4 Feb 2013

::Simptom-simptom DIABETES::

AssaLamualaikum..
Tanda-tanda awal mengidap DIABETES atau bahasa biasa nya kencing manis.. dengar pun dah takut! kalau dah ada tanda-tanda seperti di bawah sila lah cepat-cepat jumpa Doktor ya.. Nauzubillah! harap-harap nya tiada lah diantara kita yang mempunyai simptom-simptom seperti di bawah :
sumber:FB
Kurangkan gula dalam makanan dan minuman.. tambahkan manis dalam senyuman :)
Mari amalkan gaya hidup sihat! Happy working you all..
WasSaLam^_^

29 comments:

  1. salam isnin
    singgah pagi
    apa khabar pagi ini

    ReplyDelete
  2. salam atie..sehat ker smua..rindu pa'e lak..hehhee
    Ade kenalan kami kat sini kena kencing manis sampai kena potong kaki...mulanya bini dia kencing manis jgk..operate, tak lama meninggal..kemudian dia lak kena potong..tak lama lps tuh ninggal..heeee parah kencing manis nie...

    ReplyDelete
  3. tq for sharing...mencegah lebih baik kan kak...

    ReplyDelete
  4. takutnyaaa..berdoa sgt2 jangan la kena sebab family kuat sgt kencing manis ni

    ReplyDelete
  5. salam isnin Atie,
    Macam akak lagi takut sebab arwah abah dulu pun ada kencing manis...selalu beringat sebab takut ada juga

    ReplyDelete
  6. takut jugak baca nih atie..keturunan ramai yg ada kencing manis nih...

    ReplyDelete
  7. Salam.... takutkan kalau ada kencing manis nie.. mtk dijauhkanlah....kena jaga pemakanan dr skrg...tp penyakit nie pun keturunan jugak kan?

    ReplyDelete
  8. takutnya kak baca ni...mintah jauh la dari kita kan..elakkan yg manis2 ni

    ReplyDelete
  9. betol2... maniskan senyuman ;)

    ReplyDelete
  10. Thanks untuk info,arwah nenek saya pun teruk kencing manis dia. Tp tak la sampai kene potong kaki,cuma kaki jadi buruk macam mangga yang hitam2 tu.

    ReplyDelete
  11. good sharing..skarang ni mmg banyak makanan or minuman yg manis2kan..uuu

    ReplyDelete
  12. terima kasih.. bapak akakpun diabetis.. tuler takut gakkan...
    kena berhati2ler takut...

    ReplyDelete
  13. Tapi yg kesian atie walau makan berjaga tapi dek kerana genetik kena juga. Masih kecik lagi itu yg kakak kesian...

    ReplyDelete
  14. salam... thanks sharing. kurangkan manis dlm makanan. bnykkan manis dalam senyuman.

    ReplyDelete
  15. Saya pernah kena masa mengandung si Damia...punyalah 'seksa' sebab sikit2 nak check darah, sampai2 rasanya nak berlubang dah jari2 kena cucuk jarum...tapi alhamdulillah lepas bersalin dah ok dah...

    ReplyDelete
  16. paling teruk tu kalau luka nda mau sembuh kan..bikin takut juga..

    ReplyDelete
  17. Menyeramkan ni Atie.....nak-nak yang asyik nak mengunyah je tu hehe....

    ReplyDelete
  18. kadang-kadang faktor genetik pun boleh menyebabkan diabetis juga...

    ReplyDelete
  19. kak zu ni lagilah takut..mak bapak pakat ada kencing manis...seriau jer tkut ada jgk...umor pun dah banyak nih

    ReplyDelete
  20. emmm, ari tu check pun dah tinggi kandungan gula dalam darah.. takut gak.. rasa cam nak berjaga2 tapi bab makan tak leh stop lah, minum manis pun susah nak kurangkan, walaupun tak de keturunan diabetes, tapi still kena bewarekan.

    ReplyDelete
  21. Thanx for sharing Atiey...
    bapa ku slh seorang penghidap kencing manis..hari2 kena amik suntikan...

    ReplyDelete
  22. kak atiee nice sharing.....
    anwy MISSSSSS you so much!!!

    muax!!

    p/s pae sihat x??

    ReplyDelete
  23. eh banyaknya simptom yg saya ada... risau nyer muda lagi ni.

    ReplyDelete
  24. takutnya arwah mak dulu ada kencing manis...

    ReplyDelete
  25. aruah pak sy dulu ada kencing manis.sy pun time pregnant kena gak..harap2 pas bersalin kembali normal..diabetis tahap teruk memang menakutkan..siap kena potong2 tu yg seriau tu..:)

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..