31 Jan 2013

:: Komputer Vs Teng-teng ::

AsSaLamualaikum..
Jika dibanding kan budak-budak dulu dan sekarang.. Budak dulu-dulu main teng-teng, main getah, main pondok-pondok.. Budak-budak zaman millenium main komputer, tablet, PS dan segala macam game-game canggih. Sungguh jauh berbeza dengan zaman kita dulu.. apa pun itu adalah teknologi... Tapi bila terlalu menghadap alatan canggih ni, susah jugak kan?.. Risau pun ada! Kalau boleh kena seimbang kan antara aktiviti bak kata Doktor di bawah:
sumber :Fb
Macam kami ni seminggu sekali dapat lah bawa Pa'e keluar jalan-jalan.. Sabtu atau Ahad. Hari lain dua-dua sibuk kerja. Balik rumah dah petang.. Pa'e main dalam pagar rumah je lah.. Bila sesekali buat aktiviti di luar rumah mesti seronok kan? walau pun sekadar berjalan-jalan di Taman Permainan bersama anak-anak.. dapat juga dedah kan mereka dengan persekitaran luar dan tahu cara nak bergaul.. Minda anak-anak pun akan lebih terbuka.
WasSaLam^_^

24 comments:

  1. Betul tuh tie..risau jgk..siaidan pun kemain minat ngan komputer ngan tengok kartun..sib baik ade laman luar luas ..blh gak dia bermain kat luar..

    ReplyDelete
  2. betul
    seronok buat xtvt luar

    ReplyDelete
  3. sokong!

    nak tau kalau kita duduk je menghadap tv atau lappy, kita telah menyingkatkan lagi umur kita

    percayalah :)

    ReplyDelete
  4. bdak zmn skg mne reti men teng teng,guli dan seangkatan dgnnye..
    dorg byk terperap dlm umah,men game kt pc,facebook..
    ahaha

    ReplyDelete
  5. aktiviti luar kami dan si kembar jalan-jalan ambil angin bendang naik motor..hehehe

    ReplyDelete
  6. ye..btul tuh..
    riadah bersama anak2 mmg seronok...

    ReplyDelete
  7. Betul tu Atie.. bermacam gajet sekarang... jadinya kurang bergaul budak2 sekarang.. tak macam kita kecik2 dulu kawan kg sebelah pun boleh kenal :D

    ReplyDelete
  8. budak2 dulu nak kenal komputer pun susah.
    mandi sungai,main bola,mancing...
    tu la game budak2 dulu..huhu

    ReplyDelete
  9. Betul tu, apatah lg anak laki2. Kena adveturous sket

    ReplyDelete
  10. berbeza budak dulu dan sekarang :)
    masing-masing dengan cara masing-masing.
    hujung minggu pun xpe kak, sekurang-kurang ada masa untuk anak :)

    ReplyDelete
  11. ni bukan untuk anak2 jer ATie, saya sendiri pun need to get out more. huhuhu sejuk laaaaaaaa.

    ReplyDelete
  12. bella dulu alhamdulillah sempat lagi la merasa nak main permainan tradisional ni . tapi time tak banyak dah permainan dulu2 . sekarang ni lagi la takde kan . zaman anak2 bella nanti agaknya alatan canggih tu kot yg dah jd permainan tradisional bg diorang . haha

    ReplyDelete
  13. dulu laman luas..ddk di kg..best..sekarang rumah taman..woo bahaya bg anak main kat luar

    ReplyDelete
  14. Betul....seminggu sekali bawa dorang keluar....br terbuka sikit minda

    ReplyDelete
  15. betul tu..memang jauh bezanya dulu dan sekarang..
    ingat lagi dulu main tiga kayu..main getah..
    sekarang ada lg ka main mcm dulu2

    ReplyDelete
  16. Zaman semakin canggih...klu dulu aku lepas SPM barulah merasa pegang komputer.... :D...bertuah anak2 sekarang ni..

    ReplyDelete
  17. zaman skang tak sama macam zaman dulu, kalau zaman dulu bebas ja nak main sebab tak risau, skang banyak sangat kes penculikan, ibu bapa jadi takut nak lepas anak main, last2 beli ja permainan yg boleh main dlm umah,selamat.

    saya tag awak, kalau free join ek,

    http://nazirahnyerr.blogspot.com/2013/02/segmen-lagu-favourite-saya-by-leeyana.html

    tq..

    ReplyDelete
  18. Mmg betul tu...zaman dulu2 kita bebas nk gi tmn permainan sendiri..laa ni nk lps luar pagar pun dh takut..tu yg bila dpt kuar rumah je..huiiii kemain seronok sgt depa...

    ReplyDelete
  19. parent skang juga terikat dengan kerja,jadi nak buat aktiviti macam ni agak terhad.lg satu zaman skang bahaya klu biarkan anak tanpa pemantauan.tu yg asyik kena kurung je dlm rumah.bila dlm rumah tu jer la aktiviti budak2,ngadap tv,game,tab..

    mujur sy tinggal kuarters tentera.ptg2 mmg lepas anak main dekat playground.takde la risau sgt sbb anak dh besar.klu tak setiap hari nk pantau n tgok2kan dia..ibu dh la malas..:)

    ReplyDelete
  20. Betul tu OKje pun risau tau Atie... budak2 ni asyik mengadap komputer je... kalau keluar pu gi shopping complex... cam ne tu?

    ReplyDelete
  21. betul 2.. baru2 ni anna g umah kwan mak anna.. ada la cucu dia dalam umo 6-7 tahun, asyik main game kat ipad jew.. wa, advance sungguh kanak2 skrg..

    ReplyDelete
  22. sebenarnya silap kita juga kenapa budak2 skrg jadi macam tu......siapa yg sogokkan diaorang dengan benda2 canggih tu kalau bukan mak ayahnya sendiri.bukan nak kata kat oranglain, firas pun sama lah huwaaaaaaaaa.....

    ReplyDelete
  23. kesian budak2 ni kan? kurang bergerak. jari je yang menari2 (macam tajuk blog ni je..hehe)
    kadang2 macam IPAD tu pulak yang babysitter.

    Mudahnya susukan anak kembar dengan adanya ESP Shaklee

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..