Tuesday, 3 November 2015

Sesekali Biarkan Anak-anak buat sendiri...

AssaLamualaikum
Terjumpa perkongsian dari Facebook Ibu Bapa cemerlang. Suka kumpul ilmu keibu bapaan seperti ini. Moga-moga dapat menambah pengetahuan buat kita. Al-maklum pengalaman menjadi ibu bapa baru setahun jagung berbanding sahabat-sahabat blogger yang lain.
Macam si abang Pae tu takde maknanya aku nak buatkan kerja sekolah nya. Yang ada aku pantau dan beri tunjuk ajar. Kadang bertukar juga jadi singa bila mengajar. Memang tiada bakat nak jadi cikgu. Haha! Tapi lepas itu aku insaf, tak boleh ajar anak dengan marah-marah. Aku bertukar jadi Ibu yang lemah lembut bila mengajar. Kome jangan tak percaya plak. Hahaha. Apapun kena biarkan anak-anak buktikan kebolehan mereka, kan? ..
Jumpa Lagi! 

23 comments:

  1. kak pun sama atie kalau ngajar anak cpt jer naik angin kalau anak lmbt tangkap apa yg diajar...kurang sabar juga kan...

    ReplyDelete
  2. betul tu.. kene suruh anak2 buat sendiri.. kadang2 bila suruh buat benda baru, mereka excited. tapi bila suruh perkara sama, dia jadi malas(aimy la tu).. kita suruh dia, dia suruh balik..
    kalau suruh lukis, dia cakap, ibu la lukis.. hihi..sabar je la..

    ReplyDelete
  3. Wa ni cikgu...tapi ajar anak.sendiri lagi mencabar.... Ada saja yang tak betul bila mak sendiri mengajar...adehhhh

    ReplyDelete
  4. Kakak ni lagi lah atie,pengalaman mngajar 5 ank betul2'mencabar...bukan je pernah jadi singa,rimau pun ado...apa lagi kalau kita ulang2 tak fahm2....tu masa muda lah ,dah tua2 ni dgn iman kakak dah slow...dah tak larat dh.

    ReplyDelete
  5. memang ada betulnya ... my dotter yang 7 tahun sekali pun kami tak pernah buatkan hw dia, biar dia buat sendiri ajer :)

    ReplyDelete
  6. Abang Pa'e mesti tanjat bila ibu dia tetina berlemah lembut...hehe...

    ReplyDelete
  7. hello salam

    saya nak share.. ni pasal few parents yang selaluny a bukan cikgu.. Ni melayu baru yg Berjaya .... mendidik anak anak..

    ok lah gajikencang ada maid. anak anak tak nak ajar suruh tolong kerja rumah. sebab bibib ada.

    study study study dan dikejarkan dengan belajar ballet, piano, mandarin, skating sports etc. balik campak semua maid buat. makan hidang apa nak semua terhidang. pinggan tak yah cuci. sapu lantai tak payah.

    result memang super star a dari sekolah rendah ke sekolah menengah.

    so multi tasking buat ballet ajala.. pergi piano grade 8 hebat belaka.. tapi lain lain kemahiran hidup tak penting.

    lepas tu bila nak gi belajar duduk dgn orang lain.. expect the same. toilet tak reti cuci dan tak payah cuci.. who cares not my house..

    buat macam hotel...

    masak sebab teringat nak makaan masakan goring.. minyak tak lap. lepas masak tak sapu lantai.. makan tinggal. masak pun tinggal.
    lepas tu nak belajar aja so semua benda yg asas tu mengganggu... nak belajar. alas an belajar.... keluar pergi melepak sampai lewat..

    anyway... didikan cara asas org adat kita adalah penting.. sekarang ni sekolah swasta kita yg macam cendawan tumbuh ni menggalakkan benda yang bukan budaya kita. buat prom di hotel la.. hallowen lah lepas ni apa guy fawkes day kat msia pulak. pakaian toksah cakap mengalahkan org dewasa... buat kat hotel..

    and some parents tak tegur anak anak mereka.. demi nama open and modern. so anak bila belajar dan duduk dgn org lain akan jadi seorang yang pentingkan diri sendiri.. sebab dah mak bapak dah didik macam tu....


    so ajar lah anak anak basic udama dan didik cara kita.. juga basic membersih kan rumah bilik air, dapur, dan sebagainya dan hormat org lain bukan konon tak boleh buat skill hidup ni sebb nak belajar.. kalau buat hilang best student punya target..


