Monday, 31 December 2012

::Tip Memupuk Minat Membaca pada anak-anak::

Assalamualaikum...
Membaca?? ULAT BUKU?? Sesiapa yang pernah baca ENTRY INI, pasti tau yang aku juga salah seorang penggemar buku.. suka sangat dengan buku.. tapi sejak akhir-akhir ini masa untuk membaca amat terhad... Zaman sekarang plak, kanak-kanak lebih terdedah dengan pelbagai gadjet canggih... Kemungkinan buku-buku akan terpinggir....
Jom pupuk minat membaca di kalangan anak-anak kita...
sumber :FB
Besar nya kebaikan membaca ni :)
Aku sebenarnya amat mengharapkan agar Pa'e boleh menjadi PENCINTA BUKU.. InsyaAllah!... Walau pun tak boleh jadi ULAT BUKU, cukup lah sekadar hari-harinya ditemani oleh buku-buku yang disukai nya.. Dan akan menemani aku membaca bila aku sudah tua nanti... tetiba mood sedih!..akan adakah hari itu? :(
WasSaLam^_^
                                                        *(eh! mcm nak sama plak dgn entry Mama JJ :)*

20 comments:

  1. Tips yg sgt bagus..
    Boleh saye guna bila ada anak nanti hehe
    thanks akak :)

    ReplyDelete
  2. Anak-anak kakak ulat buku pada novel dan majalah. Boleh ke hulu-hilir bahkan masuk tandas pun boleh baca novel tapi buku pelajaran suuuuusah tak terkata. Baca sekejap pun dah menguaplah... masuk dapur cari airlah... Itulah masalah kakak.

    ReplyDelete
  3. Salam atie...
    elok memupuk tabiaat membaca nie...sebenarnya anak2 lebih cenderung mengikut kita, kalau kita asyik ngan buku diorng pun ngan nak buku lah jugak kan..

    ReplyDelete
  4. anak AK kalau nampak buku mesti nak beli punya..

    ReplyDelete
  5. samala kak...tengah pupuk sikecik tu minat akan buku

    ReplyDelete
  6. niesa sejak keja ni dh xda masa nk membaca..semakin mls membaca..hehe

    ReplyDelete
  7. Assalam, jemput jengah blog saye...saye ada jual long sleeve maxidress dan dress cotton/denim dengan inner. selesa dan sesuai dipakai utk ke kelas/pejabat/jalan2

    -->http://hiasanterindahstore.blogspot.com/

    TQ ye~

    ReplyDelete
  8. pupuk sedari kecil minat membaca untuk anak²..membaca itu jambatan ilmu...
    In sha Allah..moga anak² kita menjadi pecinta buku...^^

    ReplyDelete
  9. saya pun suka baca kak tie.. tp baca novel..heheheh

    ReplyDelete
  10. jadilah ulat buku..
    jgn jadi ulat bulu..
    hehhheee..^___^

    ReplyDelete
  11. saya ada buat mini library kat rumah.
    letak sekali novel ngan komik.
    anak sedara dtg rmai pulak yg baca..huhu

    ReplyDelete
  12. Thank u Atie share tips ni..InsyaALLAH akn dipraktikkan jugak nanti..

    ReplyDelete
  13. memg bagus terapkan amaln membaca dlm diri anak anak

    ReplyDelete
  14. Wah lepas ni mesti pa'e rajin baca buku kan.. tq for sharing :D

    ReplyDelete
  15. Good sharing...
    Inshaa Allah mudah2an pa'e menjadi pencinta buka mcm mama dia inginkan :D

    ReplyDelete
  16. Wah bagusnya Pa'e.... ikut mama eh...yelah nak menanamkan minat kpd anak, kena emak ayah yg mulakan dulu! barulah anak ikutkan atie!

    ReplyDelete
  17. hahahhaa tak salah kalau sama pun, benda elok nak pupuk minat membaca and bangkitkan semula hobi ni, mari lah beramai2.

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..