Thursday, 13 February 2014

Bila Babah Jadi Cikgu

AssaLamualaikum
Proses belajar dan mengajar si Budak Tumpis sebenarnya dah lama bermula. Cuma tulah, kejap ON kejap OFF. Haha! tak konsisten langsung tau. Cabaran besar bila mengajar anak sendiri ni kan? adui! kena SABAR 200%. Haha! kena dengan aku yang mengajar OK lagi, tapi kalau kena time babah dia yang ajar, habis lah. Memang garang dan tegas. Tapi yang bagusnya mau plak si Pa'e tu. Duduk diam-diam dan belajar dengan babah. Kalau dengan aku, kadang banyak alasan nya. Penat lah, ngantuk lah. Lain kali lah. Haha! sabor lah nak, bila babah jadi cikgu.
Tengok tu kalau babah yang ajar, memang duduk baik punya:)
Teliti Pa'e belajar. Hehe!
Bila Ibu cakap "tulislah elok-elok bah Pa'e". 
Dia cakap, "tangan abg Pa'e masih keras lah Ibu". Haha!

Harap-harap berterusan lah dia belajar. Jangan hangat-hangat taik ayam je. Haha! Kalau boleh nak Pa'e kenal huruf jawi, ABC & 123 sebelum dia sekolah tahun depan (5 tahun). InsyaAllah! Doakan aku supaya sabar dalam mendidiknya. Takut juga kang 'bertukar jadi singa' bila jadi cikgu. Haha!
WasSALam^_^

28 comments:

  1. Kena banyak bersabar ajar budak2 ni..pelan2 ajar..inshaa Allah Pa'e mesti boleh...^^

    ReplyDelete
  2. Budak lelaki ni kalau kita nak ajar dia sambil bermain Atie... atie tahu tak blok yg petak-petak tu yg kita boleh buat macam alas getah , blok ABC ni dibuat dari getah yg boleh dicabut dan dilekat balik tu... Atie boleh guna kaedah baik lompat huruf2 tu sambil di baca... Nabil dulu akak buat macam tu masa usia 3-4 tahun.. Alhamdulillah sekarang dia dah boleh membaca dgn baik... suka jadi ulat buku skrg... :)

    ReplyDelete
  3. memang kena sabar byk nak ajak budak2 ni...memang tabik lah dengan cikgu2 tadika yg sabar nak handle budak2 yg ramai tu sampai anak saya dah boleh menulis...sekarang kat rumah mummy ajar membaca plak..bagi cepat boleh

    ReplyDelete
  4. Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  5. alamak pandai plak tu jawab tangan keras..hahahaa

    ReplyDelete
  6. garangnya ibu..hahahha..

    akak dok pasan, blogger kat atas akak nie klu dia komen kat page sesapa pon, mesti ayat yg sama..dia baca entri kita ke?...soh follow dia plak tu...walhal xde pon dia follow kita...x suka laa komen cenggitu..

    ReplyDelete
  7. kalau tekun bagusla pa'e..lama2 nanti boleh dah hafal tu

    ReplyDelete
  8. akak lagi lah atie..anak2 tak berkenan langsung nak belajo ngan mak nyerr..almaklum lerr mak depo ni kalau ngajo macam nak nerkam gayanyer hehe..

    karang lembut lerr tangan adik pa'e tu..yang penting kena rajin ye pa'e..:)

    ReplyDelete
  9. Mengajar dgn anak seusia Pa'e kena sabar Atie.
    Masa main dia pun sebenarnya boleh jadi masa belajar
    Cara kita sampaikan aje kena buat dia suka.
    Buat konon main cikgu-cikgu. Suruh dia yg jadi cikgu tapi biar dia yg menulis mesti dia suka
    Kakak dulu macam itu Atie. Konon kita yg belajar dgn dia jadi dia suka belajar.

