Friday, 22 May 2015

TIPS PENJAGAAN TUALA

AssaLamualaikum
Nak basuh tuala pun ada tips tau! Tak salah mencuba, untuk menjaga kain tuala kita agar tahan lama:
Google
✔ Untuk menjaga kelembutan tuala, gunakan hanya setengah daripada jumlah serbuk pencuci yang diguna untuk mencuci pakaian lain. Elakkan daripada menabur pencuci secara terus ke atas tuala.

✔ Gunakan pelembut fabric (softener) sekali sekala sahaja. Jangan menuang pelembut secara terus ke atas tuala. Elakkan penggunaan pelembut yang berasaskan silicon kerana ianya akan meninggalkan kesan berlilin yang akan mengurangkan kuasa penyerapan air.

✔ Elakkan membasuh tuala dengan pakaian lain yang mempunyai zip, cangkuk atau butang bagi mengelakkan tekstur tuala berbulu atau tersangkut.

PALING PENTING:
✔ Untuk basuhan kali pertama, asingkan basuhan tuala YANG BERLAINAN WARNA. Kalau nak campurkan sekali, confirm tuala yang keluar nanti dah lain warnanya. Perlu diingat tuala dari kain cotton adalah penyerap, Tuala-tuala yang baru dibeli telah melalui proses pewarnaan dikilang. Basuhan kali pertama berfungsi untuk membuang warna-warna yang 'melekat'. So cucilah sehelai sehelai hanya untuk basuhan pertama. 

Kredit :SARA TM ENT

25 comments:

  1. Asalamualaikum atiey..salam jumaat..

    Tq info...yan selalu lebur je dalam mesin basuh :-p

    ReplyDelete
  2. bagus tips ni..
    tapi, kalau kat rumah...sebab busy, campur aja sekaliharung basuh dlm washing machine tu...haahaha

    ReplyDelete
  3. Assalam atie,
    he3
    semalam baru berdialog dengan hubby pasai isu tola :P

    ReplyDelete
  4. Kakak memang tak rajinlah nak asing-asing Atie. Biasa terus sekali harung terus senang hihi...
    Cuma warna putih dgn yg berwarna aje asing..

    ReplyDelete
  5. patutlah tuala sy cepat jahanam...kihkihkih

    ReplyDelete
  6. best info ni.. sebelum ni tak tahu pun ada cara khas untuk jaga tuala... main basuh je dengan baju2 yg lain. hihi..

    ReplyDelete
  7. rendam dgn softlan . wangi dan lembut ...

    ReplyDelete
  8. Salam Jumaat Atie
    Thanks for the tips..
    Selalunya memang masuk sekali dengan baju2 lain...huhu

    ReplyDelete
  9. bagus tips ni atie...selalunya masuk sekali je semuanya ,tak pernah terfikir nak asing2kan...lagilah kalau banyak pakaian nak dibasuh.

    ReplyDelete
  10. kak nah xrajin nak asing2 baju n tuala..patutla tuala xlembut n gebus...

    ReplyDelete
  11. salam hujung minggu atie ..
    tak tau pula basuh tuala ada tertibnya .
    tu la klu hanya pandai longgok kain baju tepi washing mesin ..
    mencuci tugas yg seorg lg ..
    hihi ..

    ReplyDelete
  12. satu lagi kena tengok fabrik..
    ada sekali beli kat pasaraya, bila dilap kat badan...tak kering..huhu

    ReplyDelete
  13. bermanfaat jugak ye :)

    fae x paham part ne -> Untuk menjaga kelembutan tuala, gunakan hanya setengah daripada jumlah serbuk pencuci yang diguna untuk mencuci pakaian lain

    ReplyDelete
  14. Saya selalu campur je pelbagai warna tuala sekali.. bagus ni..lain kali xbuat lg..

    ReplyDelete
  15. uit..towel pun ada tips gak eh..hehe saya selalu campur je.. kecuali kalau first time cuci.. takut luntur plak warna dia..huhu

    ReplyDelete
  16. wahh.. Info y bermanfaat.. trima kasih kak..

    ReplyDelete
  17. Saly biase main campur2 gitu je basuh..hihii.. malas punye pasal...tq atie share tips..

    ReplyDelete
  18. bagus tips ni.nampak macam remeh je but tuala tu yang kita guna hari hari. jaga la kebersihan diri kita agar terhindar daripada segala penyakit. insyallah tips ni dapat mtqembantu menjaga kebersihan tuala kita. tq for sharing info

    ReplyDelete
  19. kite kalau basuh tuali main campur je dgn pakaian yg lain. hehe

    ReplyDelete
  20. Bunda kalau nak basuh tuala, kutip 2 3 sekali baru cuci...asingkan dengan pakaian lain..

    ReplyDelete
  21. terima kasih atas perkongsian ini

    ReplyDelete
  22. Okje main belasah jer ..... basuh campur jer Towel ngan baju lain Atie hihi.....dasar nak mudah aje. Gitulah hihi.....Lagi pun towel murah je

    ReplyDelete
  23. Tanpa tuala dan baju putih, saya basuh pakaian 2x sehari. Nak menangis mesin basuh saya tau. Kalau nak buat gaya gini, bukan mesin basuh yang menangis tapi sayalah! Tak berhenti-henti membasuh baju. Itu belum kes lipat dan gosok baju lagi!

    Saya basuh tangan ajelah tuala baru. Bila dah banyak kali pakai, kita campur adukkan aje yang berwarna warni bersama-sama. Penat orang bagi tips! Hehehe....

    ReplyDelete
  24. boleh try ni nanti. kira selalu kalau towel murah rebus dulu nak bagi lilin dia keluar. baru towel tu serap air. biasanya towel murah ni kan tak serap air

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..