    adakah,.. stay away from sekolah swasta melainkan anda betul betul kaya dan mampu bayar segalanya untuk anak anak so no problem kalau setakat tu aja piker sepuluh kali la tak menyusahkan orang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow...saya tak penah tahu sampai sejauh ni sekolah swasta
      nice sharing. ini benda baru bagi saya

      Delete
  8. samalah
    iols pun lau ngajo anak mmg leh jadi hantu singa semua ada
    hahahaha..jenis x sabar..mmg xleh jd cikgu ni ekeke
    then lau keje2 umah ke keje sekolah dan sewaktu dengannya suh budak2 tu buatkan
    bio depa tu berdikari sendiri boleh wat sendiri so kecik2 dah ajo mcm2..so esok beso leh harapkan haha

    ReplyDelete
  9. Ibu bapa pun banyak kena belajar dari anak.
    Belajar sabar.
    Belajar untuk menerima anak seadanya.
    Belajar menghargai hasil usaha anak.
    Belajar bersopan dengan anak.
    Banyak lagilah.
    Eh relevan ke komen ni? Eheh.

    ReplyDelete
  10. Stuju sgt2 atie.. cuba beri peluang ank2 mencuba. Bukan kita yg mnyelamatkn dia.. sama dgn abg ikhwan sini, time mama dia nk tunjuk ajar bagai nak telan jew dia..hahaha tp bile time mrah tu terus mai sedar, eh tak baiknya marah2 ank2 syurga ni.. sian dia.. tkpe beri peluang dia mcuba, kalau salah bagi tunjuk ajr penoh berhemah..

    ReplyDelete
  11. Setuju sangat dengan isu atie tulis ni.. patut difikirkan sedalam2nya dgn perkembangan masa dan kemampuan kita hari ni. Ada masanya kita kena elakkan terlalu memanjakan anak atau memunjukkan kasih syg kita secara membuta tuli bagi menggantikan masa yg kita dah hilang semasa kita sibuk bekerja. Ataupun terlalu mendesak anak utk dapat pencapaian terbaik dalam akademik tanpa fikirkan aspek kerohanian dan kemasyarakatan..saya kat sekolah tiap2 tahun tgk mcm2 kes.. ada masa saya berdoa byk2 moga Allah bimbingi saya utk berikan pendidikan dan asuhan terbaik utk anak saya, supaya tak sama terjebak mcm ibu bapa yang bermasalah.

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum....waaa...dah layout br...adoii..lama x melawat..hmm..btul tu kak tie..ada pnh sy dgr dr seorg anak bangga maknya pnya syg kt dia..smpi buat kerja umah dia..siap sengajat bt tulisan buruk2 lg spy x kantoi...hmmmm

    ReplyDelete
  13. Selalu ajer biarkan diaorang main sendiri.buat aktiviti sendiri..tp kena pantau dari jauh

    ReplyDelete
  14. setuju... biar mereka belajar dari kesilapan...
    Tapi itu lah anak2 kecil ni.. kena selalu ulang apa yg mereka kena buat..

    ReplyDelete
  15. setuju..ajarkan anak berdikari. jika terjadi sesuatu kat kita..senang mereka tak menyusahkan orang lain.

    ReplyDelete
  16. betul sangat tu...biarkan anak-anak melakukannya sendiri, baru mereka tahu berdikari

    ReplyDelete
  17. Ajar anak berdikari...Tapi sekali sekala buat kerja atau sesuatu perkara bersama-sama pun bagus juga

    ReplyDelete
  18. dulu masa kak yan sekolah.
    mak kak yan yang buat lukisan...huhu

    ReplyDelete
  19. Tak salah ajar anak tuk berdikari. Betul tak. Hehe

    ReplyDelete
  20. lya, apa pon kerja sekolah asya..mmg xkan lya buatkan..walau comot manapon, dia buat sendri..cuma lya pntau n ajar..tp naik rimau jugak lah bila mgajar ni kdg2.. haha

    ReplyDelete
  21. ha ha aida biasa jadik singa, atie.
    maybe sebab anak2 dara da besar.
    da agak matang la kan.
    kalau x jadi singa, diorang tak mau ikut arahan :)

    and aida biasakan diorang buat sendiri.
    tak tahu, tanya.
    salah, later betulkan.

    ReplyDelete
  22. benda asas dalam kehidupan memang saya ajar anak-anak buat
    lagipun ini untuk kebaikan diorang
    kita tak tahu sejauh mana kehidupan akan bawa diorang
    so berdikari tu sangat penting sebenarnya

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..