Tuesday, 22 January 2013

::10 Website untuk Kanak-Kanak::

AssaLamualaikum..
Terjumpa di FB.. 10 website yang dicadang kan untuk anak-anak kita.. boleh lah bagi mereka tengok..  macam Pa'e kecik lagi kot..simpan dulu.. Kadang-kadang susah juga nak kawal apa yang anak-anak kita tengok bila mereka buka PC atau lap top..  Kalau umur 1-5 tahun tu mungkin kita boleh pantau lagi dan perhati.. tapi kalau umur 7 - 12 tahun tu mereka dah pandai sendiri. Selalu nya layan kartun di You Tube lah paling banyak kan?.... So, bolehlah cuba set kan laman web di bawah untuk anak-anak kita tengok.. semuanya memberi input yang baik pada perkembangan minda mereka..

1. http://www.starfall.com/ This delightful website is perfect for kids who are learning to read, or getting ready to read. With simple and fun books, games and activities that inspire imagination.

2. http://www.nga.gov/kids A wonderful site from the National Gallery of Arts that has many unique ways for kids to dive into art appreciation through interactive games and activities. 

3. http://progressivephonics.com/ This site is perfect for kids who are learning to read or who are expanding their reading skills.

4. http://storynory.com/ StoryNory has been publishing a free audio book on its website for more than seven years, creating one of the largest and most diverse story collections found anywhere. 

5. http://kids.usa.gov/ This website from the US government acts as a portal to other government run sites for kids--showcasing an endless array of great educational activities, coloring pages, posters, videos and project ideas.

6. http://www.treetures.com/ Here kids enter a magical world that will teach them about the importance of the natural environment. 

7. http://www.nasa.gov/audience/forstudents NASA has put together some stellar resources and interactive demonstrations for kids and their families.

8. http://kids.islamweb.net/english Is also available in Arabic. A must visit for Muslim kids.

9. http://www.spellingcity.com/ is site allows you to enter your child's spelling words to help them enjoy their spelling homework and achieve a perfect score in spelling tests. 

10. http://mathrun.net/ A simple game aimed at helping students become quicker at solving mental algorithms.

Semoga bermanfaat pada anak-anak kita. Sesekali kena juga pantau apa yang mereka tengok demi kebaikan :)

*Ada yang tanya kemana weekend ni.. entry baru pun senyap. No BW.. kami baru sampai dari Tawau.. Subuh tadi gerak, terus masuk office*
WasSaLam^_^

24 comments:

  1. thanksss.. sharing is caring...hehehee

    ReplyDelete
  2. Trima kasih Atie. Perkongsian yg baik ni sbb anak2 adalah pencorak negara satu masa nnt.

    ReplyDelete
  3. Ms Amsyar kecik boleh la... Ni da besar, dia dok bukak sendiri laptop n bukak utube hu3

    ReplyDelete
  4. halo halo..hihihi lama x conteng umah mak cik...:)

    ReplyDelete
  5. wah..byk2..leh g tgk nti..tq kak share..

    ReplyDelete
  6. cantikkk..boleh suh anak2 kak zu tgk nanti...

    pakat berebut pc ngan ibu ler pasni...

    ReplyDelete
  7. bagsnya atie share nie, nanti nak cuba godek2 website tuh utk aidan..selalu download prgram kat dia fr youtube.

    ReplyDelete
  8. Info yg sangat kakak hargai. Thanks atie.

    ReplyDelete
  9. baru tau ni..
    nanti bagi anak tengok sini..tq info ini kak Atie

    ReplyDelete
  10. bagus2....tq untuk info..nie....Atie..

    ReplyDelete
  11. Nice sharing Atiey..nk p tgk website² tu nanti..^^

    ReplyDelete
  12. Bagus nih. Thanks for sharing atiey.

    ReplyDelete
  13. Tq sharing ya..blhlah terjah nnt :D

    ReplyDelete
  14. Patut pun senyap je.... baru tau jawapannya he..he... Jauh ke antara LD ke Tawau?
    Bagus website ni Atie ...nanti nak try bukak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak.. drive 2 jam 30 minit dari LD ke Tawau:)

      Delete
  15. akak blk Tawau ke.. Lameee dh x g pasar gantung.. huhu...
    anyway, akak ni mmg mak yg rajin.. smpi bnde ni pn akak dok search.. well done sis :)

    ReplyDelete
  16. tq sharing kak..
    boleh syorkan untuk
    anak menakan anna..

    ReplyDelete
  17. haaa bagus ni..
    walaupun nisah xde anak..
    tp ade "big baby" yg tu pun kena pantau jugak
    hikhikhik...

    ReplyDelete
  18. tak rindu makanan Tawau ker? hihihi websites ni saya pun boleh layan kot.

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..