Sunday, 24 February 2013

:: I Love My Home ::

AssaLamualaikum..
Aku sebenar nya suka duduk di rumah sahaja jika tiada apa-apa hal yang harus diselesaikan di luar rumah. Dari zaman kanak-kanak hingga lah sekarang. Aku suka duk dalam rumah. Maksud nya terperap di rumah buat aktiviti-aktiviti yang aku suka. Tengok tv dan membaca adalah suatu kebiasaan yang tak boleh dipisah kan bila ada masa terluang. Bukan lah bermaksud tak keluar rumah langsung untuk bertegur sapa dengan jiran-jiran cuma kadang-kadang lebih suka tidak 'memuncul kan' (adakah ayat macam ni) muka di depan jiran tetangga. Bila ada event sesama jiran tu keluar juga join. Masa ni lah baru lebih beramah mesra. Kalau diikut kan sejak zaman anak dara lagi memang suka duk rumah sahaja. Sampai kan pernah satu ketika masa kami mula-mula pindah rumah (bila arwah ayah beli rumah baru), ada jiran yang bertanya dengan mak, aku ni siapa? haha. Gara-gara jarang keluar rumah dan orang kampung ramai yang tak pernah lihat aku. Lepas sekolah plak belajar jauh, memang adalah segelintir orang kampung yang tak kenal aku. Hanya kenal nama, tapi empunya nya diri tak dikenali. 

Picture : FB
Sekarang ni plak, masih juga perangai macam tu. Selalu nya keluar bila temankan Pa'e bermain di luar rumah. Itu pun bila weekend tak kerja, aku memang akan bagi dia keluar bermain di luar pada waktu pagi kejap dan waktu petang. Itu je lah masa duk luar rumah. Kalau keluar rumah pergi jalan-jalan window shopping tu rajin lah juga bersama Babah dan bujang sorang tu. Takut juga dikata sombong, tapi aku rasa mereka faham kot. Hehe. Cuma yang hairan nya aku ramai juga kawan dari pelbagai lapisan dan peringkat umur. Boleh kata dimana-mana ada kawan atau kenalan (eh! ayat riak kah tuhaha. Korang pula macam mana ya? rajin tak keluar menyembang dengan jiran-jiran?
WasSaLam^_^

19 comments:

  1. Saya pun jenis duduk di rumah juga. Sapa jiran-jiran tu sapa juga tapi takla sampai duduk berlonggok bergosip..tak reti la

    ReplyDelete
  2. Salam atie.. atie mcm puteri lilin nie suka dok umah..heheh..takperlah tu lagi bagus drp dok bertandang kehulu hilir.. ummu pn tak suka sangat kuar2 borak ngan jiran, kecuali ade penting, dah borak kejap mula cri alasan nak masuk umah..huhuhu

    ReplyDelete
  3. ila pun..yg rapat cuma ngan jiran sebelah rumah..jiran2 lain kurang berjumpa..just senyum2 dr jauh..hihi...

    ReplyDelete
  4. Samalah Ateiy..aku pun macam tu..lebih suka duk rumah...kalau hubby cuti jak barulah keluar jalan²..kalau ndak memang terperap di rumah 24jam.. :)

    ReplyDelete
  5. Cikgu pulak kalau balik kg suka lepak kat rumah jer, tp kalau kat rumah sendiri suka pi jln2 hihi

    ReplyDelete
  6. Kami dari kecik mmg dah diajar berkurung, main pun kat halaman rumah dengan adik2 and indoor games mostly. ada la sekali sekala main ngan kanak2 lain. dah tinggal sendiri, i stay apartment, laaagi la masing2 buat hal sendiri hehehe. Until now, just tegur2 hye hye have a nice day jer la, nak sembang2 tak. eh dah jadi entry.

    ReplyDelete
  7. lebih2 lagi kalo kat rumah tu ade internet..hehe
    24 jam sanggup duk mengadap depan laptop tu.

    ReplyDelete
  8. tak biasa bergaul dgn jiran sejak pindah sini. kami adik beradik kalau jiran dtg je semua nyorok. hehe.. org kg kenal mak & abah je. ;)

    ReplyDelete
  9. mase duduk bandar dulu.... mule2 rajin lah jugak kak.. tapi ramai jiran yg bekerja.. so, keluar temankan raisha jelah... jumpe jiran pun kejap2 je... diorang balik dah sibuk nak masak pula... harap weekend jelah dpt borak2... pastu plak stat peknen lagi... mabuk teruk.. tak larat dah nak kuo... hingga lah divorce... time dok kg nie.. tiap2 petang keluar umah.. tapi jiran2 jauh... jarang lah dok sembang...

    ReplyDelete
  10. Salam atie,
    Elok juga mcm tu, tk prlu munculkan diri jika tk ada keperluan. Bukan smbong tk yg minat melepak yg tk ketahuan kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan sombong tp tk minat melepak yg tk ketahuan .... Huhu typing error kt atas tu

      Delete
  11. Okje ada masa Atie...itupun bersembang dgn geng yg biasalah.Kebetulan....sebelah rumah tu melayu tp dia tak duk situ...kira kosonglah.....Yg sebelah pulak cina...so sembang gitu gitu ajelah...

    ReplyDelete
  12. PC pun tak suka duk sembang2 umah orang...suka duk kat umah sendiri, kalau ada hal tu pergila...tapi tak de la duk borak2 kosong...Lebih prefer duk kat umah dan buat keja kat umah...hehehe:)
    Bukan sombong tapi memang jenis tak suka lepak2 atau borak2 kat umah orang...hehehe:)
    Kalau jumpe kat mana2 tu tegur je...kira tak sombong la tu kan;p

    ReplyDelete
  13. Samalah tu atiey...dulu sampai org tak kenal aku sapa sebab yg selalu memunculkan diri kakak dan adik aku...sekali aku kluar....ehh sapa pulak ni...huhu

    ReplyDelete
  14. Linda jarang kuar sembang dgn jiran..sembang2 pun time kalau diaorg datang hantar apa2 buah tangan..and kalau linda g hantar buah tangan apa2 ke rumah diorg...rasanya sebab masing2 kerja..pastu balik umah, dok umah jaa..letih kerja masing2..huwaaa

    ReplyDelete
  15. jenis ayut klu dh kuar mmg kuar abis,...skali dh msuk umah mmg malas la nk kuar lg.. ^^ klu jiran ni mmg tgk keadaaan jgk..

    ReplyDelete
  16. jiran yang kenal dan berbual hanya jiran di kiri dan kanan rumah... jiran depan rumah hanya senyum2 je... keluar dpn rumah pun semata2 nak sidai/angkat kain n siram pokok bunga... kalau tak mmg lebih suka dok dalam rumah... heheh

    ReplyDelete
  17. MS pun jarang kuar rumah untuk bersembang dengan jiran-jiran ni.... sesekali keluar teman anak-anak main basikal, then senyum-senyum bila jemur kain. kalau tak pepagi keluar pergi kerja, balik pun dah pukul 6...

    time cuti sibuk layan anak-anak pulak... tapi jiran-jiran pun faham, diorang pun sama. bila ada event or kenduri kendara jumpalah kitorang.

    ReplyDelete
  18. ada juga sesakali keluar berbual2 dengan jiran2..

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..