Friday, 15 May 2015

Abang Pa'e dan Kerja Sekolah

AssaLamualaikum
Semenjak umur 5 tahun dan mula sekolah ni, boleh dikatakan hari-hari lah abang Pa'e ada kerja rumah bila balik dari tadika. Kat sini belum banyak pilihan tadika. So, bila X-classmate aku dari Johor buka tadika kat sini aku masukkan dia kat situ. Senang sikit sambil belajar boleh kawan tengok-tengokkan sekaligus. Tak lah risau sangat. 
Dah bermacam-macam gaya bila buat kerja sekolah tu hah! Hehe. 
Kadang tak mau diajar, konon-konon tau buat sendiri. 
Siap cakap " abang Pae taulah Ibu". Amboi! haha.

Tengoklah gayanya tu. Gambar kiri tu masa transit opis Ibu, kena buat kerja sekolah awal sebab nanti balik rumah dah penat. Silap-silap kerja sekolah tak siap dia dah tertidur. 
Bagi dengar ayat Quran sambil buat tu, dia rasa tenang sikit kot. Suka dia!

Boleh tahan juga tadika abang Pa'e ni, sekali bagi kerja sekolah sampai 3-4 muka surat. Hujung minggu plak sampai 6 muka surat. Masa mula-mula hari tu, fuh! naik stress juga nak mengajar dia. Ya lah! first time kan ajar buat kerja sekolah. Memang menguji kesabaran. Haha! Yang tak tahan tu, sebab lama sangat nak siapkan. Ambil masa sampai 2.30jam you all! adoii! memang agak stress ya! Sekarang dah ok. Hari-hari buat kerja sekolah awal, then malam tu aku bagilah dia main-main sebelum tidur. Kadang sebelum tidur, sempat lagi ajar baca buku. Mudah-mudahan urusan mu menuntut ilmu dipermudahkan ya Muhammad Irshad:)
WasSaLam^_^

22 comments:

  1. Budak sekarang cepat pandailah Atie
    Apa lagi macam Pa'e ni. Dia lebih banyak ikut cara yg cikgu dia ajar so kita cuma kena pantau aje.

    ReplyDelete
  2. Rajin betul abg pae buat homework ye..
    Mula2 memang macam tu Atie..
    Lambat sungguh tunggu mereka habis buat homework..
    Lama2 ok dan mereka tahu buat sendiri dan kita pantau ajer..

    ReplyDelete
  3. iq budak skrg berbeza kita dolu dolu kan... rajin mentelaah sungguh.. mudah2an cemerlang :)

    ReplyDelete
  4. Pa'e good la...rajin buat homework..
    siap pasang earphone lagi sambil buat homework..hahhaaa

    ReplyDelete
  5. takpe..pelan pelan buat abg pae...hihi

    ReplyDelete
  6. kasyah tak pernah bw balik keje sekolah. cuti sekolah pon xde keje sekolah sbb sek die ptg tu day care so semua buat kat sekolah.

    ReplyDelete
  7. Assalam. Tima kasih singgah dan follow blog saya. Anak2 saya masa tadika di KL ada homework tapi bila kami pindah Miri, yilekk homework! Maknye yang suka heheheh....

    ReplyDelete
  8. rajin paee buat kerja rumah. tak paham,mintak tolong kat mommy..

    ReplyDelete
  9. Rajinnya Pa'e buat keje sekolah...
    Irfan masa kat M'sia dulu dapat kerja rumah sekali seminggu... Saya yang stress bila tgk Irfan bawa balik beg home work...
    Nasib baik sistem kat sini tak byk homework.. Kalau ada pun ambil syarat jer.. Nak buat boleh, tak nak buat pun tak apa.. Added value gitu...

    Huwaa, balik nanti kena hadap stress suruh anak2 buat home work...
    Selalu dengar citer kawan2 yg baru balik M'sia.. ambil masa juga utk adapt dgn sekolah M'sia...

    ReplyDelete
  10. rajin pae buat homework ya...masa anak2 kakak di tadika dulu kakak lebih suka cikgu2 bagi homework banyak ...sambil buat kerja sambil mengingati.kalau tak mudah lupa.

    ReplyDelete
  11. Knor suka klu cikgu bg byk kerja sekolah..ku cikgu tk bg knor yg bgi...

    Rajin buah hati tu buat kerja tadika ye..
    Bgusss

    ReplyDelete
  12. rajin pae buat homework awal..samvil dengar mengaji lagi..mesti pandai!

    mula2 benda baru atiey,mmg la sementara nak adapt..dah ok senang la nak uruskan anak Sekolah n pantau homework..

    ReplyDelete
  13. 5 tahun, sama umur dengan anak saya.
    Setiap hari jugak bawak balik kerja rumah dan mama dia pun stress nak ajar..huhu :)

    Tekun sungguh tengok abang Pa'e buat homework. Rajin2 belajar ya.

    ReplyDelete
  14. salam sabtu atie ..
    jaga anak buat home work pun blh stress yer ..
    ingat kan mudah jer ..
    abis pa'e buat home work ajakla papanya makan kt luar ..
    hilang stress tu

    ReplyDelete
  15. alolo rajinnya wat homework...semoga abang pae berjaya dunia dan akhirat..amin

    ReplyDelete
  16. Hihi rajin abg pa'e... budak skrg tak sma kita kecik2 dlu.. cerdik budak2 zaman skrg kan atie..

    ReplyDelete
  17. rajin abg pa'e buat homework. sekarang kan kak. cikgu atau sekolah ada target yang kementerian tetapkan. itu yang segedebuk homework bg kt bebudak. tak mcm zaman dulu

    ReplyDelete
  18. teringat my anak buah dulu . liat betul klu suruh buat homework . mungkin dah bosan dgn benda yg sama ...

    ReplyDelete
  19. Awal-awal jerk yang stress, Atie. Bila dah biasa nanti, kita dah kurang stress tapi anak-anak yang stress kerja sekolah banyak sangat nak kena buat. Hahaha...

    Anak saya pun nasib baik dekat sekolah ada satu waktu untuk homework. Kiranya kalau setakat 2,3 homework tu kat sekolah pun dah habis.

    ReplyDelete
  20. Assalam atie,
    bergaya sunggu wat kojer skolah yersiap ber-earphone bagai he3

    ReplyDelete
  21. rajin dia buat homework.
    elok la tu... maintain kan kerajinan.
    lagi tinggi level skola, lagi byk homework :)

    anak2 aida dulu pun byk gaya buat homework.
    terbaring, terlentang, menyangkung pun ada :)

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..