Tuesday, 5 May 2015

Ke Pasar Tamu Kampung Paris, Kinabatangan

AssaLamualaikum
Plan yang dah lama direncanakan. Baru Jumaat baru-baru ini 01.05.2015 terlaksana. Kami jalan-jalan ke Pasar Pagi di kampung Paris, Kinabatangan (jangan ingat Paris ada kat oversea jak, Lahad Datu pun ada Paris. Haha!). Pasar ini memang hanya ada setiap Jumaat pagi. Disini lah para peniaga-peniaga kecil memasarkan barangan mereka. Tak kira lah hasil pertanian, perikanan dan lain-lain. Memang dijual agak murah. Segala hasil tanaman yang dijual memang segar. Puas hati bila membeli.

Jarak dari bandar Lahad Datu memang agak jauh. Dalam 40 minit juga driving. Kenalah gerak awal pagi sebab pasar tamu pagi ni selalunya cepat tutup. Tak sempatlah plak nak gambar pisang, madu (RM10-sebotol kecil) dan sayur-sayuran yang aku beli. Hehe! Bakso pun boleh tahan sedap. Eh! Korang pernah makan bakso kah? :)
*Itu sahaja percutian kami selama 4 hari lepas. Haha! tak kuasa nak berjalan jauh en Kuling tiada*
WasSaLam^_^

18 comments:

  1. wah dah sampai paris..heheee
    makan jugak bakso..
    kat tempat zee ada satu yang sedap..

    ReplyDelete
  2. Dapat beli ikan dan sayuran segar ye Atie..
    Dah lama tak makan bakso.. emmm dapnya :)

    ReplyDelete
  3. p pasar pun seronok..ble tengok macam2 ehehehe

    ReplyDelete
  4. Cakap pasal bakso kan..
    dah lama x makan laaaaa....

    ReplyDelete
  5. Paris kat lahad datu..boleh tahan jugak. Bestnya shoppng sayur segar pagi2.

    ReplyDelete
  6. :-)) untunglah pi paris tak payah bayar tambang mahal2...huhu

    ReplyDelete
  7. mesti hasil tani sangat2 fresh kan. bestnya...

    ReplyDelete
  8. suka gak gi pasar tani..geram je nk borong brg bsh sume... cuti ni kami xkemana pun. balik kg dok umah je..hehe

    ReplyDelete
  9. Teringin nak ke Sabah lagi. Hari tu pergi, tak sempat nak round habis.
    Tapi, Sabah memang cantik. Kat gunung , kat laut, semuanya cantik...

    ReplyDelete
  10. ehh bakso..byk dah menu bakso kt Malaysia ni kan walaupun asalnya Indonesia..mesti best kan pasar ni, macam2 ada kan atiey

    ReplyDelete
  11. Salam atie,
    Wah kt lahad datu' pun ada Paris juga yer.
    Klu dh jauh peginya mesti bnyal yg di borong tu.

    ReplyDelete
  12. Salam atie,
    Wah kt lahad datu' pun ada Paris juga yer.
    Klu dh jauh peginya mesti bnyal yg di borong tu.

    ReplyDelete
  13. Assalam atie,
    kat sabah ada paris
    kat perak ada parit
    he3

    ReplyDelete
  14. saya blm pernah mkn bakso . nampak bakso blm ada hati nak try ... heeeee

    ReplyDelete
  15. Hebatlah macam ni! Bangun tidur, drive dalam 40 minit lepas tu dah sampai Paris! Ni yang buat kita cemburu ~_^ Tapi takpalah kita pun dah sampai UK (Ulu Klang), NZ (Kg New Zealand) dan juga Juventus katanya (Jerantut....)

    Kita baru tahu kat Sabah ada Paris. Kalau ada Eiffel Tower, mesti lagi bestkan Atie *_*

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..