Saturday, 27 September 2014

Edisi Kudapan Sabtu & Ahad :)

AssaLamualaikum
Cerita makan yang simple dihujung minggu lepas. Kalau rajin datang, maka adalah makan-makan dihujung minggu. Hehe! Kalau tidak, makanlah nasi putih, sayur dan ikan goreng (itu tahap bila malas melampau) haha!. Weekend baru ini, memang sedikit rajin sebab dah siap beli bahan Jumaat petang tu. Mulanya nak belajar masak LAKSAM tapi tak jadi sebab tak jumpa Daun Kesum dan Bunga Kantan. Adoi! sini memang susah nak jumpa dua bahan ni. Selalu sangat kehabisan. Fikir punya fikir, akhirnya buat Sanggar Pappek.
Resepi Sanggar Pappek ada di SINI.
Minum plak dengan Teh Tarik Halia. En kuling yang buatkan. Bangun je tidur dah ada teh tarik. Seronoknya. Haha! (dasar isteri kurang rajin). Buah Naga pemberian jiran. Sedap lah makan buat pencuci mulut. Alhamdulillah, semuanya rezeki dihujung minggu.
*Weekend ni tak tahu nak makan apa pula?? hehe!
WasSaLam^_^

18 comments:

  1. Hai atie.. Best nampak kuih tu.. sanggar pappek?? uniknya nama.hihi.. Akak kalo buat laksam tak buh daun kesum & kantan pun takpe. Sebab bukan bahan utama utk kuah.. Utk ulam, timun, taugeh kacang panjang pun sedap dah.. eheh.. Kecuali laksa utara, wajib la ada kantan tu kan?? Ish..lapar lak sebut laksa pagi2 ni..haha

    ReplyDelete
  2. assalam atie....kakak dh baca resepi nya ,memang unik lah kudapan nya....namanya pun kakak x pernah dengar tapi cam senang je ,boleh cuba buat ni bila ada kesempatan.

    ReplyDelete
  3. sebenarnya ape benda sanggar pappek ni? bila tengok kat link resepi tu macam pisang goreng je... tapi dalam ni macam lain pulak..

    ReplyDelete
  4. Salam sabtu atie..
    Tak pernah tgok n dengar la sanggar pappek..nmpak best gk.. tp bile mata saly tpandang pic bawah tu..hadoi.. si buah naga...alahai terliur sudaa daku...hiìii

    ReplyDelete
  5. 1st time noe dengar sanggar pappek ni...

    ReplyDelete
  6. Salam hujung minggu atiey.....bukan kurang rajin, sekali sekala: nak manja2 dengan en kuling tu apa salahnya kan....:)

    ReplyDelete
  7. nama kuih kemain..mmg makanan org sabah ke ni atie..teh panas sesekali kena mmg ada umphh..tmbh pulak buah naga free..mmg mengancam habis..:)

    ReplyDelete
  8. lama x dengar istilah sanggar sejak berpindah ke smnjung.. sanggar/pisang goreng best kalau dimakan bersama kopi o.

    ReplyDelete
  9. Hoho...first time denga sanggar pappek..buat dr apa tu? Mcm pelik ker bunyinya..haha..

    ReplyDelete
  10. sanggar pappek... 1st time Fiza dengar. Uniknya nama. Hehe...

    ReplyDelete
  11. first time nie dengar Sanggar Pappek....mcm best jer Nampak..hehehe....

    ReplyDelete
  12. Baru pertama Kali akak dengar namanya Atie.. nanti nak cuba tengok resepi mcm sedap tu ;)

    ReplyDelete
  13. baru pertama kali dengar namanya sanggar pappek..juadah dari mana ni Atie..

    ReplyDelete
  14. first time baca nama sanggar pappek ni...mcm pisang grng ek atie

    ReplyDelete
  15. Teh tarik halia tu buat sendiri ke 3 in 1 Atie....
    Wahhhhh.....rajin kuling .....tambah sayang ler Atie kalau cenggini hehe

    ReplyDelete
  16. pertama kali dgr sanggar pappek . maklumlah bkn kuih tradisi org semenanjung . selalu gak buat teh tarik tapi tak terfikir nak letak halia ...

    ReplyDelete
  17. seronok masuk blog akak ni boleh belajar benda2 baru yang kitorang tak biasa jmpe dkt sini ;))))))))))

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..