Wednesday, 17 September 2014

Surat Cinta Anak Zaman Sekarang:)

AssaLamualaikum
Senyum sendiri bila baca ayat-ayat dalam gambar ini.
Punya parah anak-anak zaman sekarang (bukan semua lah).
Aku jadi cuak & sedikit gentar.
Ya lah! macam manalah nanti zaman membesar si tumpis tu. Makin besar cabaran.
Yang ibu bapa ni lah kena bekerja lebih keras agar anak-anak tidak tersasar.
1. Cuba baca ayat-ayat yang ditulis. Adoi! sangat-sangat merisaukan. 
Dari manalah belajar semua ni. Huhu!
2. Kecil-kecil dah pandai bersayang-sayang kan? ber 'B' segala. Haha! yang aku zaman bercinta dulu nak panggil sayang pun agak sedikit janggal. haha! sabor jak lah!

*Bukan maksud mengaibkan, cuma mungkin kita boleh belajar dari anak-anak ini. Ya Allah! moga Allah mempermudahkan urusan kita dalam mendidik anak-anak. Moga diberi kesabaran dan kekuatan. Sebenarnya aku takut dengan cabaran membesarkan anak zaman ini. 
Banyak yang aku fikirkan*!
WasSaLam^_^

18 comments:

  1. As salam Atie... Betul tu banyak cabaran dlm membesarkan anak2 zaman sekarang jika nak dibandingkan dgn zaman kita dulu.. Semoga ank2 kita menjadi ank2 yg soleh & solehah... Aminnnnn

    ReplyDelete
  2. Itu yg merisaukan bila memikirkan anak2 zaman sekarang Atiey ... huhu

    ReplyDelete
  3. cmanelah zaman akan datang nanti.makin lama makin susah nak dikawal anak-anak sekarang

    ReplyDelete
  4. Ini kalau kakak tunjuk anak kakak mahu gelak besar mereka ni.
    Itulah peri pentingnya kita mendekati anak-anak kita utk tahu perkembangan mereka.

    ReplyDelete
  5. BUDAK-BUDAK SEKARANG ADVANCE.. HEHEHE

    ReplyDelete
  6. bebudak zaman sekarang..~ klik2 rmk 7x untuk kak atie :)

    ReplyDelete
  7. anak kakak Iman masa tadika lagi dh minat dgn sorang bdk perempuan ....xtau lah dh besar lgi le....budak2 skrng.!

    ReplyDelete
  8. nasib baik my anak buah elergic dgn benda2 ni ... rahmat . sis aktif di blog baru -> http://cetusanmind.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. Apesal nama budak ni hakimi? Haisshh..merosakkan nama hakimi betul lah!

    ReplyDelete
  10. Aduhai dik..UPSR pon tak lepas lagi ada hati nak lepaskan anak-orang bagai..haih la kanak-kanak zaman sekarang ni..

    ReplyDelete
  11. Ngeri kan fenomena ini... tapi apa pun ianya memang berlaku... moga dijauhkan la dari anak2 kita kan...

    ReplyDelete
  12. haha adoilah budak2 skang ni...nak gelak pun ada..risau pun ada..

    ReplyDelete
  13. wahh berkontrak bagai. can we blame it on media? Kat sini kan, iklan baju kekanak pun dah tunjuk kiss kiss pipi kalau u pakai baju ala "cool" tu semua, iklan kekanak ni tau. kat malaysia tu...drama melayu agak menggelikan dah skang ni.

    ReplyDelete
  14. salam atie ..
    couple pun dah jadi kapel yer ..
    budak2 ..
    tugas yg besar utk mak/bapak utk mengubah keadaan

    ReplyDelete
  15. semakin mencabar dalam mendidik anak...nak lak dlm bandar besar...semoga diberi kekuatan dalam mendidik dan membesarkan anak2 dengan ajaran yang terbaik amin...

    ReplyDelete
  16. Ahaha... pandai bdak2 zaman skrg kan.. cerdik2 smuanya.. huhu bimbang lak damne laa zaman ank kite plak akn dtg..mtk2 la mcm kita dolu2..hehe.. btol tu atie, kita dlu kemain nk panggil abg memula pun keras lidah..kan.:)

    ReplyDelete
  17. Sebab tulah pendidikan sekarang pun dah kena pemikiran aras tinggi Atie...tengok ajelah betpa advancenya budak budak sekarang....bukan main lagi tu ha hehe....
    Mereka tak matang lagi sebenarnya....perlukan pemantauan....

    ReplyDelete
  18. memang kak. anak2 kita esok zaman mencabar. kita yang tercabar nak mendidik dorg dari kecik ni huuuu, moga kita kuat dan dipermudah amin

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..