi..
    Takpe bang pa'e,capang2 org kata bidak bijak tu..hensem pa'e pagi ni..

    ReplyDelete
  7. Aha, saya memang suka sakat anak. Kalau kita cakap direct mereka tak dengar, mulalah saya menyakat supaya mereka dengar kata. Tapi itu pun anak yang sulunglah, yang kecil tu kita auta macamana pun dia buat tak kisah jerk. Fakta pun dia tak peduli!

    Capang pun capanglah janji nampak comel depan mata ibunya *_*

    ReplyDelete
  8. hihihi ada ada jer idea Atie.. betul juga nanti kurang kalsium pulak kalau tak minum susu..
    Pae minum dalam botol susu lagi ke Atie.
    Anak akak , Nabil dah darjah 2 ni pun minum susu dalam botol lagi.tapi kat rumah ajelah..

    ReplyDelete
  9. kak sy pun paksa lagi anak minum susu .... siap berbotol lagi ... biar la berbotol pun asalkan khasiat kalsium tu die dpt

    ReplyDelete
  10. hahaha alasan ibu untuk suruh abg Pa'e minum susu memangg kelasss ;p
    minum jelah Pa'e, badan kuat, otak pun cerdass insyaAllah!
    telinga tu, capang2 pun, tetap ensem :)

    salam ukhwah..

    ReplyDelete
  11. hahaha amboi ayat ibu nak bagi anak bujang minum susu..capang telinga.tau takut!hahaha

    ReplyDelete
  12. sian bujang encem..ibu usik macam tu

    ReplyDelete
  13. CAPANG PON CAPANGLAH.. JANJI ROCK.. HEHEHE

    ReplyDelete
  14. Ha ha ha..ngada-ngada maknya ni tau..tapi takde Nabil pun capang gak..tapi kayooo!

    ReplyDelete
  15. salam atie ..
    budak2 besar tu senang dikejut2 ..
    bila rasa terancam terus ikut jer

    ReplyDelete
  16. budak telinga capang kan pandai...semoga abg pae mnjadi budak pandai dan soleh...amin...

    ReplyDelete
  17. hahahahaha..tergelak2 falsya baca..xminum susu tinge lagi capang..hehehehe..boleh guna pakai ayat psycho gitu..ahahaha

    ReplyDelete
  18. ingat sedara nabil tadi.. hee..

    ReplyDelete
  19. assalam atie...
    anak kakak wlaupun dah besar masih minum susu lagi tapi tak lah guna botol sejak kecil lagi.memang sepatutnya pae ni perlukan susu lagi ,pandai jelah atie ni buat dengki dengan dia ya...apapun capang2 pun tetap hensom...

    ReplyDelete
  20. hahaha,, ada gak ayat penutup daripada masalah,, pandai ibu dia wat ayat supaya abang pa'e minum susu,, anak saya pun capang sis,, takpe lelaki kalau capang tu takde masalah sangat hihihi..

    ReplyDelete
  21. hahaha....kelakau la pa'e niii

    ReplyDelete
  22. hehehe.. kasyah pulak kat sek mmg minum susu so dah masuk drjah 1 agaknye baru die xnak kot..hehe

    ReplyDelete
  23. hahahhaah cara lembut tkmo dgr... kan mama nyer dh main kaso... pae2

    ReplyDelete
  24. suami saya jenis telinga capang. nampak besar aje he he

    ReplyDelete
  25. Hahaha.. kelakar jadinya.. tapi esok2 kalau dia dah tak hairan, kena fikir alasan lain pulak.. ;)

    ReplyDelete
  26. main psiko je ibunya ya ... hahahaaa

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..