Wednesday, 24 September 2014

Tak Tahu Nak Salahkan Siapa??

AssaLamualaikum
Tak tahu nak salahkan siapa sebenarnya bila perkara-perkara begini terjadi pada anak kita. Aku tak salahkan sangat orang lain, cuma rasa ralat tu tetap berbekas di hati. Bagi aku senang, kalau dah tahu tahap kenakalan anak kita, maka pandai-pandai lah kita sebagai ibu bapa memantau. Sebab? tak mahulah sebab anak kita, anak orang lain yang menjadi mangsa keadaan. Dua hari sebelum kejadian ini, tangan dia luka juga calar (dalam tau). Di tolak juga then jatuh.
Ini kepala Tumpis. Minggu lepas punya cerita sebenarnya. Sekarang, Alhamdulilah dah sembuh. Al-kisahnya, Pa'e main-main di luar rumah. Then dia kata ada kawan tolak dia sampai jatuh. Jatuh plak atas bucu batu. Mau tak risau, baju tidur dia habis basah dengan darah. Ya Allah! aku tengok, terus menjerit panggil En Kuling hantar pergi Emergency, Hospital. Ingatkan kena jahit, last-last sampai hospital depa cuci (bengkak) dan balut sahaja. Tak perlu jahit katanya. Yang tumpis ni dah ketakutan, tak mahu jahit kepala. Masuk Emergency pun, dok pegang tangan aku tak mau lepas. 
Takut! Sabor jak lah. Sedih tau!
*Pengajaran: Aku bukan Ibu yang sempurna, mungkin anak aku juga nakal. Tapi aku sedaya upaya jaga anak aku, aku TAK MAHU sebab anak aku, anak orang lain tercedera*
WasSaLam^_^

26 comments:

  1. btl2..sy pn berhati2 ble pntau anak..sbb budak2 ni mmg xthu dia buat tu bahaya ke x.so kite sbgi org tua la yg kena sll duk perhati...ble jd gni nak slhkn budak pn xblh..nak slhkn org tua, kang tkt ad yg xblh trm.

    ReplyDelete
  2. betulla atie, sy pun selalu pesan kat anak jgn buat tak elok kat org. kalau org buli kite, pertahankan diri. Tapi selagi tak melampau, sy anggap ini pengajaran spya kite lebih berhati2.

    ReplyDelete
  3. alahaii kesiannye.. dah jd mak2 ni risau kan..xkan nak kurung anak x bg main ngn kawan2..bagi main pulak macam2 bahaya yg ade..semoga anak2 ni sentiasa di bawah lindungan Allah

    ReplyDelete
  4. alahai kesiannya Pa'e...kadang2 kita punya la jaga anak kita, tapi kecuaian dipihak lain..
    huhuhu..
    kang bila cakap lebih2 kang jadi bergaduh..tu yang baik diamkan ..huhuhu

    ReplyDelete
  5. ya allah..ganaih² budak² skang nie...dah g jait belum?..kang infection plak...sian si tumpis...

    pssttt...baru ada mood nak hapdet blog..hahahaha..

    ReplyDelete
  6. siannya tumpis atie..ngeri tengok gitu..mmg kalau budak2 nie diluar kawalan kita mcm2 boleh terjadi bila mereka berkwan..kecik2 gini susah nak pilih kawan..cam aidan pun asik kena buli ngn kawan jer...naik risau kita jdinya..mungkin kena pantaulah ngan sapa dia berkawan kan..

    ReplyDelete
  7. Bebudak memang nakal.. Susah nak kawal kalau bermain dengan kawan-kawan..

    ReplyDelete
  8. saya selalu pantau ank2 main diluar.tp yg x bestnya ibubapak yg lain mcm lepas tgn suh saya pantaukan ank2 mereka.bg saya biarpun ad dewasa dh pantau..kita sbg ibubapa kena pantau.juga..jgn lps tgn mcm tu je

    ReplyDelete
  9. siannya tumpis...time kecik ni la dia nak belajar berkawan pon kan..huhu..

