Wednesday, 18 June 2014

Tumpis - Santai Mengenal Abjad

AssaLamualaikum
Jangan bosan baca tentang Budak Tumpis. Yang kuat merajuk sekarang ni. 
Bosan juga bila tinggal berdua di rumah. Asyik ngadap TV pun jemu juga. 
Selalu terfikir nak buat apa ya agar sel-sel otak budak tumpis sentiasa berhubung. Hehe! 
Suka cari aktiviti-aktiviti yang menyeronok kan tanpa perlu keluar rumah. 
tengok cara duduk nya tu nampak santai sangat kan? :)
Berfikir! :)
Boring kat kertas, lekat plak kat Peti Ais. Hehe!
Seronok lah dia memadan kan abjad-abjad tu walaupun kadang ada yang tak betul. 
Aku cuma memantau dan memerhati. 
Pa'e ni kena ajak juga buat aktiviti, kalau tak asyik tengok kartun. 
Last-last Ibu yang tensen. Dah tak boleh nak tukar siaran lain. Sabor jak lah!
WasSaLam^_^

22 comments:

  1. Bila buat macam ni sel-sel otak nya mula berkembang dan aktif.. bagus atie buat macam tu :)

    ReplyDelete
  2. Anak seusia Pa'e memang kita sebagai ibu yg kena mengatur Atie
    Kalau nak mengajar pun kena buat yg dia rasa seronok macam ini..

    ReplyDelete
  3. Bagusnya..rajin ibu pa'e create activity..macam aida tgh mood malas..so anak2 memang kesian sangat sebab takde activity pon setiap hari..huhuhu..btw..Pa'e pandainya susun huruf..next year boleh pg schol dah kan..

    ReplyDelete
  4. Salam Rabu, Atie...
    Bagus buat aktiviti padankan huruf camni, biarpun ada yang tak betul, sel2 otak dia sentiasa berhubung... :)

    ReplyDelete
  5. salam kak,,
    huruf2 tu ade magnet ye boleh lekat kat peti sejuk?nak beli kat mane ekk?nak belikan untuk anak jugaklah..da nak masuk 3 tahun, tp x kenal abc lagi..

    ReplyDelete
  6. Ok lah tu kak...sekurang2 ny sebelum pa'e masuk skolah dia sudah tahu abdjad2 tu...
    Pandai bah pa'e ne...

    ReplyDelete
  7. wah, bagus-bagus, ajar sikit-sikit nanti dah masuk tadika senang :)

    ReplyDelete
  8. Wahh bagus tu. kalau dah tgk kartun nnt bersambung2 lah dia kan? Baby syafiq ni pun LM leka kan dia mewarna dan menyonteng. Klu tak adik tgk jim jam dia tulah

    ReplyDelete
  9. salam atie..bagusnya aktiviti ginie..kurang2 taklah lekat kat kartun sangat kan..bang pa'e nampak terer jer tuh semuanya boleh padankan.mungkin bagi dia main lego jugak ker atie.,..heheh

    ReplyDelete
  10. Bagus kak aktiviti nie. Boleh tmbh lagi satu list utk aktiviti sel otak bhubung uwais hihihi

    ReplyDelete
  11. Nak cari juga magnet tu lah nnt...

    ReplyDelete
  12. hahahaha...cantik magnet tu...mmg sesuai sangat la tuk pa'e tu...

    ReplyDelete
  13. bagus aktiviti nih . lepas ni blh bina perkataan lak ...

    ReplyDelete
  14. nk cri juga la magnet abc ni. menarik pulak nengoknya

    ReplyDelete
  15. Pak Jilap suka duduk gitu time baca paper...hehe ...kitaorang suka cakap dia mcm aew aew Atie hehe....
    Bang Pa'e....jangan biasakan duduk gitu tau! hehe
    Rajinnya mama layan anak teruna menghubungkan sel sel otaknya hehe....

    ReplyDelete
  16. btl tu atie...kena pikir idea kreatif utk ajar anak2 ni membaca dan menulis...klu tak tgk kartun je lah diorg ni...si aliya tu suke sgt tgk upin ipin...tak miss slot tu bile ptg2...berebut remote tv;p

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..