Monday, 31 December 2012

:: Pisang Goreng suka-suki ::

AssaLamualaikum..
Cerita Pisang Goreng petang-petang ni memang best.. lagi-lagi musim hujan..best makan panas-panas... Petang semalam ada kawan a.k.a GENG KARAS datang rumah.. 
Saja lepak & sembang-sembang petang..
Hubby memang ada beli pisang hari sebelum tu.. plan nak goreng tapi tunggu masak sikit... So, petang semalam buat lah pisang goreng suka-suki...adakah nama menu macam tu..hehe..
Pisang goreng suka-suki:)
Kawan aku ni siap bagi tip lagi.. menurut beliau kalau nak buat pisang goreng tu jadi rangup, bancuhan tepung gandum tu kena campurkan sedikit dengan minyak masak yang dah panas tu.. so, pisang goreng tu akan jadi rangup dan sedap dimakan!... orang lain dah tau ke petua ni?? kot-kot aku je yang ketinggalan.. Kami memang suka makan pisang goreng ni...minum dengan Teh O panas.. Pa'e pun suka.. dia kalau pisang, bagi je conform dia makan... sama macam Ibu dia ni... selain hantu coklat, juga HANTU PISANG :)
Entry lain berkenaan dengan pisang BACA SINI jenis pisang yang digunakan adalah sama. WasSaLaM ^_^

19 comments:

  1. Salam atie...sedapnya goreng pisan suka suki tuh..macam nak cubalah nanti..letak minyak panas yer...

    ReplyDelete
  2. huhhu kalau nak rangup lagi sila tambahkan sedikit dgn tepung beras. pon sodap jugak !!

    pisang tu kan, cicah gan sambal licap kan.. mesti marbeles kan kan kan yummyy yummyyyy

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh typing error >> sambal kicap

      Delete
    2. hihihi...Akak paham juga tu Nisah...:)

      Delete
  3. wahh sedapnyaa..aida tak reti nak goreng-goreng pisang ni..hihihi

    ReplyDelete
  4. OKje pun suka jugak Atie... pagi tadi goreng cempedak... Atie letak tepung beras tak? Selalunya OKje letak sikit, tapi pagi tadi tepung beras tak de ,Okje letak air kapur makan! ok jugak!

    ReplyDelete
  5. thank sharing. saya pun tak tau. tu la ramai dok ckp guna tepung busuk le apa la. tepung busuk tu bukan tepung berbau busuk. tapi tepung tu namanya tepung busuk. tepungnya elok la.

    hahaha... hantu pisang. sib baik tak jadi zombi kampung pisang/ ( lawak je)

    ReplyDelete
  6. atie..saly dh tliur ni.,.bak cikit..hihi
    ooo gitu ya...nnti bole ikut petua utk pisang jd rangup ni..tp saly biasa tk guna tpung gandum..biasa tpung beras je.hehe nnti leh cuba ni

    ReplyDelete
  7. saya baru tau tips ni Atie, thank u share. i hari2 pun tak kisah pisang goreng, cuma malas jer nak buat. meriah la u oll kat sana karas2.

    ReplyDelete
  8. petang2 gini.. nampak pisang mcm tu terasa lapar plak

    ReplyDelete
  9. saya pun baru tahu tips tu... nanti boleh cuba, tq for sharing!
    Pa'e boleh geng dgn anak2 saya - hantu pisang, ekekekek

    ReplyDelete
  10. rajin nya adik kak zu nih..siap bagi petua lagi..kak zu kalau nak makan goreng pisang start motor p tunjuk tepi jalan jer..*dasar pemalas*

    ReplyDelete
  11. saya suka pisang goreng yang rasa manis2 sikit tu..

    ReplyDelete
  12. hai kakak..rindu jua aku sama kakakkkkk..apa kbr kaka?he

    ReplyDelete
  13. betul tu kak tie.. kalo mo sdp lagi cmpur ma tpung goreng pisang adabi.. memang pergghh!! rangup..heheh

    ReplyDelete
  14. Betul tu atiey..pisang goreng sedap di makan bersama teh o..lagi² musim hujan begini..pergghhh..tetiba teringat pisang kat sabah.. :)
    Owh..baru tau petua tu atiey..boleh lah cuba nnt ni..

    ReplyDelete
  15. Saya pun baru tau tips pisang goreng ni!
    Thanks hehe :)

    ReplyDelete
  16. hehehe..hantu coklat kak atie..
    saya pun hantu pisang juga..paling suka pisang goreng..

    ReplyDelete
  17. heheh petua yg bubuh minyak panas tu saye penah denga gak, letak dalam cekodok nnt jadi lembut,hehehe

    wah sedapnye pisang cmni, layan ptg2 ngn teh o memang beshh

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..