Tuesday, 2 April 2013

::Kebaikan Si Buah Mangga::

AssaLamualaikum
Siapa suka makan buah Mangga? erm! kecur air liur teringat buah mangga muda cecah kicap+cili. nyum! Haha! Selain sedap, buah mangga mempunyai banyak khasiat :
Picture: FB
Ni pula buah pelam jiran bagi. Manis!
Cuba tengok nombor 4 tu..hehe! pelik je kan, tak tahu keberkesanannya. Kena tanya pakar nutrisi ni. Kena tanya Dr PINKYCATBoleh tolong jawab tak doktor? hehe. Apa pun kami sekeluarga memang penggemar buah mangga, termasuk lah c kecil Pa'e. Eh! tapi, adakah orang yang tak suka makan buah ni? :)
WasSaLam^_^

29 comments:

  1. singgah pg..suka mkn mangga yg da masak je..yg muda tu x mkn..masam..hee

    ReplyDelete
  2. salam atie..masa awal2 preggy dl terliur bila tgk mangga ..srkang dah tak heran daa..heheh berlagak..kalo heran pun mana nak cari bukan musim mangga skrang....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ummu, PC yang tak preggy ni pun terliur tgk mangga ni...berkecur aik liuk kucing samo ni...hahaha;p

      Delete
  3. mangga mmg sedap n sedap juga kalu mkn dgn pulut, tp plg sesuai mangga harum manis

    ReplyDelete
  4. salah satu buah fav kita ni...
    banyak khasiatnya buah ni ye...
    kecur liur tgk buah mangga pagi2 ni..:-)

    ReplyDelete
  5. wpon masa x tau byk khasiatnyer mangga ni tp mmg fav food sgt2...

    ReplyDelete
  6. Suka....tapi okje lebih suka yg masak , yg manis sedapnya Atie....tapi mangga muda yg orang cicah kicap ke cicah garam ke okje kurang suka hehe
    kalau gitu khasiatnya, bolehlah makan banyak2 haha ...

    ReplyDelete
  7. kalau manggatu depan mata terus habis...

    ReplyDelete
  8. mo meleleh air liur tengo mangga tu atiey.....sedapnya cicah dengan lada dan garam...

    ReplyDelete
  9. kira betullah ni, KA mmg hantu mangga hehehe

    ReplyDelete
  10. sapa yang tak suka buah mangga ni, tak tau lagi laa..

    ReplyDelete
  11. eeee...kecur liur kak zu...kicap cicah cili...meleleh leleh dah ni...

    ReplyDelete
  12. Kakak makan bukan sebab khasiat tau Atie... tapi sebab kakak memang suka. Heee.... dah terliur pulak dah:)

    ReplyDelete
  13. sedapnya pelam dengan garam belacan (colek/kuah rojak)

    ReplyDelete
  14. kat kampung,mangga muda dulu saya makan hari2 sebab konon boleh buat kurus. hehe

    ReplyDelete
  15. suka tapi yg manis je. yg masam tak suka. :)

    ReplyDelete
  16. tak berapa gemar.. hehe.. tapi En Suami suka, kalah pompuan mengidam..

    ReplyDelete
  17. haha siap highlight yg no 4..klu mangga masak mmg suka.yg muda bolehlah..kt dlm peti ais tu ada mangga muda tak terhabis lg makan.sy tak berapa suka benda masam..:)

    ReplyDelete
  18. UIsh....nak tanya bab no 4 saje ker? hahaha....

    OK, macam ni...kalau di ikutkan dalam mangga ni ade mengandungi vitamin E di mana fungsi vit ni adalah membantu fungsi sistem hormon dalam badan kita termasuklah sexual hormon dalam bdn kite. Secara tidak langsung ia akan membantu sexual life seseorang tu. hehehe.
    dalam mangga juga ada mengandungi vitamin A yang penting utk vision.

    eh, jadi panjang pulak komen ni...byk lagi sebenarnya nak cerita ni..hihi...kang jadi n3 pulak....hehehe...di harap teman2 berpuas hati dengan penjelasan PiNkYCaT yg tak seberapa ni:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadi yg no 4 tu betul la...hehehe..so lepas ni leh makan banyak2... :)

      Delete
  19. tak suka mangga muda...mangga masak ranum je suka..

    ReplyDelete
  20. Salam dptkan segera Harum Manis Perlis direct dr ladang terus ke pintu rumah anda.
    Email atau sms segera ke 0173529099 insyaAllah puas hati.

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..