Thursday, 11 April 2013

::8 Cara elak MAKAN Berlebihan::

AssaLamualaikum
Lagi tips kesihatan. Kekadang kita ni kalau makan tak dapat nak control. Kalau sedap lagilah kan. Haha. Selalu kata, makan dulu nanti baru fikir kesan baik buruk nya. So, lepas ni boleh amalkan tips-tips dibawah untuk mengelak daripada makan berlebihan:
Sumber : FB
Sharing is caring. Kalau tak dapat ikut semua pun, boleh jadikan panduan untuk kita sama-sama beringat. Makan untuk hidup. Makan sebelum lapar, berhenti sebelum kenyang:)
WasSaLam^_^



24 comments:

  1. Makan berpada bagus kan n folo chart ni pon bagus jugak..at least perut tak terkejut kalo kita main bedal je..hihihi

    ReplyDelete
  2. Selalunya bila bosan cari makanan..huhu

    ReplyDelete
  3. KZ bila bad mood cari chocolate..eh..KZ dah lama tak makan choc, maknanya KZ dah lama tak bad mood!

    ReplyDelete
  4. makan ikut sunnah.....makan buah dulu....baru boleh elak makan berlebihan....

    ReplyDelete
  5. Adoi....Atie....mmg sangat payah nk control....kalau depan mata ada Caribbean fish tu acamne hehe...

    ReplyDelete
  6. bkn senang nak ikut klu nafsu makan tengah membuak.hihi

    ReplyDelete
  7. Salam kenal atie.tq share.betul tu.now susah btul nak control makan.sampai blebih lebihan plak.betul tu chart tu.boleh follow.satu lg mkn buah dulu sebelum mkn berat.jemput jenguk blog saya ya.sweetamieda.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. thanks 4 sharing! nice info.. =)

    ReplyDelete
  9. aku lah ni Atiey..susah bah mo control makan..hehe..cepat jak lapar.. :)

    ReplyDelete
  10. Tips yg berguna tp kdg2 tu nda juga dpt kawal makanan...hehe

    ReplyDelete
  11. hiii...sekarang nie mkn mmg takder kwln hingga perut pun terasa habis ruang dah..:)

    ReplyDelete
  12. Atie..bukan idup tuk makan ke?? hehehe...ada sesetengah je boleh ikut..bab bosan tu mmg la akan makan...sudah nk disiplin kan diri bab makan ni...

    ReplyDelete
  13. jaga pemakanan insyaAllah sihatlah kita.
    Thanks for this tips =)
    Sihat itu Indah

    ReplyDelete
  14. bila kita makan ketika sangat lapar..kita akan makan dengan banyakny..selalu terjadi kat kak zu..

    ReplyDelete
  15. kalau hepi dan bosan..makan ndak berenti sy aTie..huhu

    ReplyDelete
  16. oh agak susah nak kawal makan ni atie

    ReplyDelete
  17. betul la... bukan senang nak kawal makan ni.. huhuhu

    ReplyDelete
  18. hahaha mmg kita tak sedar makanan harian kita terlebih dari keperluan badan kan..

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..