Tuesday, 11 February 2014

Hanya Di Tawau @ Pasar Tanjung

AssaLamualaikum
Weekend baru ini sebenarnya kami balik Tawau. Rindu Bonda dan nak jumpa adik lelaki ku yang nak balik Pahang Isnin semalam (dia balik cuti sempena Tahun Baru Cina). Walaupun balik hanya satu malam, terubat juga rindu dengan mak dan bumi Tawau. Hehe! Sebelum nak balik ke Lahad Datu semula pada Ahad petang tu kami singgah di Pasar Tanjung, Tawau. 
Pasar yang terkenal dengan pelbagai jualan hasil bumi Tawau. 
Kalau korang nak tahu, Pasar Tanjung ini adalah Pasar Tertutup yang terbesar di Malaysia.
Hah! inilah yang paling best bila ke Pasar Tanjung ni. 
Pelbagai pilihan ikan masin, bilis, sotong kering, rumpai laut 
dan macam-macam lagi dengan harga yang murah. Puas hati bila membeli.
En Kuling tengah memilih ikan masin & bilis yang nak dibawa balik ke Lahad Datu. 
Isk! macam semua nak di beli. Haha! rambang mata oohh.

Kalau di Tawau memang di sinilah tempat nak beli makanan laut. Boleh didapati dengan harga murah dan berkualiti berbanding di tempat lain. Siap boleh request, kalau kita nak kirim atau bawa balik ke mana-mana, penjual akan bungkuskan siap-siap dalam kotak. Memang memudahkan pembeli.
WasSaLam^_^

30 comments:

  1. wahhhhh...syoknyaaaa buleh beli ikan bilis, kalau kat semenanjung ni, yang ala2 macam tu Tanjong Dawai namanya...teringinnya nak pi Tawau, harap2 nanti ada la sesi outstation kerja ke Tawau..kekekekeke

    ReplyDelete
  2. atie..akak penah jugak kirim ngan jiran ikan masin terubuk.. masa dorang pi melancong ke sana..sekali dorang belikan mai aii banyak gila..siap bagi2 kat jiran2 lagi..dia kata murah tu kat sana :)

    kat sini mmg susah lerr nak dapat ikan terubuk masin ni..

    ReplyDelete
  3. wohoooo..bangga jadi anak sabahan kan kak atie..di sandakan pun banyak ne..harga pun murah...

    ReplyDelete
  4. Belah sana memang hasil laut memang murahkan Atie... kakak ipar kalau balik semenanjung selalu bawakan ikan bilis yg siap dibersihkan tinggal goreng jer... :)

    ReplyDelete
  5. memang rambang mata dibuatnyer.. macam semua nak dibelikan...
    takper beli banyak2 boleh buat stok dan bagi kat jiran tetangga...

    ReplyDelete
  6. kalau dah murah tu memang wajib beli tu.. nanti bila dah takde depan mata baru dok ingat2 lagi susah kan.. heheheh.. bestnye sampai sana dia..

    ReplyDelete
  7. teringin jugaklah nati datang sini atie..nak tgk n beli hasil laut yg segar...tp bila tuh yer...hehe

    ReplyDelete
  8. menarik nyer... sy sempat singgah tawau sehari, itu pon atas jalan sbb p site... x sempat merasa pon p pasar hu3...

    ReplyDelete
  9. acik kalau dapat kesana..dah tentu iakn blis je jadi pilihan..acik suka beli ikan bilis..disini..yang elok sikit pun 4.50 untuk 100gm

    ReplyDelete
  10. ikan masinnya memang terbaik atiey...hehe

    ReplyDelete
  11. Bestnya tengok... banyak pilihan... masa nrl pi KK dulu pun, borong banyak ikan bilis, udang kering & terubuk masin... kat sana mmg hasil laut murah2 kan...

    ReplyDelete
  12. hahahaa kalo balik kampung selalo cam gini la atie..sumer benda nak beli padahal ada jer kat tempat kita..
    rambang mata tu lain macam skit kan..

    ReplyDelete
  13. mcm2 mknan laut ada kt sini..
    bestnya...
    eh..psr ni tiap2 ari ke buka?

    ReplyDelete
  14. Bestnya Atie... kalau kakak pun sama rambang mata. Tengok pun nampak bersih dan banyak pilihan. Udang kering yg best kat sini kan. Dulu abang pernah beli RM50/- besar-besar dan lemak betul tau. Kakak suka.

    ReplyDelete
  15. tu la.. dah berapa kali sedara dok ajak pergi sana. asyik menunggu ja. tunggu Aleesya besar sket. kita jelajah sana yer

    ReplyDelete
  16. syoknya. bila la nak ke sana. planning tahun ni. sbb nk ke labuan n kuching. tapi x tahu lagi mcm mna.. hihi

    ReplyDelete
  17. kalau lah dapat ke sini mmg semua KA borong abis ni hehehe

    ReplyDelete
  18. hohoho..kalau aida sampai Tawau nak terjah lah pasar ni..mesti Ikan bilis dia Fresh n sedap..kat sini mahal gile kalau nak dapat yang terbaik..huhuhu

    ReplyDelete
  19. nak rasa gi sana cari rumpai laut :)

    ReplyDelete
  20. wahh bestnya banyak sangat choice yer, lucky u. Eh my brother still kat LD and selalu jugak dia berulang alik ke tawau, nnt boleh la ingatkan dia beli ikan kering untuk souvneir balik KL nnt hehehe.

    ReplyDelete
  21. Bestnya Atie....dan dan tu terus nak buat sambal tumis hehe...
    Berapa sekg Atie? Kat sini yg baik dlm Rm 30 / kg kot....

    ReplyDelete
  22. hubby noe baru dapat ikan terubuk masin...kawan pergi sabah...rasanya klu g sana...wajib membeli ikan ni...kat sini susah ler nk dapat...untung la orag sana :)

    ReplyDelete
  23. Waahhh... Baru tau kak, pasar tertutup terbesar di Malaysia... Slm nie tahu, pasar yang paling kemas dan tersusun di Sabah... rupanya tahap Malaysia ya... Proud to be orang tawau.. Kih3 :D

    ReplyDelete
  24. Mmg terbaiklah sgala.hasil.laut di snaa kn..

    ReplyDelete
  25. tawau mmg tempat terbaik memilih makan kering mcm ni..teringin mau p sana..rancang2 samapi skrg blm p huhuhu

    ReplyDelete
  26. Wahhh!seronok gilaaa...sotong keringgg..lama x makan...kt sini mahal kot...

    ReplyDelete
  27. banyaknya pilihan.. sekali pegi mesti borong banyak2 ye kak buat stok..

    ReplyDelete
  28. (Iklan) orang muar boleh beli bilis tawau dan lain lain daripada kami. SMS/call/whatsapp di 0197530125 (din) / 0197530126 (nisak)..;)

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..