    ReplyDelete
  10. eiii seriau tengok. itu ler pasal... memang la budak2 kan... sebab depa budak2 la kena ajar. dulu anak jiran my mom suka main lasak masuk rumah kami ngan basikal rempuh2 jj, i jerit terus biar mak dia dengar hahaah.

    ReplyDelete
  11. anak kita , kita blh tegur . anak org , blm tentu mak bapak mrk akan terima . mungkin ada baiknya kurangkan aktiviti dia bermain dgn 'budak' tu ... semoga cepat sembuh .

    ReplyDelete
  12. Sedihnya atie tentang kejadian ini,moga cepat sembuh, betul kurangkan bermain beramai dulu. Ssori keyboad ada problem. Take care

    ReplyDelete
  13. allah.. seramnya tgk sis... adik lin pernah jatuh kena bucu longkang. mmg panjang jahitnya.

    entry terkini...D.I.Y - Tempat pin tudung

    ReplyDelete
  14. kakak kalau anak main depan rumah memang lah boleh pantau tapi dah di sekolah tak tau ,apa lagi tau2 bercalar lah ,luka lah di tolak kawan ...itupun dipaksa baru gitau
    sian tumpis ...moga cepat sembuh.

    ReplyDelete
  15. Seramnya Atie......tak kena jahit tu tak dalamlah kot ... Bahagian kepala kalau luka mmg banyak keluar darah.
    Betul tu Atie....okje paling takut kalau anak kita buat anak org sampai cedera gitu.....serba salah jadinya....
    Syukurlah pa'e dah sembuh

    ReplyDelete
  16. Uish.. bahaya bila ada yang sanggup cederakan orang. Mungkin dia tak berniat nak cederakan orang macam ni. Tapi bila dah jadi kes macam ni. Memang bahayalah. Moga ada pengajaranlah dalam diri yang menolak tu. Lepas ni mak ayah kena pantaulah bila anak-anak main dekat luar.

    Alhamdulillah pa'e dah sembuh.

    ReplyDelete
  17. anak2 kecil belum dpt mengenali bahaya dan ancaman.. Jadi kena diperhatikan selalu.. Tapi, kdg2 ia berlaku di luar dugaan kita. Sedaya yg boleh, kita perlu memantaunya.

    ReplyDelete
  18. His... Sampai berdarah kepala kena tolak. Siannya pa'e. Semoga cepat sembuh yer :)

    ReplyDelete
  19. Luka di kepala memang kuat darahnya walaupun luka kecil sangat. Saya sendiri pernah luka di kepala masa kecil, memang ingat lagi masa tu mak ayah bawa ke klinik dan keadaan masa tu kami panik. Bayangkan darah banyak, ayah balut dengan kain serban kepala saya masa tu, kain serban tu hampir separuh jadi warna merah.. tapi doktor sapu ubat kuning dan bagi ubat je. Katanya tak serius. Tapi kita sebagai mak ni memang risaula kalau ank kena apa2 kan? Lagi2 yang berdarah bagai macam ni. Semoga Pa'e cepat baik ya..

    ReplyDelete
  20. kalau berjahit jadi cam auntieler si tumpis... dulu masa kecik2 nakal sangat main adik beradik... nak kena kena gak..
    psss... thanks masih ingat datang blog akak wlaupun tuan rumah sibuk amat...

    ReplyDelete
  21. Nasib baik tak teruk ..kalau tak memang risau gile sebba kena tang kepala kan..bahaya..semoga lepas ni kena lebih hati-hati..aida pon kalau boleh taknak salahkan sesapa..mungkin nasib kurang baik..sabar lah ye Atie..

    ReplyDelete
  22. Ya Allah. sampai berdarah habis baju tu teruk la tu kak. sabar ye kak. moga2 pa'e cepat sembuh dan takde luka pape lagi lepas ni amin. betol kak, nak salahkan sape pun tatau hurmmmm

    ReplyDelete
  23. Aduhai... berlubang dah kepala...
    Ermmm... kadang2 budak2 nie... depan mak bapak dia tunjuk baik... dibelakang... haishh dia la raja... pukul kawan2... ermmm...kesian tumpis...

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..