Wednesday, 23 January 2013

::OTW Tawau - Lahad Datu::

Assalamualaikum..
Weekend baru-baru ni kami balik ke Tawau lagi.. Bumi Peladang dan tanah kelahiran ku!
Sabtu dari Lahad Datu dan balik semula subuh Selasa.. Babah Pa'e ada urusan di Tawau, so kami pun ikut menumpang kasih.. sesekali balik bersama, selalu nya balik asing-asing sebab cuti tak sama... Tiga hari di Tawau tak dapat berjalan ke mana-mana sebab hujan setiap hari.. cuaca memang tidak mengizin kan untuk berjalan-jalan walau pun sekadar windows shopping.. selamat duit aku! haha...
Mengikut inspirasi dari blog Ummu Aidan suka sangat gambar-gambar pemandangan yang selalu dikongsikan di blog beliau.. Aku kongsi kan pemandangan dari Tawau ke Lahad Datu pagi kemarin :)
Persimpangan Kunak- Lahad Datu
Sekitar Madai. Gua yg kelihatan ialah GUA MADAI
Melepasi kawasan Tingkayu
Penuh dengan pokok-pokok sawit yang di tanam
Dulu nya penuh Pokok Getah, skrg ni diganti dengan Sawit
Rumah staff/ pekerja di tengah-tengah kebun sawit
Suka tengok Awan itu.
Sekitar kawasan Dewata-LD
Awan yang membiru
Perjalanan untuk ke Tawau mengambil masa 2 jam 30 minit (kereta). Dulu nya hutan-hutan sepanjang perjalanan Lahad Datu-Tawau ini dipenuhi oleh tanaman getah. Kini semuanya ditebang dan digantikan dengan Sawit. Jalan raya yang bengkang-bengkok dan adakalanya mengalami kerosakan kadang-kadang amat bahaya. Kena sentiasa berhati-hati kerana kemalangan jiwa selalu terjadi. Nauzubillah! Apa pun baik pulih jalan sentiasa di lakukan dari masa ke semasa. Menikmati pemandangan hijau sepanjang jalan adalah amat menyamankan. Hijau dan saujana mata memandang :)
WasSaLam^_^

32 comments:

  1. Ohhh lebih kurang KL-Muar kampung OKje le Atie....2 jam lebih .... lama dah tak balik kg ....hu..hu

    ReplyDelete
  2. seronok dengan pemandangan begini tie sepanjang perjalanan..perjalanan nak balik kekelantan dr kl pun lebih kurang camni gak...at least atie dpt amek gambar dok depan..kalau sy asyik dok blakang manjang sbb boss kecik nak dok depan jer..

    ReplyDelete
  3. cantik sana...hijau jew pemandangan..
    pasti best andainya saly dapat jejak sana..:)

    ReplyDelete
  4. cantiknyaaaa mak cik atie..kekeke..teringin mau ke sana BAH..jalan line clear je...

    ReplyDelete
  5. salam kenal jugak atie..saya follow awak balik...#430 ^_^

    ReplyDelete
  6. cantik nye permandangan kt sna..ntah bile la bru dpt nk ke cna..huhuhuhu..

    ReplyDelete
  7. wuaaa!!teringin nak g sabah..dan dh lama bercita2 nk daki gunung Kinabalu tu..heee~

    ReplyDelete
  8. Subahanallah cantek permandangan itu... akak suka dengan kehijauan yg mendamaikan..

    ReplyDelete
  9. sangat-sangat cantik dan indah pemandangan tu.. menyejukkan hati yang sedang gundah gulana.. wah...

    ReplyDelete
  10. Sy blum sempat turun d sandakan tu..limpas pun belom..haha..klu ada msa jumpa jg d sana..in shaa Allah..

    ReplyDelete
  11. Sy blum sempat turun d sandakan tu..limpas pun belom..haha..klu ada msa jumpa jg d sana..in shaa Allah..

    ReplyDelete
  12. Saya belum pun pernah sampai sabah...bila lah agaknya....
    Salam perkenalan drpd : suteraungu87.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. cantik dgn pemandangan hijau di kiri kanan jalan.... hilang sikit rindu kat M'sia :)

    ReplyDelete
  14. cantik...saya suka kalau drive around ada view macam ni.

    ReplyDelete
  15. saya sekali baru pegi ke sabah.
    tapi bukan tawau.
    beli tiket last minit mahal betol.

    ReplyDelete
  16. bila tengok rumah staff tu teringat kat kawan cikgu baru transfer kat lahad datu

    ReplyDelete
  17. bella tak pernah gi sabah kak . teringinn nak pegi . nanti kalau bella pegi sana , nak tempah akak la jadi tourist guide . ngehh

    ReplyDelete
  18. rindunya aku dengan tempat2 ni semua..tahun ni maybe x dpt blk... :(

    ReplyDelete
  19. Teringt zaman duduk sandakan dulu..lps tu gi tawau dr sandakan naik kereta..mmg byk juga pemandagn mcm ni..

    ReplyDelete
  20. Lahad Datu ye. Satu lagi tempat yang kene masukkan dalam list kalau pergi ke Tawau. Sabah pun tak pernah pergi lagi tapi Insyaallah ada dalam perancangan.

    ReplyDelete
  21. salam maulidur rasul atie ..
    teringat plak masa travel tawau lapangan terbang tawau ke semporna ..

    aby bg link ke tawau/semporna/mabul/kapalai ..
    2 entri diblog ni dan 2 entri lg di blog aby yg lg satu ..

    http://satuperlumbaan.blogspot.com/2012/10/kapalai-perkampungan-resort-di-tengah.html
    http://satuperlumbaan.blogspot.com/2012/10/kepuasan-di-pulau-mabul.html

    http://dorobeescattery.blogspot.com/2012/11/amal-yg-sebesar-zarah.html
    http://dorobeescattery.blogspot.com/2012/09/beautiful-semporna.html

    ReplyDelete
  22. sejuk je mate tengok pemandangan yg hijau tue.. mcm kt kg ayu jugak..

    ReplyDelete
  23. nmpak segar jer udara nya..seronok kan atie..balik umah mak ...

    ReplyDelete
  24. Salam Maulidur Rasul akak atie................
    =D
    mana pix pae mana pix pae hihihi

    ReplyDelete
  25. bestnya... teringin anna nak g sana..

    ReplyDelete
  26. Sejuk je sepanjang perjalanan tu kan Atie. Saya ni tak berapa suka menempuh perjalanan ke rumah mertua, akan amik masa kat 5 jam, dah alh jalan xa cantik. Kalau dapat pinjam pintu doraemon kan best. Hahaha.

    ReplyDelete
  27. wah bestnyer tgk pemandangan tu..hijau jer..nampak fresh

    ReplyDelete
  28. best tgk pemandangan..
    hijau aje.. sejuk mata memandang..
    teringat nisah akan kampungku yang jauh di ipoh..
    errrk yg tu tak berapa nak ijau lah.. sebb duk dkt bandar hehe

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..