24 Dec 2012

:: Cara Menangani Stress ::

AssaLamualaikum..
Welcome Monday!...
Stress?? ermm..semua orang pernah rasa stress kan?.. termasuk lah aku... Kadang-kadang tensen sangat tau..sampai tak tau nak buat apa dah.. makan tak lalu.. mood pun kejap OK kejap tak OK... selalu nya yang buat aku stress adalah sebab kerja atau pun family problem.. Aku ni, senang je nak tau tengah stress atau tak.. kalau aku diam dan tak banyak cakap tu, makna nya tengah ada masalah kat kepala lah tu... huhu.. diam je...sepatah orang tanya sepatah aku jawap.. sebenarnya kat pejabat memang kawan-kawan tau yang aku ni 'agak bising' orang nya..adakah istilah mcm tu?.. gila-gila pun ia.. suka gelak.. ceria selalu.... sampai kena gelar kanak-kanak ribena... percaya tak??? hahaha:D
sumber :FB
You all kalau tengah stress macam mana?? Jom sama-sama kita belajar cara menangani stress dengan betul.. semoga bermanfaat! ... aku sentiasa percaya pada satu ayat "SESUATU YANG BERLAKU PASTI ADA HIKMAH DI SEBALIK NYA"...
Ada tak yang berubah jadi "singa" kalau tengah stress??.. hahaha:D
WasSaLam^_^

27 comments:

  1. Assalamualaikum atie..
    atie sehat? rindu lama tak jenguk blog atie nie...wah berubah rupa sikit pun ada ..heheh..pa'e aper citer budah comel tuh? ..
    betul tuh atie..itulah diantara cara2 terbaik utk menangani stress kan... alaaa jgn pikir serius2 sgt mslh..lama2 berlalulah stress tuh...:) take care..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sihat je Ummu.. makin kembang ni hah...hehehe..kuat makan la ni...:)
      Pa'e duk umah dah la ni..ada maid jaga.. pagi dtg, ptg balik..
      Pa'e pn mcm suka juga.. takde lah nak mengangkut dia pepagi gi pengasuh...
      hilang strees pagi2...:)

      Delete
  2. Samalah kita atie..kalau stress/marah lebih suka mendiamkan diri..hubby pun dah tau peel aku tu...dia pun tak nak kacau.. :)

    ReplyDelete
  3. Samalah.. suka diam dr berckp bila stress :D

    ReplyDelete
  4. hai kak tie.. kita sama laa..kalo not in mood mmg jdi pndiam.. tp biasanya mulut mmg bsg..heheheh..

    ReplyDelete
  5. bila stress suka makan...acane ni??? hahahaaaa

    ReplyDelete
  6. cuba senyum kl stress..boleh ke senyum kl tgh stress?hahahaha

    ReplyDelete
  7. Betulla..kadang2 org terdekat yang jadi mangsa stress kita ni..lagi2 tgh mengandung..rasa geram je sntiasa..huhuh

    ReplyDelete
  8. salam atie..hihi..atie ada comment kat post bling..bling tu kann..cer kasi email atie..ila nak kasi hadiah =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh..kasi email pulak..silap.. leh x emailkan alamat atie..

      Delete
  9. sy kalau stress sy akan diam, kalau stress level tu xdpt nk control automatic akan nangis...lepas nangis lega la sket

    ReplyDelete
  10. Best juga perkongsian info stress ni... bermanfaat.. :D

    ReplyDelete
  11. Kalau baca macam boleh ikut tapi bila dah stress lupa segala cara sampai boleh pening kepala jadinya

    ReplyDelete
  12. setuju juga... setiap yang berlaku ada hikmahnya

    ReplyDelete
  13. Klo tgh stress saya diam jer....istighfar bebanyak ☺☺

    ReplyDelete
  14. acik klu stress muka x leh bla.. terpancar dr raut wajah..
    hahaha..

    ReplyDelete
  15. sama ngan bunda klu stress..jgn nk sorok la..buat2 suke pun org blh tau jgk..

    ReplyDelete
  16. saye baru keje ,,, baru tau yg bkerja tu lg stress dari belaja...huhhh ..

    ReplyDelete
  17. Biasalah Atie... manusia mmg cam tu kot.... Dulu masa OKje keje...stress jugak, balik tambah lagi masalah anak... tu belum bila merajuk ngan hubby lagi double stress jadinya...he,..he... Sekarang dah tak keje.... oklah... tapi kalau merajuk ngan hubby tu yang rasa nak mengadu ngan Dia je...pas tu nangis... kuranglah jugak stress he...he...

    ReplyDelete
  18. bagus cara Atie, berdiam time stress banyak dapat elak musibah lain, yer la, kalau buka mulut time stress nnt ada jer yg pedas keluar. Like myself kalau stress, saya kemas rumah. elakkan dari banyak berfikir dan risau too much.

    ReplyDelete
  19. Skang ni memang tgh struggle lawan stress hi hi..

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum... perkongsian yang sangat menarik... cara saya atasi stress sama mcm yang dibincangkan... tapi ada sikit pertambahan iaitu 1. g bilik/rumah kawan then ganggu diorang.. 2. coklat cadburry hazelnut jadi makanan penghilang stress.. 3. kuar bersiar2.. 4.lakukan aktiviti sukan like jogging... 5. lihat alam semula jadi (hijau).. 6. dgr ceramah agama/motivasi/yg seangkatan.. 7. berkongsi masalah punca stress dgn yg lebih memahami (solat sunat)

    ReplyDelete
  21. dalam kehidupan ini, memang ada ujian. kadang kadang menyebabkan kita stress. ingat, masalah dunia ni dapat diselesaikan, so, tips ini dapat membantu kita untuk menangani stres. kita mesti bijak dan tenang menghadapi stres ni, jangan sampai memudaratkan diri kita..

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..