Thursday, 13 December 2012

:: BahaYa TuaLa WaniTa ::

AsSaLamualaikum...
Info ni mungkin ramai yang sudah tahu... saja aku kongsi kan sekali lagi.. Moga bermanfaat pada kita semua yang bergelar WANITA..
Menurut  SINI :
Kebanyakan pad dibuat menggunakan kertas kitar semula atau kertas sisa buangan. Proses kitar semula kertas ini menggunakan bahan kimia yang banyak bagi menghilangkan warna dan bau.
Klorin adalah bahan wajib dalam proses pembuatan produk pulpa dan kertas. Klorin bertindakbalas dengan haba untuk menghasilkan Dioksin. Dioksin telah disahkan sebagai karsinogen (racun) paling bahaya untuk kesihatan. Dioksin adalah bahan kimia bertoksid yang amat kuat kesannya. Ia adalah 130 kali lebih bertoksik daripada Cyanide, dan 900 kali lebih berbahaya berbanding Arsenik. Ia digelar “Bahan Bertoksik Paling Kuat” pada masa kini. Pusat Penyelidikan Kanser Antarabangsa mengkelaskan Dioksin sebagai KARSINOGEN (bahan penyebab kanser) kelas pertama.
Dioksin boleh menyebabkan:
-Ketidakstabilan hormon
-Kanser Payudara
-Kanser Ovari
-Kanser Usus
-Endometriosis
-Kemandulan
-Fibroid
-Keguguran
-Jangkitan pada uterus
-Melemahkan sistem imuniti badan

CIRI-CIRI TUALA WANITA:
1) Pembungkusan Yang Tidak ’Hygienic’
Pembungkusan di kilang Masih secara manual.
Pembungkus yang tidak boleh ditutup semula setelah dibuka. Mudah tercemar habuk, bakteria, kulat dan lembapan.
2) Penuh dengan bakteria
”Kandungan bakteria 11 x lebih tinggi dari piawaian antarabangsa”. Ia boleh menyebabkan jangkitan kuman dan kegatalan pada alat sulit wanita. - Laporan Kajian Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) 1987.
3) Tiada tarikh luput (Expiry Date)
Hampir semua pad dipasaran tidak mempunyai tarikh luput. Ada pad yang telah berubah warnanya menjadi kekuning-kuningan masih dijual dikedai-kedai. Berapa pastikah anda ia tidak akan menjejaskan anggota sulit anda?
4) Pelapik Luar Tidak Telus Haba
Menyebabkan haba dari suhu darah haid terperangkap, alat sulit menjadi lembap dan tidak selesa.
5) Tiada Bahan Anti-Bakteria.
Pad wanita adalah tempat pembiakan bakteria yang paling ideal kerana terdapatnya protin didalam darah haid. Bakteria dengan mudah masuk kedalam badan melalui vagina dan melemahkan sistem imuniti badan. Bakteria akan memasuki ke dalam sistem badan hanya dalam tempoh 2 jam sekiranya haid ini tidak dicuci.

Untuk anggaran setiap wanita menggunakan ~ 15 000 keping tuala wanita sepanjang hayat mereka..
(35 tahun ;period pada usia 12 tahun dan menopouse pada usia 47 tahun).
Maka, risiko wanita itu terdedah pada Dioksin adalah
15 000 kali !!! (erkkk! seram baca ni tau!)..
All Picture from: Google
*Kanser Serviks (Pangkal Rahim) menjadi Pembunuh No. 2 Wanita Malaysia*
Risau juga kan bila kita membeli tuala wanita ni.. Kena ambil tahu bahan yang digunakan..Sekarang ni plak banyak sangat jenama Tuala Wanita yang ada di pasaran.. rambang mata nak memilih.. apa pun ikut keselesaan kita masing-masing & pastikan ia betul-betul selamat utk digunakan... Tak kisah lah beli yang berkualiti & mahal sedikit.. janji tak menyesal di kemudian hari kan??..
Jenis aku plak memang setia pada satu2 jenama shj..:)
WasSaLam ^_^

31 comments:

  1. Salam tie..
    Oh oh oh..bahaya jugak yer, kena berhati2 nie..nasib baik sy tak payah pakai pad utk bbrp ketika..hehe

    ReplyDelete
  2. uih..gila bahaya...ssh betul skang..sgala benda bahaya..dlu niesa pernah tgk 3R..skang ni dh xde dh program tv tu..dia org ckp harus tukar selepas 4jam pad tu..tkt bacteria..seram gk bila fikir pasal bahan kimia yg terdpt dlm pad.. ~_~

    ReplyDelete
  3. Kena cegah dari awal..gov kena ambil tindakan segera

    ReplyDelete
  4. Bis tu camne? nak tak nak kena guna jugak ! hu..hu... pakai kain aje le...he..he..

    ReplyDelete
  5. salam kenal dari segmen blog manggis.. kunjungan balas plak.. wah seramnyer dengar ttg pad wanita ni.. tu le kena balik semula masa zaman mak-mak kita plak.. kena pakai kain le gamaknyer....

    ReplyDelete
  6. Bahayanye...aku setia guna Laurier..

    ReplyDelete
  7. ades...bahaya...orang dulu dulu guna kain je kan....

    ReplyDelete
  8. Yang penting jgn malas menjaga kebersihan V area..kerap menukar pad satu tindakan yg baik kerana darah merupakan media bakteria yg bagus!

