Monday, 1 April 2013

::Dialog Ibu & Pa'e Part 7::

AssaLamualaikum
Sejak my little tumpis ni faham bahasa dan tahu bercakap, kami selalu beritahu dia yang aku adalah Ibu yang mengandungkan dia selama 9 bulan. Selama 9 bulan juga dia tinggal dalam perut aku. Jadi kemungkinan ayat tersebut dah tersemat dalam fikiran Pa'e. Kekadang bila tengah tengok TV atau pun rehat-rehat, Pa'e datang kepada aku :

Pa'e : Ibu, dulu abg Pa'e tinggal dalam puyut (perut) Ibu kah? (sambil pegang-pegang perut aku)
Ibu   : Iya.. abg Pa'e tinggal dalam perut Ibu..
Pa'e  : Abg Pa'e selalu tendang-tendang puyut (perut) Ibu kah?...
Ibu    : Iya.. selalu... hehe..
Picture ulang tayang:)
Kami sebenarnya selalu beritahu Pa'e bahawa dia tak boleh jahat-jahat atau melawan cakap Ibu & babah. Sebab yang selalu aku bagitahu kat dia:
* Ibu mengandungkan dia selama 9bulan.
* Babah penat cari duit nak beli susu, baju & mainan dia.
* Nanti Tuhan marah sebab lawan cakap Ibu& babah.
Alhamdulillah, dia seakan faham (walaupun hanya budak yang berumur 3tahun).
Amat besar harapan kami semoga Pa'e membesar jadi anak yang soleh dan berbakti  pada bangsa, agama & negara (ayat skema). Amin! :)
WasSaLam^_^

23 comments:

  1. semoga mnjadi anak yg soleh..:)

    ReplyDelete
  2. insya Allah Atie...kita doa yang terbaik untuk mereka

    ReplyDelete
  3. salam pg..singgah cni..err da lme nk tanye..tumpis tu ape ye..he3

    ReplyDelete
  4. comel! Anak mona pon 3 tahun, born 2010, tapi november, dia masih pelat cakap.. ^__*

    ReplyDelete
  5. hehehe..abg membesar dgn baik sekali in syaa Allah..

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah bagus sematkan bgitu dlm jiwanya..moga2 dia paham & taat hinggalah dewasa..kdg budak2 nie bile kita keep bgtau lama2 pahamlah dia.:)

    ReplyDelete
  7. Bagus tu Atie sematkan ayat2 tu dalam minda dia sedari kecik....itulah org kata melentur buluh biar dari rebungnya.... macam OKje ...dah terlambat kot....tapi hanya mampu mendoakan moga mereka sentiasa menjadi anak yg solehah, berjaya dunia dan akhirat

    ReplyDelete
  8. Amin... doakan yg terbaik utk anak2

    ReplyDelete
  9. Amin.. Semoga Pa'e terus ingat pesan ibu tu :)

    ReplyDelete
  10. semua org nak anak yg soleh n boleh berbakti pada kedua ibu bapanya bila besar nti..ameen atas doanya..budak sekecil pae pasti faham n akan menghargai pengorbanan kita klu sentiasa sematkan dlm minda sejak kecil..:)

    ReplyDelete
  11. comeii...semoga Pae jadik anak yang soleh..amin

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah...pa'e phm ape yg akk smpaikn..

    ReplyDelete
  13. Morning atie.. morning abang pa'e hensem :D:D amin amin, berkat doa ibu pa'e.
    Bagus la kan ingat2kan anak macam ni, I kadang2 ada jugak cakap kat JJ, dia pandang I muka berkerut "haa??"

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah....eh meh jadi menantu makcik nak? hehehe

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah..Pa'e dah paham apa yg Ibu sampaikan..Moga Pa'e membesar menjadi anak yg soleh..~

    ReplyDelete
  16. aminnnn...semoga pae mnjadi anak yang menyejukkan hati dan mata yg memandang...pelat yer abg pae ni..hehe

    ReplyDelete
  17. Amin,moga jadi anak soleh

    ReplyDelete
  18. Amin... moga pae jadi anak yang soleh... ingat pesan ibu tau!!

    ReplyDelete
  19. comeynyaaa pa'e ni...moga menjadi anak soleh yer sayang

    ReplyDelete
  20. insyaAllah atie...bagus betul pa'e ye:)

    marilah kita sama2 doakan yang terbaik utk anak2 kite:)

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..