Thursday, 31 October 2013

::Soalan-Soalan Irshad yang Berunsur KeTuhanan...

AssaLamualaikum
Kebelakangan ni rajin dah anak Ibu bertanya soalan-soalan yang berunsur ketuhanan. 
(Dah start soalan2 'berat' budak ni).
Mula-mula dengar terkedu juga Ibu ni. Haha!
Pa'e mula bertanya:
 " Ibu, sapa yang cipta malam?? sapa yang cipta siang?? sapa yang jadikan banjir??.
Erm! berfikir sat sebelum jawab. Kena sedia mental. Hihi. Ibu pun jawab dengan yakin nya. "Yang ciptakan semua tu ALLAH. ALLAH yang berkuasa". 
Allah yang menciptakan Langit & bumi.
Kekadang pandai jg dia cakap "kalau kita jadi budak baik, nanti Tuhan sayang kan Ibu?" :)
Korang macam mana kalau jawab soalan-soalan begini?? Budak-budak ni kan kena explain betul2, takut nanti dia salah anggapan. Kan..kan?? . Hehe! 
Boleh lah kongsi-kongsi info ya. Sharing is caring!

*Kena prepare mental juga kan nak jawab soalan budak2 ni..hehe*
WasSaLam^_^

23 comments:

  1. soalan yang tak terduga kan atie...maybe pa'e terpikir la tu..

    ReplyDelete
  2. betul la kan kena jawab dengan betul takut tersalah

    ReplyDelete
  3. hehe.. sama la anak saya tu.. kadang2 pening nak jawap

    ReplyDelete
  4. Pandainya bertanya soalan mcm tu. Kenalah bersiap sedia untuk menjawab.

    ReplyDelete
  5. Samalah..aidan pun ms umur cam pa'e lah start tanya soalan2 tuh..sampai tanya sapa bina umah, buat keta..jwb semuanya Allah jer takut dia konpius kang..kalau maghrib tak masuk umah lg kitorang cakap nanti kena gigit ngan syetan..hehe

    ReplyDelete
  6. dia da start berfikir da kan...

    ReplyDelete
  7. sebab itu kita kena byk membaca sentiasa bersedia utk jawap soalan cepumas anak2 ni yang kdg2 tak terjangka hehehe

    ReplyDelete
  8. jawapan da ok da... kena prepare jawapan lebih hebat utk soalan-soalan lebih mencabar ni kekdahnyer he3

    ReplyDelete
  9. mmm...kena pandai jawab tu Tie...budak sedang belajar..anak2 ida pun kadang tanya juga..bila tanya secara mengejut, rasa tergamam juga

    ReplyDelete
  10. Bagus tu Atie... pd usia mcm ni dia dah boleh bertanya apa yg dia tak faham. terus dekatkan pae pd Allah...

    ReplyDelete
  11. mmg umur anak sebaya pae ni itu soalan command dorg tanya. smpkan dorg blh imaging tau ALLAH tu kuasa dia mcm blh keluarkan api dr tangan, dia kuat smp blh lawan syaitan etc….mmg kadang2 kita sendiri pun xleh nak jawab tapi biasa kros akan ckp "kita xnampak ALLAH & ALLAH bukan mcm org, haiwan @ benda……ALLAH yg buat semua ni so dia xsama mcm benda yg dia buat" pastu kalau dorg tanya lg abis tu mcmana? hehe biasa kros reply mommy pun xtahu mcmana ALLAH tapi kita kena tg la masa kita nak msk syurga nanti. masa tu kita jmp ALLAH. jgn buat jahat tau sbb ALLAH nampak kita ni, sekarang pun. ……heheh mmg jawapan biasanya tak akan puaskan dorg tapi atleast kita arahkan mrk buat benda baik, ALLAH sayang. buat jahat ALLAH xsuka. sapa nak msk syurga ALLAH kena la bt baik. best @syurga sbb ada mcm2 yg kita nak..toys byk, aiskrim sedap etc…..hahaha so dorg cpt2 angguk

    ReplyDelete
  12. baya2 nie..memang anak2 rajin bertanya.....pertanyaan yg bagus lagi cepat dia mengenali penciptanya lagi baik....

    ReplyDelete
  13. betul atie, kena kita kena explain betul2...kang tersalah paham..kekekeke

    ReplyDelete
  14. macam qis skrng ni banyak jer soalan yang dia tanya..kadang2 tak tercapai dek akal kita..hehe..memang kena bersedia untuk jawab soalan anak2 ni..

    ReplyDelete
  15. mmg budak2 sebaya pae suka bertanya kan.. baguslah dia nak amik tau pasal ketuhanan.. kitalah kena explain betul2..

    ReplyDelete
  16. entah mcm mana la niesa kalau dh ada anak nanti..hihih...mcm xsaba plak.. :D

    ReplyDelete
  17. dah sampai masanya dia bertnya tu atie..masa hero acik kecik dulu cam tu la..bila kita kata tuhan suka kalau kita buat baik..dia siap buat ...lepas tu cakap..Tuhan mesti senyum tengok dia dah siap buat baik..adui..tak terkata acik

    ReplyDelete
  18. Budak sekarang cepat pandai Atie. Kena berikan jawapan yg mudah difahami..

    ReplyDelete
  19. Pandainya Pa'e..kagun auntie..sebab Aqil pon tak berfikir sejauh ini..budak bijak..Amin..tapi memang betul pun kan Atie,kena sediakan mental danknowledge untuk jawab soalan anak2 so that jawapan kita kukuh..

    ReplyDelete
  20. memang dah kena prepare dah ni..nanti macam2 soalan yang keluar..huhu

    ReplyDelete
  21. Kalau dak tumpis tanya okje tu ....harus kena bukak balik kitab okje tu Atie....hehe... takut okje tak tau nak atur ayat hehe

    ReplyDelete
  22. betul tu kak.. kang lain kita jawab lain diorang faham kan..

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..