Thursday, 14 November 2013

:: Wad Bersalin Paling Sibuk Di Dunia...

AssaLamualaikum
Sedih dan simpati bila melihat situasi ini. Erm! tergamam seketika. 
Kalau jadi kat kita bagaimana?
Menurut INFO : 
Wad bersalin di Hospital Dr Jose Fabella Memorial Manila, Philippines merupakan wad bersalin paling sibuk di dunia. Wad ini dikunjungi hampir 300 orang ibu mengandung setiap hari dan seramai 100 bayi dilahirkan setiap hari. Para ibu juga terpaksa berkongsi katil antara 3 ke 6 orang untuk satu katil kerana terlalu padat dan tidak mencukupi kelengkapan tersebut. Lebih pelik lagi hospital ini dibina ditapak tempat pembuangan sampah.
Kredit : OH Media
Masih amat bersyukur dapat melahirkan anak-anak kita dengan selesa berbanding situasi di atas. Anak disambut dengan penuh kasih-sayang dan limpahan syukur. Lepas bersalin plak kita akan dilayan dan dijaga sebaik mungkin terutama bila bersalin di klinik swasta. Sekarang ni pula macam sesetengah hospital dah boleh request nak doktor wanita bila bersalin walaupun belum dikuatkuasakan sepenuhnya.
Sekadar perkongsian buat kita yang bergelar wanita.
WasSALam^_^

31 comments:

  1. betul ke ni???susahnya hidup dorang kan..rasa kesian plak tapi bila pikir balik apa yang dorang buat kat kita jadi geram..

    ReplyDelete
  2. Macam pernah bacalah Atie...tak ingat kat mana....
    Syukur kitakan Atie...masih boleh beranak dengan selesa'

    ReplyDelete
  3. ini barulah... bersyukur betul masih hospital d malaysia masih bole menampung..

    ReplyDelete
  4. seriau tgk kot tertukar baby kang.../hahhaaa..

    syukur kat malaysia ni masih dpt sorg satu katil walaupun ada jugak hospital yg tambah katil2 tambahan di tepi2 wad, at least satu katil satu patient lagi laa.. kann...

    ReplyDelete
  5. Baru tau. Sesaknya. Betapa susahnya hidup dorang kat sana kan.

    ReplyDelete
  6. insaf kejap tgk keadaan mrk..sy dok spital free dl pun komplen katil sempit tak selesa..itu ini...yg mereka nie..mmg sian kan..moga ade yg sponsor tuk improve sptal ni..inshaallah

    ReplyDelete
  7. Sedihnya Atie... baik tak payah katil, bentang aje toto luas-luas kakak rasa lagi rehat. Kalau satu katil berkongsi macam mana nak tidur tu?

    ReplyDelete
  8. Sedihnys tgk.bersyukur sgt dgn kehidupan kita

    ReplyDelete
  9. Ya Allah...susah nya mcm tu kan..tak selesa sangat2...baik bersalin kat rumah ja kalau mcm tu kan..

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Atie. kesian nya saya tengok. mmg bersyukur sgt2 kat malaysia ni kemudahan byk. yg dpt bersalin dkt hospital swasta pun ramai.

    ReplyDelete
  11. ekk. hospital dekat manila? teda hospital laen ka yang dorg bleh pegi slaen hospital tu. -_-

    ReplyDelete
  12. kesiannya..smpai mcm tu skali kesusahan dorg..mmg bersyukur sgt2 kta kt Malaysia..

    ReplyDelete
  13. Betul2 sesak tu! Dulu saya pernah kerja di Wad Bersalin Hosp Sultanah Aminah, JB....antara hospital yg paling busy di Malaysia...tapi tak le sepadat ni!

    ReplyDelete
  14. kesian kat dorg.. dahlah sakit nak veranak.. kena kongsi katil lagi.. pemimpim dorng bnyak makan rasuah.. tu pasal lar. rakyat yg tertindas.. huhu

    ReplyDelete
  15. mak oiii....harap2 x la berlku di negara kita kan...simpati untuk diorang....

    ReplyDelete
  16. bersyukur sangat kita tak seperti itu ya...

    ReplyDelete
  17. Biar betul.. Macam nie pun ada ka.. mcm mana la plak nurse yg urus dorang nie..

    ReplyDelete
  18. Sedih tengok...
    Bersyukur sangat dengan apa yang kita ada..

    ReplyDelete
  19. syukur..
    sekurangnyer, tmpat kita jauh lbh selesa.. tu pon bila wad penuh dh nk bbunyi kan..

    ReplyDelete
  20. Alahai..sedih tgk keadaan mereka tu..hope skrg da berubah..xde sesesak itu..

    ReplyDelete
  21. sedey kan
    serabut je.bergelimpangan

    ReplyDelete
  22. TQ Atie sudi singgah..
    Kk balas balik kunjungan :))

    P/s kita akan lebih menghargai apa yg kita ada bila kita menoleh ke bawah...

    ReplyDelete
  23. Memang kita kena selalu bersyukur bila kita tidak seperti merdeka alami... kesian mereka... oleh itu berhentilah merungut ;)

    ReplyDelete
  24. betul tu Atie, syukur kemudahan bersalin negara kita lebih selesa… ada duit lebih, boleh bersalin kat swasta

    ReplyDelete
  25. Sangat bersyukur dengan apa yang kita ada sekarang ni........:D

    ReplyDelete
  26. Kesiannya...mmg sgt padat...leh btambah meroyan ni..:-)

    ReplyDelete
  27. salam atie ..
    dah selalu kerja aby kt hspital ..
    kadang2 kt dalam wad bersalin ..
    klu kena kt dalam wad ni .. pandangan kena jaga betul ..
    boleh terpandang yg lebih dari yg kt atas tuh ..

    ReplyDelete
  28. Allahuakbar... kesian pulak... syukur kita masih lagi selesa di Malaysia...

    ReplyDelete
  29. macam mana yea jika kita duduk situ satu hari. Mesti murse kat sana dah lali dengan pesakit ni kan.

    ReplyDelete
  30. Ya Allah sedihnya tgok..speechless terus..Syukur Alhamdulillah kita semua tak macam ni..:)

    ReplyDelete
  31. Sedihnya tengok.. Paling kesian baby tu la kan? Terpaksa berhimpit2 sampai macam ni skali.. Syukurlah kita dilahirkan di Malaysia..
    http://miezashaklee.blogspot.com

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..