Thursday, 13 February 2014

Tiada Tanah? Boleh juga menanam..

AssaLamualaikum
Terjumpa gambar ni di FB kot. Lupa! Hehe. Boleh jak menanam kalau ada keinginan walaupun tiada tanah. Janji rajin kan? Nak ikut cara UAA berkebun, tanah pula tiada.
Jadi kita gunalah cara begini:
Memang praktikal kalau buat macam ni. Daripada kita dok buang jak bekas-bekas minyak tu, baik kita guna untuk menanam sesuatu. Cili, serai, daun salad ni boleh lah kita tanam. Nak tunjuk kat Kuling ku, sebab dia suka tanam-tanam ni semua di belakang rumah:)
*Ummu Aidan & Arissa, OK tak cara ni? hehe*
WasSaLam

26 comments:

  1. sayuran tu segar.. geram lak tengok.. ;)

    ReplyDelete
  2. wah...kreatif tu...boleh diguna pakai..dari mbuang sj..dimana ada kemahuan, disitu ada jalan...kan atiie.hehe

    ReplyDelete
  3. betul la... banyak da botol minyak dibuang begitu saja... comel jugak macam ni...

    ReplyDelete
  4. betul tu yg penting ada kemahuan & minat kan !

    ReplyDelete
  5. Kalau takder space atau tanah, cara nie pundah cukup bagus atie..cukup rajin dah..:)

    ReplyDelete
  6. kalau rumah flat ok la kan
    tp kena ada space jugak..
    tp mmg la kena rajin..hiikss

    ReplyDelete
  7. Wah seronoknya bila tengok sayur macam ni. pandai buat macam ni. boleh saya nak cuba juga.

    ReplyDelete
  8. Dimana ada kemahuan, disitu ada jalan kan akak. Segar sayur-sayur ni.

    ReplyDelete
  9. tetiba lak terasa nak menanam..geram tengok sayur segar2 gitu..:)

    ReplyDelete
  10. wah...teruja plak tengok tapi jenis Ida ni malas nak menjaga huhu...

    ReplyDelete
  11. wow.. ni la baru di katakan.. NAK 1000 DAYA.. TAK NAK 1000 DALIH.. hmmmm tahniah kerna menghijaukan bumi anda..

    ReplyDelete
  12. bagus sangat, selain dapat makan hasil sendiri, juga menyelamatkan alam dari bahan buangan yang terlbih berlambak now. I suka jugak tanaman macam ni tapi rumah bukan jer tak cukup tanah, juga tak cukup cahaya, payah.

    ReplyDelete
  13. Good idea kan.. :-)
    Segarnya salad tu....

    ReplyDelete
  14. memang bagus juga cdagan mcm ne kak..tapi kalau d sini ne..susah bah mau buat begini kak...kecik jak ruang rumah ne...huhu

    ReplyDelete
  15. nampak bersih dan kemas . cuma kena rajin sikit jer ...

    ReplyDelete
  16. saya pun nak try bercucuk tanam gak lah...tanam sayur2 ...atleast jimat sikit kan

    ReplyDelete
  17. byk dah buang palstik minyak aTie..hmm..kalau dulu try cara menanm mcm ni kn bagus..

    ReplyDelete
  18. Jadi betul salad tu.... memang betul pokok tak memilih bekas, janji ada air, cahaya, sikit baja... :)

    ReplyDelete
  19. Dimana ada kemahuan disitu ada jalan..haha..menjadi jugak sayur tu..nmpk segar plak tu...

    ReplyDelete
  20. Elok sangat tu sebenarnya ...tp dah dasar pemaleh OKje ni hehe....nak buat macam mana Atie...dapat rakan alamaya yg pemaleh hehe sabau aje le

    ReplyDelete
  21. senang macam ni kan.. jimat space & tak berat sangat kalau nak angkut2.. huhu..

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..