    Kak zan kenal seseorang yg masih menggunakan kain ketika period!

    ReplyDelete
  9. Mama eza smpai skg msih guna kain je...tp dok umah je la..kalo berjalan pakai pad gak..hehe...mmg bahaya la camtu... Dah la tmpat sensitif..adehhhh

    ReplyDelete
  10. ala takutnye,,kena pandai pilih ni kan skrg, mcm2 hal dah,,heheh saye pon setia pd satu jenama jek, librese,agak2 ok x tu?hehehe

    ReplyDelete
  11. macam2kan tuler pasal dengar sekarangni penyakit macam2 gak datangnyer..

    ReplyDelete
  12. nasib bukan jenis lama period..hhiihi..malu pula.
    tapi danger betul...takut la pula.


    hihihi...kat kunak? ok..tapi jauh kan..tunggu ja kot..hihiihikk
    mudahan ada jodoh

    ReplyDelete
  13. saya pakai pad herba.. dipercayai selamat la...

    ReplyDelete
  14. eee..mintak2 kt semua dijauhi pnyakit kanser tu
    takut rasany kan atie klu teringat2 kanser tu.wanita sntiasa tdedah pd bahaya la.mana tidaknya period je mesti pakai.ishh tkkn nk pakai kain kot.. hihi... wanita2 semua, pakai tuala wanita yg 'bmutu n ada plindungan' tau.!

    ReplyDelete
  15. ee...takutnya...mcm2 sakit sekarang kan...mintak d jauhkan lah....

    ReplyDelete
  16. menakutkan ni...minta dijauhkan..

    ReplyDelete
  17. Heeii takutnyaa..tapi kita still kena pakai jugak pad ni kan..huhuhu..thanks atie for the gud info!!

    ReplyDelete
  18. macam nie....pakai tuala biasa je lah....lagi selamat betul tak...?

    ReplyDelete
  19. Semoga dijauhkan segala penyakit itu...sebab itu tidak boleh pakai pad dlm jangkamasa lama. Selalu ingatkan ini kpd anak2.

    ReplyDelete
  20. macam2 penyakit zaman skarang...huhu

    ReplyDelete
  21. bukan semua mampu beli pad mahal2... kadang2 terpaksa gak pakai yang biasa je..

    ReplyDelete
  22. kalau begitu, kena kembalik zaman dulu2..
    guna kain, lepas guna kena basuh.
    tapi itu lebih selamatkan..

    ReplyDelete
  23. Walaupun bahaya terpaksa guna jugak..hu hu..

    ReplyDelete
  24. EII,MMG SERAM MEMIKIRKANNYA..NAUZUBILLAHIMINZALIK...

    ReplyDelete
  25. semua benda skang ni takder yg safe, nampaknya back to old days la, pakai sabut. hehehe (apa orang dulu2 pakai ek?)

    ReplyDelete
  26. Sy guna pad lexee..trnyata lebih baik dari pad herba..sebab pad herba bkn semua org serasi..tapi pad lexee serius trbaik utk kaum hawa semua..daya serapan 28 kali ganda..ad 8 lapisan..sterile, 100% kapas, halal..ad tarikh luput serta production date, n yg best skali stiap pek lexee ad vagina tester, so kita leh pantau kesohatan kwsn V kita semua..pad lexee sgt bagus..sy tidak tipu, boleh hubungi sy utk demo n keterangan lanjut..0146173741 dawinna..sy bkerja area penang..kalo nk demo sy leh tunjukkan kehebatan ny serta perbandingan antara pad lexee, herba n yg di pasaran..tiada paksaan, cuma ingin berkongsi utk kesejahteraan kaum hawa..sekian..terima kasih..

    ReplyDelete
  27. Sy guna pad lexee..trnyata lebih baik dari pad herba..sebab pad herba bkn semua org serasi..tapi pad lexee serius trbaik utk kaum hawa semua..daya serapan 28 kali ganda..ad 8 lapisan..sterile, 100% kapas, halal..ad tarikh luput serta production date, n yg best skali stiap pek lexee ad vagina tester, so kita leh pantau kesohatan kwsn V kita semua..pad lexee sgt bagus..sy tidak tipu, boleh hubungi sy utk demo n keterangan lanjut..0146173741 dawinna..sy bkerja area penang..kalo nk demo sy leh tunjukkan kehebatan ny serta perbandingan antara pad lexee, herba n yg di pasaran..tiada paksaan, cuma ingin berkongsi utk kesejahteraan kaum hawa..sekian..terima kasih..

    ReplyDelete
  28. Sy guna pad lexee..trnyata lebih baik dari pad herba..sebab pad herba bkn semua org serasi..tapi pad lexee serius trbaik utk kaum hawa semua..daya serapan 28 kali ganda..ad 8 lapisan..sterile, 100% kapas, halal..ad tarikh luput serta production date, n yg best skali stiap pek lexee ad vagina tester, so kita leh pantau kesohatan kwsn V kita semua..pad lexee sgt bagus..sy tidak tipu, boleh hubungi sy utk demo n keterangan lanjut..0146173741 dawinna..sy bkerja area penang..kalo nk demo sy leh tunjukkan kehebatan ny serta perbandingan antara pad lexee, herba n yg di pasaran..tiada paksaan, cuma ingin berkongsi utk kesejahteraan kaum hawa..sekian..terima kasih..

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..