10 Jan 2013

:: TIP DIDIK ANAK BERKAWAN ::


AssaLamualaikum
Dalam hidup ini kita amat memerlukan teman & sahabat.. begitu juga dengan anak-anak kita.. pergaulan sesama rakan sebaya mereka sebenarnya amat penting... Ia nya bertujuan untuk mendedahkan mereka dengan dunia luar dan cara pergaulan yang betul... Jom sama-sama kita pelajari tip ini...:)
Pa'e with best friend..:)
*Untuk berkawan, anda perlu ajar anak anda untuk bersikap mudah mesra dengan semua orang. 
*Ajar dia untuk tegur sesiapa sahaja yang dia ingin berkawan. Ucapkan salam setiap hari pada orang yang samaakan menjadikan anak anda dan kawannya lebih mesra. 
*Ajar dia tiga teknik asas untuk berkawan iaitu bertanya khabar, puji kebaikan kawan dan jemput dia untuk bersembang.
*Didik juga anak anda untuk bersikap tolenrasi dengan rakan – rakan mereka. Di dunia ini terdapat bermacam ragam manusia. Setiap orang mempunyai perangai yang berbeza. Ajar anak anda untuk jaga hati kawan dan bersikap setia kawan.
*Jangan bergaduh tetapi sentiasa cari jalan penyelesaian bagi setiap masalah yang timbul.
*Bagi anak – anak kecil, situasi ejek mengejek pasti akan berlaku. Untuk elakkan masalah ini menganggu fikiran anak anda, anda ajar dia cara untuk menyerap tekanan tersebut iaitu dengan sabar, tabah dan kemudian senyum.
*Anda ajar dia sifat bersyukur iaitu Allah S.W.T jadikan setiap manusia berbeza – beza dan setiap ciptaan-Nya adalah terbaik. Apabila dia diejek, anda suruh dia ucap Alhamdulillah dan senyum.
*Tiada guna untuk melawan ejekan kerana ia adalah hasutan syaitan. 
*Selain itu, anda ajar juga anak anda untuk tidak menghina rakan – rakannya. Sebaliknya ajar dia untuk berkawan secara sihat dan sentiasa memberi sokongan pada rakan – rakannya.
Sumber : SINI
Moga bermanfaat buat kita semua yang bergelar Ibu-bapa:)
WasSaLam^_^

30 comments:

  1. Thanx for sharing atiey...panduan yg sangat baik..Qis ni jenis yg suka berkawan dengan orang yg lebih besar dari dia...kalau tgk budak tu kecil dari dia..dia tak berapa sangat...

    ReplyDelete
  2. comey aje pa'e..
    siap pkai stokin ag..

    ReplyDelete
  3. Good tips. Anak dara saya sumanya di tegur ☺☺

    ReplyDelete
  4. Alhmlh ank2 sy sumenye jenis mudah berkawan..anyway tq for the gud info

    ReplyDelete
  5. betul tu kak...tapi sedang2 juga la..kang over pula..hihihi

    mcm jue la skrg..susah nya mahu cari kawan..pemalu benor..hihihi

    ReplyDelete
  6. Thanks sharing....bukan mudah nk mendidik anak dengan sempurna, perlukan kesabaran yang tinggi. jemput ke teratak maya saya, nabihahsejutarasa.blogspot.com
    tq ;)

    ReplyDelete
  7. Salam atie..
    mcm mana keadaan pa'e ..harapnya bertambah baik yer demamnyer yer,,,
    haaiii byk tul tips tu nak kena blajar n terapkan yer..sian aidan kat sini takder kwn, ad pun jrg2 dpt jumpa...

    ReplyDelete
  8. thnks sharing..

    anak saya pemalu tp biler da panas, boleh tahan ramahnyer...

    ReplyDelete
  9. info menarik...untuk ibu2...nak pula ibu2 muda...tq

    ReplyDelete
  10. good info . budak-budak kalau tak diajar berkawan , mereka jd kekok bila dlm kalangan org ramai .

    ReplyDelete
  11. Tq sharing... ank2 lelaki saya semua pandai bwk diri cuma ank dara pemalu sgt orgnya.. :D

    ReplyDelete
  12. Anak akak yang no satu tu, memang freindly.. senang sungguh berkawan... yg masalah yg no 2 ni.. kawan duduk sebelah pun tak tahu namanya lagi... hahaha dah seminggu pun tak kenal kawan sebelah.. bila tukar sekolah ini lah masalahnya :D

    Tq sharing Atie..

    ReplyDelete
  13. bagus2..nti leh apply kat anak saya..hehehe

    anak saya lmbt skit nak mesra ngan kwn2 dia...smpai kdg2 kwn2 dia pon abis di jeling nye klu nak dekat ngan dia..ehehehhe..

    ReplyDelete
  14. Tips yg baik Atie. Anak kakak yg no. 2 dulu susah nak berkawan tau. Sekarang dah remaja pandailah...

    ReplyDelete
  15. wah.. bagus ni tips untuk saya satu hari nanti..

    ReplyDelete
  16. tq tip ini kak atie..comel dua sekawan tu..
    mau guna tips ini sama anak2..

    ReplyDelete
  17. haah kan kak, kadang2 tu risau..
    kat umah boleh la kita jaga, tengok2 kan

    bila dah ke sekolah.. ke kelas agama
    time tu yang buat kita risau
    dorang pun bukan arif sangat kawan mana boleh pakai @ tak :)

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. Insya Allah akan dipraktikkan kat Alisha. tq kak

    ReplyDelete
  20. Betul tu Atie...anak2 pon perlukan kawan..supaya mereka dapat belajar..thanks share the info ye Atie..

    ***Atie...Aida skrang ni tgh pakai produk As Beauty..produk ni sangat best sebab juz kena pakai Krim Siang+sabun +Krim Malam je...krim malam dia sangat best sebab buat kulit kita jadi flawless n putih berseri..kalo kulit tone tak sekata mcm aida mmg wajib pakai,insyaAllah kulit akan sekata..before ni aida juz pakai safi je, tapi tak jalan pon, then bile pakai As Beauty ni, terus ok..mmg berbaloi la beli..hihih..Atie nk try?ade trial pack RM50 boleh pakai smpai sebulan..full set RM110 bleh pakai smpai 3 bulan..

    ReplyDelete
  21. anak kak zu yg lelaki tu susah betul nak berkawan bila kat umah hnya berkawan ngan adik adik dia jer..kawan 2 dia hanya kat sekolag ajer..

    ReplyDelete
  22. tips yg menarik ..
    sedikit2 boleh diguna pakai dalam membesarkan hero aby yg seorg tu

    ReplyDelete
  23. nice tips... berkawan biar seribu, tapi jangan hanya di facebook ngeh ngeh.

    ReplyDelete
  24. tips yang bagus nih...hehehe

    ReplyDelete
  25. Tak de anak kecik lagi...anak yg dah besau panjang tu relevan lagi tak..

    ReplyDelete
  26. tip bagus nie..

    hehe kalau qalesya dah terlebih ramahnya... semua org dia nak tegur hehe

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..