Thursday, 9 May 2013

::KAFIR Tanpa SEDAR...

AssaLamualaikum
Antara contoh-contoh dialog menjadi Kafir dalam tak sedar:
1- Nabi Yusof smart, aku smart lebih sket dari nabi. (jatuh kafir)

2- Tak payah lah simpan2 janggut, tak payah nak bersunnah-sunnah, beselerak je muke aku tgk. (jatuh kafir)

3- Zaman nabi mane ade Gillette, sebab tu la ade jambang. (jatuh kafir)

4- Hudud dah tak sesuai zaman ni bro.. (jatuh kafir)

5- Senyum la sikit muke masam je dah macam malaikat mungkar nangkir dah aku tgk. (jatuh kafir)

6- Sedarlah sikit yang selama ni kerajaan bagi rezeki kat kamu. (jatuh kafir)

7- Aku dah isi borang murtad, tapi tak diluluskan mahkamah la pulak. (jatuh kafir)

8- Kalau murtad mesti boleh buat maksiat kan? Macam best je.. (jatuh kafir)

9- Aku murtad dah, eh gurau je gurau je... (jatuh kafir)

10- Jika ikut kaedah Islam, maka mundur lah negara kita ni.. (jatuh kafir)


"Barangsiapa MEMPERSENDA, MEMPERMAIN, MENAFIKAN sunnah Rasulullah dan ayat Kitabullah maka dia kafir serta-merta" 
 Kitab Fiqhul Akbar: Karangan Imam Syafie.

P/s: Sekiranya pernah terucap dan berlaku pada diri sendiri, maka ucaplah balik Syahadah yg kuddus, selawat serta zikir - pesanan pada kita semua dan diri sendiri.

*Sekadar perkongsian untuk kita bersama. Moga kita TIDAK tergolong dalam kategori orang-orang diatas. Jagalah adab & perkataan kita.
WasSaLam^_^ 

19 comments:

  1. Salam atie, Mintak2 dijauhkan ngan kata2 yg dilepas tanpa disedari yg membawa murtad nie kan atie..dlm nak buat lawak ngan sronok blh bw padah..

    ReplyDelete
  2. nice sharing Atiey...moga kita sentiasa menjaga percakapan kita...

    ReplyDelete
  3. Tq Atie sharing ni, tahu sebelum ni tapi macam tak pernah tengok dengan begitu detail, tq sebab remind kan ni... Eh dah berwajah baru rupanya yek... suka suka.. nampak sweet sangat.

    ReplyDelete
  4. perkongsian yg sangat2 bagus..krn masih ramai yg terlepas pandang perkara2 cam ni..:)

    ReplyDelete
  5. moga-moga kita tidak tergolong dalam golongan yang mempersenda..

    ReplyDelete
  6. sentiasa kena jaga perlakuan, pertuturan ;p

    ReplyDelete
  7. Sebab itu halal/haram, sah/tak sah, talaq dan sebagainya tak boleh dipermainkan. Sama juga walau minum kopi tapi kalau digayakan konon berlakon minum arak ianya jadi haram. Suami yg bergurau jatuhkan talaq tetap sah cerai itu. Jgn persendakan hal hukum-hakam dalam Islam.. wallhualam..

    ReplyDelete
  8. nauzubillah..jgn lah dipermainkan bab2 halal haram dn sgbainya

    ReplyDelete
  9. kerana mulut badan binasa kan atie

    ReplyDelete
  10. Sebab tu kena jaga segala apa yang kita cakap kan.....nahuzubillah...

    ReplyDelete
  11. tq...Atie kongsi info nie.....moga menjadi pengajaran untuk semua....berhati2 bila mengeluarkan kata2 supaya tak jatuh kafir tanpa sengaja....Nauzubillah.....

    ReplyDelete
  12. thanks. pas ne sy kena berhati2 before say something.. takut tgak..

    ReplyDelete
  13. Sama2 kita doakan kpd sapa2 yg brkata mcm gitu agar tidak mngulangi nya lg

    ReplyDelete
  14. simple je kan, tp besar effect dia.. nauzubillah.. smoga kita lebih berhati2 dlm pcakapan mahupun perbuatan.. aminnn

    ReplyDelete
  15. rasanya ramai yg jenis gurau2 mcm tu...tanpa sedar...gurauan tu memberi makna yg mendalam

    ReplyDelete
  16. Takut jugakkan Atie....kalau kita tercakap tanpa sedar!

    ReplyDelete
  17. nauzubillah.. hati2 berkata-kata

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..