Thursday, 18 April 2013

:: Umur Nabi-Nabi Kita ::

AssaLamualaikum
Tahukah kita umur nabi-nabi kita? selalu dok teringat umur Rasulullah S.A.W je. Umur nabi-nabi yang lain pandai pula tak ingat. Kecil-kecil dulu rajin juga baca kisah nabi-nabi. Siap ikut pertandingan bercerita tentang nabi. Indah nya zaman sekolah rendah dahulu. 
Sumber :FB
Kalau ajarkan pada anak-anak kita pun OK ni. Selalu nya budak-budak suka cerita tentang nabi-nabi kita. Sambil-sambil tu boleh kita set kan diminda kita juga. Sama-sama belajar.
WasSaLam^_^

21 comments:

  1. tq share info pasal ni ye..baru tau..

    ReplyDelete
  2. tq atie...kalau Atie tak inform sampai sudah tak tau,....tau umur mereke beratus2 tahun tapi tak tau exact angka...

    ReplyDelete
  3. sy x penah tahu... tq...

    ReplyDelete
  4. Salam atie,
    Kan senang nk tau jangka masa kewujudan manusia d atas muka bumi ni.
    Tu blm kira yg nabi/ rasul adalah anak /bapak/atuk. Yg psti pd masa dulu allah tk kan biarkan kekosongan yg lama tnpa manusia myembah/sujud/mentauhidkan nya. Tu yg lps kewafatan satu rasul akan muncul satu rasul yg lain.
    Lucu juga bila bc lapuran2 mnjumpai fosil2 tulang manusia berusia ratusan ribu atau lebih sejuta thn ...
    sedangkan kewujudan nabi adam dgn kita adalah sekitar xxxxx thn ...
    Campur sndirilah umur tu tmbah 1434 thn masihi utk kewujudan manusia.
    Hehe

    ReplyDelete
  5. good sharing Atiey...baru tau ni...

    ReplyDelete
  6. salam atie..
    kalau buat kuiz utk anak2 pun bagus jgk kan..heheh..tp kalau dorang kurang2 leh ingat nama nabi2 yg 25 tuh pun alhamdulillah dah kan..

    ReplyDelete
  7. terimakasih atas perkongsian ini.. memang tak taupun.. cuma Nabi Muhammad s.a.w.tu akak ingatler...

    ReplyDelete
  8. Betul Atie selain kita bagus kalau kita berikan ini sebagai info buat anak-anak kita juga..

    ReplyDelete
  9. bagus ni...ramai yg tak tahu..termasuk akak..tahu umur nabi Muhammad jer

    ReplyDelete
  10. gud info.. sambil2 ajar anak, leh maknye recall balik kisah2 nabi ni :)

    ReplyDelete
  11. Salam Atie... tq sharing ni.. actually dah baca tapi tak ingat kat blog sapa, ingat nak copy paste sebab nak print, sekali duk tangguh, terus lupa, so bila dah agak free ni, dengan rasa berbesar hatinya, saya copy paste ye... :), bukan untuk anak2 aje, untuk Umminya sekali sangat elok ni..

    ReplyDelete
  12. Pernah la dulu baca kisah2 nabi ni kan, tapi bila bat dalam bentuk compilation macam ni nampak lebih jelas. Thanks sharing :D

    ReplyDelete
  13. tak pernah tau pun kak. tq share ilmu. ;)

    ReplyDelete
  14. umur nabi kita paling muda :).
    thanks for the sharing, sharing is caring . #eh

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..