21 Feb 2013

:: Nasi Lalap ::

AssaLamualaikum..
Makanan yang terdapat di Lahad Datu dan Tawau banyak dipengaruhi oleh makanan-makanan yang berasal dari Indonesia. Jarak yang dekat dengan 2 daerah ini menjadikan makanan di sini banyak dipengaruhi oleh unsur-unsur makanan dari seberang. Memang kalau pergi mana-mana kedai makan di sini pasti ada 1 atau 2 jenis menu nya berasal dari sana. Tak percaya cuba datang ke Sabah. Mesti ada jumpa menu yang korang tak pernah dengar di Semenanjung. Cuma tak pasti sama ada Nasi Lalap ni ada tak di sana? Kalau tak silap makanan ini berasal daripada suku kaum Jawa di seberang. Jangan silap sebut tau, Nasi Lalap bukan Nasi Lalat.. haha:)
Nasi Lalap = 1.Nasi putih 2. Ayam Goreng Tepung 3.Sambal  tomato/belacan 4. Sayuran 5. Sup kosong

sumber Google: Sambal Cemangi
Selalu nya Nasi Lalap ni mesti makan bila balik ke Tawau. Tempat makan selalu nya di Gerai-gerai tepi pantai sepanjan highway Tawau. Harga pun berpatutan. Selalu nya harga bagi sepinggan macam di atas RM4.50. Tak tau lah plak sekarang kalau dah naik sebab harga barang mentah kan semua dah mahal. Nasi Lalap ni selalu yang buat orang berselera sebab sambal nya yang dimakan cecah sayur celur dan ayam goreng tu. Kalau Nasi lalap versi Lahad Datu yang selalu kami makan plak akan disertakan dengan 2 jenis sambal. Sambal tomato+belacan dan 1 lagi sambal tomato+daun cemangi (tak pasti lah daun ni ada kat sana atau tidak). Memang puas hati dan mengenyang kan:)

*Sorry kawan2 yg dtg ke blog ini, aku bercuti. Ntah lah! keadaan di LD ni masih menjadi tanda tanya dan belum ada jln penyelesaian. Belum tenang sepenuh nya. Hanya kami yg berada di sini yg tahu situasi sebenar. Doakan kami warga Lahad Datu ya.
WasSaLam^_^

40 comments:

  1. Lbh kurang mcm ns ayam penyet jerk cuma beza aym tu lain skit..
    In shaa Allah xde apa2 yang berlaku kat sana. Semoga aman semuanya.. Amin

    ReplyDelete
  2. Salam atie...bercuti yer..sempatlah makan nasi lalap kan..hehehe..mcm kering sikitkan nasibya takder kuah to makan ngan sambal..nanti gie sabah nak cobalah...:)

    ReplyDelete
  3. salam kak Atie..
    hasihh masuk je umah akak, terus terjamu mata dengan Nasi Lalap ni.. hehhe hampir2 jgk tersebut Nasi lalat.. wahhhhhaaahaha haru betoi !!

    akak, Nisah tak pernah mkn le nasi ni. belum jumpe lagi kat semenanjung

    ReplyDelete
  4. Ini mmg sedap sebab tak muak sangat, simple jer. and harga quite murah sesuai untuk student bajet hahaha
    Dear, please take care yer. Risau la dah lama jugak kan still tak settle.

    ReplyDelete
  5. Sambal cemang tu aku nda penah jumpa dan makan...
    itulah byk versi yg aku dengar kat lahad datu tu skg...harap semuanya selamat di sana...

    ReplyDelete
  6. terasa sedap jer wpon tengok jer...

    ReplyDelete
  7. sambal cemangi tu nmpak sedap..menyelerakan..

    in shaa Allah..mg sume slmt di sana..

    ReplyDelete
  8. woah!!!!! memang mengiurkan!!!! sedapnyer!!!! :)

    ReplyDelete
  9. wahh nampak cam sedap sbb sambal dia mcm ayam penyet..kat sini kat analah nk dpt kan atie?hehee

    ReplyDelete
  10. atie..hati2 yer..sirau pulak keadaan di sana masih belum stabil

    ReplyDelete
  11. Boleh terlelap makan ni Atie... sedapnya tengok :D

    ReplyDelete
  12. oooooooo...ni la nasi lalap tu ea...prnh dgr...