    ReplyDelete
  10. hihi. babah tegas kot,,
    ada aje alasannya ye pa'e. hihi

    ReplyDelete
  11. Selamat pagi, Atie...
    Sama je anak kita, kalau ngan mamanya kejap je, pastu ada je alasannya ye...tapi mmg budak2 lingkungan umur camni cepat bosan, x boleh lama2 sgt menelaah... InsyaAllah, nanti bila dah ke masuk sekolah, diorang lebih tekun... Xpe, pelan2 ye Pa'e... pasti boleh nanti... ^__^

    ReplyDelete
  12. dgn babah dia hormat tu..
    tu yg duk dediam je
    ngan mama sbb dia manja..hehe

    ReplyDelete
  13. assalam,

    anak2 bunda keempat2nya semasa masuk tadika umo 6 tahun dah bolih membaca dan mengenal huruf dan nombor.... anak yang sulung, no 3 dan no 4 dah boleh membaca sejak umo 4 tahun lagi... anak yang no 2 sejak umo 3 tahun... bila masuk tadika cuma nak biasakan mereka alam persekolahan dan pergaulan saja lagi.....menyenangkan guru2 juga..

    Alhamdulillah...

    ReplyDelete
  14. Samalah atiey....klu aku yg mengajar, nda pandai diam2 dorg tp klu babanya mengajar semua kecut. diam2 buat keja dlm bilik..hehe

    ReplyDelete
  15. Kalau en hubby jd cikgu adik, semua dier main iyekan aje, bila KA semak balik.. pasti ada salah sini sane ! org lelaki ni tak teliti macam orng pompuan hehehe

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah atie good move ..bagusnya babah pun rajin nak ajar kan..yg penting pa'e tuh ade semangat nak belajar...kalau abg aidan terbalik lak..ngan maknyer serius sket belajar..kalau ngan bapak boleh main2 lagi tuh..maknya kang singa jadian..hehe

    ReplyDelete
  17. mmg anak2 ni dgn mak dia relax sikit (walaupun mak dinasour cam kros ni)….heheh bila dgn babah fokus je kan…semoga istiqamah la babah mengajar pa'e ye

    ReplyDelete
  18. Dekat rumah, sayalah cikgu anak saya.. Kalau mamanya memang tak jalanlah kerja rumahnya..

    ReplyDelete
  19. akak ngaku ok. kalau akak yang mengajar anak memang garang. siap bertegang urat lagi tau.

    hmmm.. ni pun dok berkira kira nak membeli alat bantuan belajar untuk Aleesya. suka snagat kacau buku si abang kan..

    ReplyDelete
  20. teringat kat kakak kat kampung bila mengajar anaknya buat keja skolah ^^,

    ReplyDelete
  21. Sekurang-kurangnya kan Atie,dia ada minat nak beljar..at least sekali sehari pun dah cukup untuk umur macam Pa'e ni..tapi kalau bab ajar anak,aida lah paling garang di dunia..Daddy diorang?tak garang langsung!anak-anak pun tak takut,.,huhuhu

    ReplyDelete
  22. atie, kalau kami mmg takleh jadik cikgu, satgi cepat naik angin..hahahaha

    ReplyDelete
  23. anduiii c pa'e..belajar sudah menulis...best nya..

    ReplyDelete
  24. hehehe pandai Pa'e..keras kah tangn tu...nda apa Pa'e..pelan2 belajar ah..^_^

    ReplyDelete
  25. Tgk video abg pae blaja comel je..hahaha...blaja rajin2 pae!

    ReplyDelete
  26. Biasanya anak no 1 mmg macam tu Atie...segala galanya kita akan beli untuk dia...tp tu OKje le... nanti no 2 dan no 3 dah malas sikit hehe....
    Baguslah kalau Pa'e ada semangat nak belajar....biasalah budak budak....
    Tau dia takut ngan babah yeh!

    ReplyDelete
  27. cikna pun failed bab2 mengajar budak2 ni.. tak berapa nak sabar.. kekeke..

    rajinnya pa'e.. potet tu kalo cikna ajar kejap je rajin nya.. huhu..

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..