Wednesday, 20 May 2015

Nilai Kalori & Gula dalam minuman kita

AssaLamualaikum
Takut mengenangkan berapalah agak nya kandungan gula dalam badan kita termasuk aku. Last check tahun bila ntah! pemalas sungguh nak buat check up. Huhu! Bila tengok gambar-gambar ni memang seram sejuk. Haha! Cuba tengok kandungan gula nya:
100 plus tu selalu gak minum
Coca-cola memang dah boikot! Mountain Dew ingatkan isotonik, tapi banyak plak gulanya tu!
Ribena selalu bagi abang Pa'e. Nampaknya kena kurangkan lah lepas ni. Banyaknya gula!
Lipton & Nescafe selalu lah minum. Milo si abang Pa'e pun suka. Mungkin kena tukar lepas ni.
Sumber :SINI
Kalau fikir pasal minuman/makanan manis ni memang seriau ingat kencing manis. Moga dijauhkan dari penyakit tersebut. Mungkin kita boleh kurangkan dan kawal pengambilan minuman kita sekarang kan. Moga bermanfaat pada semua.
WasSaLam^_^

25 comments:

  1. Anak2 pilih milo tin tu..harganya alahaii..ingatkan bila kandungan gula kurang makin murah tapi ni sebaliknya,kan..takott eii kna kencing maneh ni Atie

    ReplyDelete
  2. Lucky I jarang minum minuma ni semua.. bancuh kopi O sendiri jer. Tapi kadang2 tu rasa macma badan tak cukup gula pulak.. menggigil-gigil kadang mencari something sweet. Yang penting kena balance, kan?

    ReplyDelete
  3. nasib baik sy mmg kurang suka air manis. minum pon kalo teringin. Sy punye tak suka manis smpi satu thp pernah pengsan sbb xcukup gula dlm darah dn kena paksa minum coke...hehe

    ReplyDelete
  4. Sesekali layan jugak.. tapi lepas tu memang kena minum air masak banyak-banyaklah jawabnya nak cover balik air manis tu.. huhuhu..

    ReplyDelete
  5. Bila tengok kandungan gulanya memang menyeramkan...
    Lepas ni kena tahan nafsu..pilih yang kurang gula dan berzat saja...

    ReplyDelete
  6. seeloknya banyakkan minum air kosong aja..haha..
    orang kita, time lunch pun mesti minum teh ais la, teh tarik la...haha

    ReplyDelete
  7. nauzubillah..yan lebih suka bawa bekal air dari rumah..biasa buat air manis2 buah aje :-))

    ReplyDelete
  8. Untuk kesihatan...elok minum air mineral 2L setiap hari... larat ker? heeee

    ReplyDelete
  9. Anak okje yg kecik tu suka betul minum manis. Naik risau mak tau. Yelah sekarang ni, memacam penyakitkan Atie...

    ReplyDelete
  10. Kalau tengok gambar ni, rasa nak minum air mineral aje.
    Ngeri la pulak..
    Thanks for the info :)

    ReplyDelete
  11. Twister........... tu minuman wajib dalam peti ais kat rumah....

    ReplyDelete
  12. Kalau tengok kandungan gula, memang tak mahu minum lagi. Bila tak tengok teringin pulak. Anak saya minum Milo, Twister, Ribena dan Peel Fresh tu. Memang kena kurangkan gulalah sebab aktiviti hyper mereka melampau kadang-kala. Tak reti penat!

    Kalaulah Daddynya tau minuman kegemarannya yang katanya pure juice tu ada 16tsps, memang menangislah nampaknya:)

    ReplyDelete
  13. saya tak minum minum air tin atau air gas...tapi..Paling tak leh miss minuman 3 in 1....pon tinggi gula tu...





    Nak free vitamin tak?
    Jemput singgah ke blog saya:
    http://blogmummyrifqiy.blogspot.com/2015/05/free-vitalea-untuk-ahli-baru-shaklee.html


    ReplyDelete
  14. akak suka 100 plus tu je, kurang minum air manis ni

    ReplyDelete
  15. Assalam atie,
    pae sama la macam my boboboy
    milo semedang he3

    ReplyDelete
  16. ada dua tiga jenis air kat atas yg saya suka minum. tapi kadang2 laa.. sebulan sekali.. moga dijauhkan penyakit2 ni. hehe

    ReplyDelete
  17. baru tahu. tq share kak. lepas ni sebelum minum, hati2. tengok kandungan gula dulu. hehe

    ReplyDelete
  18. salam singgah kak atie.... saya suka minum milo tu.... kena kurang2 kan la lps ni hihi... bancuh sendiri kat rumah je kannn kurangkan manisss... air lain2 saya tak minat ^_^

    ReplyDelete
  19. senang citer , elakkan minum air dlm tin je ... kadang2 tu teringin juga ... heeee

    ReplyDelete
  20. wau,baru saya tau, banyaknya gula dalam minuman tersebut. rasa memang sedap but kandungan gula tinggi. boleh nk minum tapi jangan kerap sangat, banyakkan minum air masak. sebelum nk beli tu, lihat kandungan gula dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya xda msalah klo nk mnum...skadar satu tin shari pon bleh ja...cba google tgk sehari brapa pegambilan gula kita bleh ambl...klo jenis yg rajin brsukan lg xda msalah...bila kita da trmnum lbh kita digalakkn bersenam brsukan nk ilangkn gula tu...sy aslnye peminum air manis tegar jgak smpai satu ari hmpr 3 bungkus air sy bungkus...lpas tu rsa bdn x brapa nk sdap pstu cba la kontrol...skrg sy mnum abis kuat sbungkus ja shari...rsanya xda mslah sbb tmpt keje sy ad brpeluh...

      Delete
  21. rasanya xda msalah klo nk mnum...skadar satu tin shari pon bleh ja...cba google tgk sehari brapa pegambilan gula kita bleh ambl...klo jenis yg rajin brsukan lg xda msalah...bila kita da trmnum lbh kita digalakkn bersenam brsukan nk ilangkn gula tu...sy aslnye peminum air manis tegar jgak smpai satu ari hmpr 3 bungkus air sy bungkus...lpas tu rsa bdn x brapa nk sdap pstu cba la kontrol...skrg sy mnum abis kuat sbungkus ja shari...rsanya xda mslah sbb tmpt keje sy ad brpeluh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi satu spare air botol skurang2 stu botol 1.5L...mnum tu cover dahaga kita...

      Delete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..