Thursday, 3 October 2013

:: Bersepahnya Ibu..kata Pa'e...

AssaLamualaikum
Pa'e sekarang ni suka sangat sepahkan barang-barang permainannya. Pastu kan pandai plak dia kata " Ibu, bersepahnya...". Amboi! Walhal dia yang sepahkan barang. Haha! Cuma syukur, budak tumpis ni pandai juga kemas barang permainannya bila di suruh. Sebab dari mula dia pandai bermain babah dah ajar siap-siap, lepas main kena susun sendiri toys-toys tu. Kadang pandai juga dia mengelak siap kata "nanti abg Pa'e penat kalau abg Pa'e kemas". Haha! adoi, pandai plak dia mengelak.
Bila Pa'e dah mula bersepah:)
Macam ni lah kejadiannya. 
Keretapi Power Ranggers kata Pa'e :)
Aku suka biarkan Pa'e bermain. Bersepah pastu kemas balik. 
Bagi aku masa ni lah dia nak meneroka dunianya. Mencipta kreativitinya. Biarkan dia bermain. Biarkan dia bersepah (pastu jangan lupa suruh kemas sendiri.Haha!)
WasSaLam^_^

24 comments:

  1. pa'e dah semakin membesar..bertambah nsem dah dia kak..hihi..

    ReplyDelete
  2. Tak pe ... reti kemas sendiri... pandai pa'e

    ReplyDelete
  3. okey jugak la pa'e kemas balik..

    ReplyDelete
  4. Pa'e kecik lagi tak pe...anak akak si bongsu yg dah besar tu pun ada time2 dia buat sepah2 gak....

    ReplyDelete
  5. Biasalah tu.. sama mcm iman dia buat dia ckp balik. Yg best mi.. kemaslah mi.. ajak kemas sama2 :)

    ReplyDelete
  6. rumah yg bersepah tu tandanya ada anak yg sihat kan atie? sebab kalau dorang demam ke dah sunyi meragam je..tak nak main mainan dah

    ReplyDelete
  7. betul tuh atie..anak2 patut biarkan mrk byk bermain, explore..br mrk belajar..nyepah tuh bisalah...kdg tak der tpt nak pijak..

    ReplyDelete
  8. anak saya pn mcm tu kak..kat rumah ada 3raga mainan dia..bangun pagi pas mandi makan suma mula la xtvt main sepah habis mainan hihihi....

    ReplyDelete
  9. betul betul biar dia main sepah sepah, nanti suruh kemas balik. masa ni la dia nak explore kan ?

    ReplyDelete
  10. hehehe..xpe..itu cara diaorang belajar..n berkreatif =) ila pun sama..biar jer hannani main..nanti dia tido..kemaskan semula..hehehe

    ReplyDelete
  11. Sediakan aje bakul utk Pa'e simpan mainan dia mesti dia pandai kemas.
    Panjang betul keretapi Pa'e - auntie nak main samalah:)

    ReplyDelete
  12. Akak sampai anak yg kecik dah 9 tahun pun asik2 lantai penuh dgn barang mainan...

    ReplyDelete
  13. betultu... kena biarkan mereka dengan imaginasinyer.. baru nak main suruh kemas baikler tak usah belikan mainan... tak payah nak bisingkan...

    ReplyDelete
  14. mmg.. geram sebenarnya tgk mainan bersepah ni.. tapi tgk anak-anak main happy je pandai lak dorg berimaginasi.. terus tak jadik marah.. kadang-kadang leh join dorg main... pastu kemas sesama arr..

    ReplyDelete
  15. Owh kami ni semalam duk berperang ngan JJ pasal ni. Dia dulu pandai lepas main kemas balik, tapi since ke KITA, liat sangat dia nak kemas balik, sanggup dia berdiri menangis tepi mainan setengah jam dari kemas tak sampai 5mins, sebab kami cakap selagi tak kemas, selagi tu jangan gerak. Hahhaa

    ReplyDelete
  16. hehehe KA pun biarkan aje anak2 main dulu, yg pasti kena ajar mereka simpan balik lepas main kan !

    ReplyDelete
  17. hehee..samalah jugak dengan Aqil..suka bersepah n kemas balik..Good!

    ReplyDelete
  18. Sy pun biar je ank sepahkn brg.. Tpi msih blum lah nk reti kmas sepnuhnya...

    ReplyDelete
  19. Mengasuh anak bukan perkara mudah.. sabar kene tinggi.. hehehee..
    comey jer Pa'e cakap macam tu.. alhamdulillah la dah pandai kemas toy's sendiri :D

    Salam Kenal :D

    ReplyDelete
  20. Good Boy Pa'e..kalau qis ikut mood dia..kadang2 pandai kemas sendiri..ada masa biarkan macam tu jer...sabar jer lah mama nye.. :)

    ReplyDelete
  21. saya pun suka anak2 sepahkan mainan... biar mereka explore apa yang patut... nak lepaskan main kat luar mmg tak boleh.... Janji anak2 pandai kemaskan semula, kan?

    ReplyDelete
  22. Tak pe Pa'e...mama sanggup je kemaskan utk Pa'e

    ReplyDelete
  23. betul bah aTie..biarlah anak kasi sepah2 mainan tuyg penting dorg dapat belajar sesuatu dr permainan tu kan..jadi kreatif bah bdk2 kan aTie..

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..