10 Dec 2012

:: Pisang Kaki ?? ::

AssaLamuaLaikum.. 
Pernah dengar dan makan tak Pisang Kaki ni??.. Nama pun dah unik!
Jujur ku katakan.. chewah ayattt… sebenar nya aku first time dengar dan tak pernah makan Pisang Kaki ni.. 
atau sebenar nya aku yang buta spesis buah..haha:D
Menurut INFO :
Pisang kaki sejenis buah yang berkhasiat yang mengandungi vitamin C, glukos, sukros, fruktos dan iodin, bernilai tinggi dari segi perubatan. Ia amat berkhasiat dalam menurunkan tekanan darah tinggi, meningkatkan pengaliran darah dalam pembuluh darah koronori, mengatasi masalah sembelit dan meredakan sedu. Sungguhpun buah ini disebut pisang dan berwarna kuning tetapi bentuk serta isinya tidak menyerupai pisang-pisang biasa yang lain. Serbuk putih yang terdapat pada permukaan buah pisang kaki yang kering juga manis rasanya dan mengandungi manitol, glukos dan vitamin C amat baik untuk paru-paru dan jantung.
Buah Pisang Kaki ni macam buah Tomato pun ada..
Buah Pisang Kaki
Buah Pisang kaki.. 
Bunga Pisang Kaki 
Pokok Pisang Kaki di Jepun...cantik kan?
Banyak juga khasiat Pisang Kaki ni dan ianya juga terdiri drpd pelbagai spesis...
Nak tau lebih lanjut boleh baca SINI dan lawat blog INI... 
Ummu Aidan tak nak cuba tanam Pisang Kaki?? hihi :)
Di Malaysia ada tak buah Pisang Kaki ??
WasSaLam^_^

34 comments:

  1. arwah nenek lin suka sgt mkn buah nie..mmg sedap :)

    ReplyDelete
  2. my favorite...ada dalam peti ais. memang sedap pisang kaki. :)

    ReplyDelete
  3. Siti & Zoora : maknanya sy je lah yg ketinggalan info pisang kaki ni ya.. sy tak tau langsung..haha..:D

    ReplyDelete
  4. tengok pepagi da mengidam pulak. rasa nak g beli hari ni jugak. hehe :)

    ReplyDelete
  5. sekarang nie musim buah pisang kaki nie.....kat mana2 pun ada buah nie buah bermusim bukan selalu ada setahun sekali saja....yan suka buah nie....

    ReplyDelete
  6. ya Allah. bestnyaa kalau ada pokok buah pisang kaki lebat depan umah saya macam tu nyum3 ;)

    ReplyDelete
  7. salam tie..sehat ker..
    nampak sedap pulak bila tengok banyak2 gambar nie..khasiat pun banyak..cuma namanya pisang tp bukan pisang..kaki lak lagi, kurang manis didengar..hehehe

    ReplyDelete
  8. Memang sedap pisang kaki ni Atie... cubalah makan... mak akak kalau jumpa pisang kaki ni mesti beli ni... pisang kaki ni banyak di Jepun, Korea dan China... tapi yg paling sedap piang kaki dari Jepun.. :D

    ReplyDelete
  9. Eh ? Anis xpenah dgr pun pisang kaki . mgkin xde lagi kot kat kelantan ni . :D

    ReplyDelete
  10. bukan tomato ke?
    muskil..hahaha..

    ReplyDelete
  11. samalah kita atie..aku pun 1st time tau ni..ketinggalan sungguh.. :)

    ReplyDelete
  12. 1st time denga..tgk mcm buah tomato je...

    ReplyDelete
  13. Suka mkn pisang kaki nie tp susah dpt lah... 1st time tgk pokok pisang kaki nie..cantiknya..Subhannallah...

    ReplyDelete
  14. halamak cantiknye pokok dan bunge dia.. :) tpi cheida x lalu makan la.. huhuhu

    ReplyDelete
  15. macma tu rupanya pokok pisang kaki

    ReplyDelete
  16. selalu makan... dan memang sedap ... banyak gak khasiat rupanya...

    ReplyDelete
  17. heheh name die pisang kaki tp xnmpak mcm pisang kn,,unik,,first time denga ni =)

    ReplyDelete
  18. sekarang tengah musim. kat Giant banyak jual. tu yg zura beli buat stok seminggu :)

    ReplyDelete
  19. ooo... pisang kaki.... thank for info...

    ReplyDelete
  20. datang balas kunjungan ya, done follow ...tq, dah follow pesona blog kah!klik http://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/

    ReplyDelete
  21. penah dgr psl pisang kaki..tp x penah rsa dan x penah tgk camne buah nyer..ni bru pestaim tgk..baru tau camtu upenye pisang kaki erk..hehehe

    ReplyDelete
  22. nama penuh dia pissamonkaki(tibai jer eja), dapat kat orang kita yg cakap latin ni, terus panggil pisang kaki hehe.

    ReplyDelete
  23. atie..rasa dia mcm pisang ynag kat mesia ni ker?..kak zu tak pernah makan ...

    ReplyDelete
  24. Pernah dengar tapi tak pernah rasalah Atie...

    ReplyDelete
  25. pisang tapi tak macam pisang pun...cam buah tomato je

    ReplyDelete
  26. akak memang suka pisang kaki....rasanya memang sedap..

    ReplyDelete
  27. my mum suka betul dgn pisang kaki ni. yg kering pun dia suka jugak. saya suka yg fresh je

    ReplyDelete
  28. 1st time tengok rupa pisang kaki, gini ka rupanya, hihi

    ReplyDelete
  29. bagaimana nk jaga pokok pisang kaki nih ? sila beri pencerahan :)

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..