Saturday, 2 May 2015

Apakah Kanser Servik??

AssaLamualaikum
Semoga kita dijauhkan daripada segala penyakit yang berbahaya. 
Salah satu yang selalu dialami oleh kaum wanita adalah Kanser Servik. 
Mungkin info ini boleh menambah pengetahuan tentang apakah itu Kanser Servik. 

* Juga dikenali sebagai Kanser pangkal rahim.
Servik adalah bahagian pangkal atau bawah rahim yang 
bersambung dengan vagina.

* Penyakit dimana sel-sel di servik membiak secara luarbiasa.

Ia boleh terbahagi kepada :

1. Peringkat awal
Berlaku di sekitar servik

2. Peringkat lewat
Merebak ke tisu-tisu berhampiran atau organ tubuh yang lain / 
'malignant' seperti paru-paru melalui sistem aliran darah.

- Merupakan kanser kedua terbanyak dikalangan wanita selepas
kanser payudara. Di Malaysia, senario yang sama berlaku dan 
terdapat peningkatan kes sejak kebelakangan ini.

- Dianggarkan lebih kurang 18 orang wanita dari setiap 100,000 
penduduk mengidap kanser ini.

- 7.9% (2,000 - 3,000 kes setiap tahun) dari semua kes kanser 
yang dimasukkan ke hospital kerajaan adalah terdiri dari kanser 
servik.

- 10.5% dari kematian wanita yang mengidap kanser di hospital 
kerajaan adalah disebabkan oleh kanser servik.

Sumber : Web KKM
WasSaLam^_^

12 comments:

  1. Semoga kite dijauhi dr penyakit yg merbahaya..aamiin.. takut rasenya kan atie.. takut bile dh tahu penyakit kanser tu dh pun ditahap bahaya..:(

    ReplyDelete
  2. masa kakak kena bleeding berterusan tempohari ,risau juga ada kanser .apatah lagi bila dah banyak membaca dan mengetahui melalui google....semoga dijauhkan hendaknya ...terimakasih atie share info ini.

    ReplyDelete
  3. Mohon dijauhkanlah dari segala penyakit yang merbahaya ini.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum sis! Lamanyaaaa In menghilang...... rasanya sis pun agak lama juga,hehe ada masa In jenguk-jenguk juga blog sis! Hiks... Sihat?
    In dah amek 2 dos suntikan untuk ni. In syaa Allah yang terakhir lagi 5 bulan dari sekarang. Huhu... terima kasih atas info ini! Sangat pentinggg...

    ReplyDelete
  5. Tahun lepas ibu_suri dah buat checkup untuk ini...

    ReplyDelete
  6. Aduiii.. scary mary lah.. tu lah masih tak buat2 lagi test.. takut pun ada.

    ReplyDelete
  7. datangnya tidak dijemput , perginya perlu diusahakan ... semoga dijauhi dr penyakit ini .

    ReplyDelete
  8. tak berani nak buat checkup :'-C

    ReplyDelete
  9. Assalam atie,
    moga kita dilindungi AMIN

    ReplyDelete
  10. Moga dijauhkan dari dua jenis kanser ni. Takutlah walaupun sekadar membacanya. Lagi takut kalau kena buat medical check up. Sekarang pun kalau tengok orang terlantar sakit dan ditanya, balik-balik tak kanser payudara, kanser servik ni. Aduhai...seriau!

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..