    ReplyDelete
  13. masa akak mula terbaca cam nasi lokap..

    ReplyDelete
  14. makan ni sure terlelap x.. hihi.. macam set ayam penyet lak kan..

    ReplyDelete
  15. baru ni kali dengar nasi ni Atie..
    macam sedap owh..ada ka d kk nasi ni..

    Atie mcmna la keadaan sana skrg..

    ReplyDelete
  16. amboihhh sedapnya... :)

    salam perkenalan.. dan follow sini..

    :)

    ReplyDelete
  17. 4.50??murahnya tu kak..kalau cni keningau...mau rm8 oo...sudahla ayammnya kering digoreng..huh...bila la leh jumpa nasi lalap yg sedap..

    ReplyDelete
  18. mcm ns ayam penyet skit2, bezanya kat ayam.

    smg akak sekeluarga selamat disana..take care :)

    ReplyDelete
  19. mmg pelik mkanan dia...nama dia sndri pun dah pelik tak melambangkn ciri2 masakan melayu...tp da mcm masakn jawa...

    ReplyDelete
  20. waduh.. sambal cemangi.. last makan masa kenduri minggu lepas.. meletop!

    ReplyDelete
  21. Hmm, smoga di LD baik2 saja.. hmm..

    ReplyDelete
  22. kak zu doakan moga hehidupan atie kat sana sentiasa dilindungi Allah selalu...amin

    ReplyDelete
  23. dah tersilap baca td mula2. hihi.. mcm sedap. gulp!

    harap semuanya baik2 saja.

    ReplyDelete
  24. ooo kat LD panggil nasi lalap yer...kalau kat miri dipanggil nasi lelapan. Sedappp adik beradik la dengan nasi ayam penyet. Hurm macam mana keadaan di LD sekarang ni....tentu takut kan nak keluar rumah. semoga allah beri perlindungan dan jauhkan sebarang benda yg tak elok.

    ReplyDelete
  25. nanti ke sabah boleh la cuba nasi lalap :)
    Semoga atie sekeluarha sentiasa dilindungi oleh Nya... take care!

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum Atiey. Dulu kt restoran tepi pantai LD(saya lupa dah namanya), ntah masih ada or tak, sy x pasti. Tapi kt situ nasi lalapnya sedap jugak..

    Insha-Allah kemelut kt LD akn dpt diselesaikan dlm tempoh terdekat.

    ReplyDelete
  27. sangat sedap.. huhu buat lapa je tgk. ni macam nasi pecal leleh.... bezanya ayam tu goreng

    ReplyDelete
  28. Nnt bulan 4 PC nk pg sabah...blh try ns lalap ni...:-)

    Hrp2 LD baik2 aje:-)take care atie!

    ReplyDelete
  29. Atie.... lalap ni dalam bahasa Jawa macam ulam...sayur yg tak di masak...gitulah kalau tak silap.. macam set ayam penyet pun ada ek!

    Oh patut le kat FB semalam Atie tulis cam tu eh...Semoga sega-galanya seperti biasa eh Atie...

    ReplyDelete
  30. niesa penah mkn sekali je kat sini..hehe..tp tgk gmb nasi lalapan kak atie tu nmpk sedap!
    semoga baik2 saja kt sana..tc! :)

    ReplyDelete
  31. waduuuuhhhhh..... sedapnya......

    ReplyDelete
  32. ohh kok peliknya nama lalap..tp mmg sedap..tgok pic pun dh tau..simple n menyelerakan

    ReplyDelete
  33. masa ila gi tawau dulu..gi makan kat hujung area pelabuhan tu..beli nasi lalap ngan pedal yg ada sos sedappppp!!!

    ReplyDelete
  34. Yup...nasi lalap ni mula mula kenal adik yg perkenalkan..so I try ordering..first makan dekat papar okey tpi ayam potong kecil2 tak da plak tepung,lpas tu try Beaufort kira okey la tap I masih belum puas hat I...then datang peg I lahad datu,abg bwa makan dekat pasar malam, nasi lalap mmg terbaik..ayam goreng bear mcm kfc..sambal pergghhh mmg terbaik..sayur plak bkn mcm tmpat lain pakai lettuce,dkt ld sayur celur...dtg ld confirm the first menu nasi lalap..lol

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..